Szybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić
Moje domowe kucharzeniebudyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy
Różne smaki w kuchnibudyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania:Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek
Słodkości i nie tylkopiekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym chciała, ale biszkopt się udał..Taki biszkopt nada się do przełożenia jakimś kremem itp. lub nawet bez przekładania można zjeść.Ja upiekłam ten biszkopt z myślą o torciku na urodziny córki.Przepis na biszkopt(...)łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka kakao Jajka utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować, aż się połączą. Odłożyć 4 łyżki ciasta i do tej małej porcji ciasta dodać kakao, dokładnie
Moje domowe kucharzenienowoczesną, że zaakceptowała sprawę bez mrugnięcia okiem. Uff... Skandalu nie będzie. A Wy? Byliście kiedyś na ślubie, którego udzielała kobieta ...? Tymczasem mam dla Was banalnie proste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami. Pierwsze od sąsiada zza płotu, drugich nazbierała Młoda z Tomaszem. Nic nie może się zmarnować, wrzuciłam więc wszystko do prostego ciasta jogurtowego podkręconego kardamonem. Wyszło(...)dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) 100 g jeżyn 50 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru perłowego Mąkę z proszkiem i sodą przesiać, dodać cukier i kardamon, połączyć. Jajka roztrzepać, dodać syrop, jogurt i olej, połączyć. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb jest odrobinę lepki, ale dla mnie nie jest to wadą. Wadą mogłoby być co najwyżej jego długie przygotowanie, ale taki urok chleba na zakwasie. Duża szklanka to 400 ml, foremka(...)pozostawić pod przykryciem na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn wyraźnie urośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki bez oliwek. Gdy się połączą od razu dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal
Czerwony Gupikpuszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą(...)przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec powinniśmy otrzymać lekkie i elastyczne ciasto, odstające od ścianek dzieży, nie klejące się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski
cool and mintySkładniki na ciasto kruche: -400g mąki orkiszowej (lub pszennej) -3 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50g wiórków kokosowych -60g ksylitolu -2 żółtka -250g zimnego masła Składniki na masę Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru(...)Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach
Smaczne Zdroweżółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno(...)stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich składników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach. Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić. Składniki na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 375 ml mleka pasteryzowanego! 200 ml soku z cytryny 200 g cukru cukier waniliowy lub otarta
UgotujmyTo.plwprost na kolana. Podczas pieczenia i jeszcze nawet na drugi dzień , zapach unoszący się w domu jest wprost nieziemski. Cudne... Bardzo wilgotne , puszyste i pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm .Składniki:- 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g)- 200g(...)jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy)- 70g płynnego masła ( przestudzonego)- 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy)- 190g mąki orkiszowej typ750- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 1 łyżeczka cynamonu- 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie) + 1 łyżka do posypania wierzchu3 banany i daktyle ( u mnie jeszcze figi , gdyż zabrakło
Smaczne Zdroweapetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem(...)będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200oC i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać
Przepisy na domowy ser i chlebmiksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku(...)wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretki krystaliczne rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Na stężałej masie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
Kolorowa kuchnia Elkijest wegański, bezglutenowy, bez dodatku cukru i pszenicy , a także w pewnym sensie surowy, bo bez pieczenia . Wiem, że na pewno nie poprzestanę na jednej recepturze i w przyszłości będę kombinować, aby uzyskać jak najlepszy efekt (głównie wizualny) tego ciasta. Na przykład chciałabym stworzyć nernika w innej formie do pieczenia, aby był wyższy i przez
Zdrowie na języku :Ppestkami, radzę wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego! Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkawydaniu. Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam, już byłam gotowa w nerwach wyrzucić spód i piec od nowa. Na szczęście mój zrównoważony mąż kazał mi się opanować. Na spód wylałam czekoladową masę, powciskałam w nią(...)jego przypadku to największy komplement;) Dla tych zabieganych, polecam wersję bez pieczenia;) Spód tarty: 300 g ciasteczek czekoladowych np: NEo z Lidla( a’la Oreo) 100 g rozpuszczonego masła Ciasteczka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem. Tarta bardzo czekoladowa z malinami 2016-11-07 14:23:46 Write
Rusty Fork