jabłecznik, jaki udało mi się upiec kiedykolwiek. Wielokrotnie próbowałam udoskonalić zwykłe szarlotki w zakresie ciasta, ale zawsze coś mi w nich nie pasowało. Tym razem wypiek udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka
Raj dla Podniebieniadokładnie mieszamy. Zawartość rondelka wlewamy powoli do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka. Pieczemy od 8-10 minut w 165ºC (termoobieg), do zarumienienia się ciastek. Ciasteczka owsiane po wyciągnięciu z piekarnika będą(...)się kruszyć możemy dodać więcej roztopionego masła. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Bez termoobiegu ustawiamy temperaturę wyższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić
Słodki Pomysłdużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć do piany] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku 3/4 szkl oliwy z oliwek 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku(...)waniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie. Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę
Moje domowe kucharzenieCiasto będzie lepkie i takie ma być. Wsyp orzechy i żurawinę, i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na 12-18 godzin (u mnie 12 godzin), aż ciasto podwoi swoją objętość i utworzą się bąbelki. Po tym czasie porządnie posyp blat mąką i skrobaczką lub szpatułką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Ręką oprószoną mąką zagnieć ciasto(...)umieść ciasto na ściereczce (wierzch możesz posypać mąką), następnie złóż lub zwiąż luźno rogi ściereczki i pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny . Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość się prawie podwoi. Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C z garnkiem żeliwnym, naczyniem żaroodpornym lub kamieniem do pieczenia
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Bananowy wierzch 2 szt banan 1/2 szt cytryna sok z połowy cytryny 6 łyżka olej kokosowy roztopiony 2 szt banan 3 łyżka olej kokosowy roztopiony 1 szt jajko 250 g jogurt grecki 1 łyżeczka esencja waniliowa 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób(...)pieczenia lub folią aluminiową. 2 banany kroimy na plasterki i mieszamy z 6 łyżkami rozpuszczonego oleju i sokiem z cytryny. Przekładamy na spód formy, pokrywając spód równomiernie. 2 banany miksujemy na gładką masę lub ugniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem, 3 łyżkami roztopionego oleju i jajkiem. Dodajemy esencję oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowany
Kucharzycajednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru(...)Wykonanie: Ciasto drożdżowe • Wszystkie składniki ciasta wsypać warstwami do miski w kolejności: – pokruszone drożdże – cukier – roztrzepane jajka – podgrzane, ciepłe mleko – olej – przesianą mąkę i sól • Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny. Wszystkie składniki zmiksować razem. • Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka
To co kochamkostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód(...)odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka.Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.Przestudzić.Smacznego :) *do jabłek można dodać rodzynki*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał
Moje pyszne gotowanieciasto wyciągamy z blachy, delikatnie zdejmujemy papier. W przypadku gdyby „skórka” biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało bez niej). Przykładamy do boku ciasta cwibakówkę i odkrawamy pas o jej szerokości (to będzie spód ciasta). Pozostałą, większą część biszkoptu (póki ciasto ciepłe) wkładamy do cwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuszklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki(...)czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyścieloną pergaminem, wykładać
cucinaredługo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor(...)sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C Beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka wykładamy na podpieczony ser, na białka ścieramy ciasto z zamrażalnika i pieczemy całość jeszcze 25 minut w 160 st C. Studzimy w zamkniętym
Cynamonowe szczęście* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć
Mix smakuhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 20g cukru 16g cukru waniliowego 6 żółtek 420g mąki pszennej 4g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek 800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka(...)ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą i gładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką Wykonanie: masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy
Słodkie zapomnieniekrem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao pół jabłka / 12 wiśni roztopiona czekolada / polewa bita śmietana / krem(...)się myć ;) ) Do każdej papilotki/otworu nakładamy łyżkę jasnego ciasta, wkrawamy po kawałku jabłka lub wrzucamy wiśnie bez pestek (muszę spróbować). Na wierzch nakładamy ciasto ciemne. Dawałam troszkę ponad małą łyżeczkę ale jak widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić je do wzorcowego ciasta proponuję wykonać krem
W kuchni bez szafekpasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać, odchodzi również zmywanie. Składniki: (na około 24 muffiny(...)suche: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre: 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu naturalnego 2 jajka polewa: 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód, wystudzić
Kuchcik gotujedaktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowany rabarbar: 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta(...)masę. W misce wymieszać płatki jaglane z mąką kokosową. Dodać zmiksowane daktyle oraz płynny olej kokosowy. Składniki dobrze połączyć. Kwadratową blachę o wymiarach około 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warstwę kruchego ciasta. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. 2 . Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Łodygi rabarbaru pociąć na kawałki długości około
kolorowotorcikowo