pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu
Codziennik Kuchennyszkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej CIASTO KAKAOWE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki ciemnego kakao PONCZ -0,5 szkl wody(...)masła -2 łyżki mleka -1/4 szklanki cukru pudru KREM KAWOWY -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 szklanka cukru -5 łyżek kawy rozpuszczalnej -250g masła lub margaryny Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia CIASTO JASNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuHummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego 25. Zdrowe trufle Snickers bez cukru 26. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem 27. Żelki z mango 28. Żytnie tosty francuskie(...)jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka z buraków i fasoli 41. Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą 42. Sałatka z komosą ryżową i kalarepą
Be Fit Be Strongmiksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki(...)miksować i na koniec dodać płynną żelatynę. Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi
Kolorowa kuchnia ElkiDziś chcemy Wam zaprezentować ciacho bez pieczenia, bardzo smaczne bo orzechowo- kokosowe a do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli jesteście zainteresowani koniecznie musicie zakupić
Candy Pandasnaturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków) - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka miodu *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii Składniki na ewentualny krem kokosowy: - stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu np. na całą(...)jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be StrongPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
Kucharzycajogurtowej 10% Na masę: 2 budynie waniliowe bez cukru 5 twardych jabłek sok z 1/2 cytryny 800 ml mleka 4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy
peggiwkuchni. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można je lekko docisnąć kuchenną rękawicą. Po wylepieniu foremek wkładamy ciasto na przynajmniej 40-50 minut do lodówki, musi się mocno schłodzić. Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C z termoobiegiem i pieczemy ciasto do zezłocenia, na środkowym poziomie, 20-25 minut. Pilnujcie żeby(...)cieście, wyrównując wierzch silikonową łopatką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy i tą. Zanim zaczniecie ubijać białka na bezę, ciasto i masa rabarbarowa powinny być dobrze schłodzone, a piekarnik rozgrzany do 120⁰C, z termoobiegiem. Gotową ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego – u mnie bez końcówki
Karo in the Kitchenzupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony(...)gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i przez 3 minut podsmażaj cebulę. Następnie dodaj pieprz i sól. Gdy cebula będzie już miała idealny złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty. Wyrośnięte ciasto przełóż
greenscarfproszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji. W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką. Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao(...)tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika
Grunt to przepis!kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem: Z mleka, proszku budyniowego
My simple kitchenmożna dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha
kuchcikowniaUwielbiam piec ciasta, lecz mimo tego, że są smaczne, nie zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając(...)mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz
Z miłości do słodkościjogurtu i sok z cytryny. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) , do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 12-15 minut . Wyjmujemy(...)być gęsta, a nie twarda. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi
Słodki Pomysł