bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:352/1508)

CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 381

się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka(...)sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę

Ostra na Słodko
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową 557

cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę

Z Kuchni Do Kuchni
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 315

spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około(...)biszkoptów średnio sprawdza się forma z silikonowymi bokami, bo do silikonu gorzej przykleja się biszkopt podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. Białka nie lubią czekać na pieczenie, bo opadną. Natychmiast po wymieszaniu wszystkich składników należy ciasto przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wyspać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić

moj przepis na
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 144

.   Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Od środka smarujemy obręcz zimnym masłem i wysypujemy nie mąką, nie bułką tartą a drobnym białym cukrem – po upieczeniu ciasto będzie miało z zewnątrz delikatną, kruchą karmelową skorupkę. CIASTO UCIERANE Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 2 całe jajka wbijamy do dużej miski(...)Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika.   Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu. To ciasto jest wilgotne, nie lubi lodówki

Karo in the Kitchen
Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia 137

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej  1 łyżka nasion chia aromat  Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy(...)puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Babka cytrusowa 170

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze(...)utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta

Smakowy Raj
Szybkie i proste ciasto jogurtowe ze śliwkami 298

przypomnieć :) Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!<, dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych jej owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :)Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci(...)szklanka cukru,1/2 szklanki oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia,śliwki.Całe jajka lekko ubić z cukrem. Wlać jogurt, olej - połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki

Codzienna kuchnia niecodzienna
GAZETOWY SERNIK 400

mąki ( niepełna szklanka) 5 łyżek cukru -pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka   można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek  -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu. Masa serowa: 1kg  tłustego twarogu 50 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jaj 5 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mleka(...)ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodne j. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem

w mojej kuchni
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 204

Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne

Kolizje Smaków
Kruche ciasto ze śliwkami 254

żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu

Matka Żywicielka
Kostka biszkoptowa kawowo - malinowa. 180

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami  MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka(...)ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy łyżką. Spod blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Do mleka dodajemy łyżkę kawy i krem waniliowy, ubijamy aż będzie gęsty. Galaretki rozpuszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
CYTRYNOWIEC Z KREMEM 134

Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: posypka waflowa żółta białe perełki cukrowe pastelowe serduszka cukrowe (różowe, fioletowe, białe) Przygotowanie: Ciasto cytrynowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 185

Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy bez cukru(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży

Kuchcik gotuje
Jak zrobić ciasto na kruche ciasteczka? 196

sprawi, że ciasto będzie twardsze i łatwiejsze do rozwałkowania. Więcej cukru wpłynie na jego smak i kruchość (stanie się mniej elastyczne). Dodając większą ilość mąki uzyskamy natomiast ciasto twardsze, którego nie należy chłodzić – podczas takiego leżakowania mocno wchłania ono wilgoć i traci elastyczność. Takie ciasto sprawdzi się do przygotowania sernika czy babeczek. Wyrabianie ciasta na kruche ciasteczka Ciasto na kruche(...)ciasto stanie się za twarde. Bardzo ważne jest jego chłodzenie, które znacząco ułatwia wałkowanie. Dotyczy to w szczególności ciasta z małą zawartością mąki. Pieczenie ciasta na kruche ciasteczka Kruche ciasto należy piec z obciążnikiem. Do tego celu wykorzystuje się groch, fasolę lub specjalne kuleczki, które układa się na papierze lub folii do pieczenia (zamiast nich możemy nakłuć ciasto

Kuchcik gotuje
Sernik 218

Na niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl. cukru

Słodkości i nie tylko