jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Najważniejszy element pieca to kamień ogniotrwały. To właśnie(...)jest tak chrupiąca! Kamień po zakupieniu pieca będzie idealnie biały, jednak z czasem, ze względu na pieczenie będzie zmieniał kolor na ciemniejszy. Nie wpływa to jednak na jakość pizzy. Piec posiada także kilka elementów grzewczych – na górze i dole oraz otwory wentylacyjne, co zapewnia odpowiednią cyrkulacje powietrza. Wilgoć z ciasta zostanie odprowadzona w odpowiedniej ilości. Jedną, taką
Kuchnia Bazyliinadzieję, że nie macie jeszcze dość moich słodkości...Ogólnie lubię piec i bardzo dużo i często piekę..tym razem zrobiłam bardzo proste do zrobienia ciacho..bez miksera i sprzątania..jak zwykle tylko 2 miski i 1 łyżka. 600 g jogurtu naturalnego 50 dkg mąki cukier waniliowy 1 jajko 150 ml oleju 25 dkg cukru 2 łyżeczki sody(...)rodzynki Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie łyżką wymieszać wszystko razem , dodając rodzynki.Przełożyć ciasto do blaszki.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 55 minut
Moje domowe kucharzeniemiksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną
Gotuj z Mąkąbyć wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche
greenscarfubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest(...)cukru, jak w bezie. Miksujemy do całkowitego połączenia. Syrop cukrowy powinien się już gotować . Gdy osiągnie 120⁰C (sprawdzajcie termometrem, temperatura jest bardzo ważna ) miksując bezę na wysokich obrotach wlewamy go bardzo, bardzo powoli blisko ścianki miski (ale nie bezpośrednio po ściance). Całość miksujemy po wlaniu syropu około 10 minut, by beza całkowicie ostygła. Gratulacje, bezę włoską już macie
Karo in the Kitchenzgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki(...)jabłka. Białko ubić, pod koniec dodając cukier i mąkę. Marcepan zmiksować z żółtkiem i cynamonem. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę marcepanową wyłożyć równomiernie na jabłka. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteraz zapraszam do przepisu :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 10 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Nadzienie: 2 jajka 330 g śmietany 18 % szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy(...)mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka
Izabelawkuchniśmietankowe lub waniliowe ok. 3 szklanek mleka6 łyżek cukru2 szklanki porzeczki (u mnie czarna)Beza :3 białka 5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie)5 łyżek wiórków kokosowychPrzygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być w temperaturze pokojowej ! ) i zagnieść . Gotowe zawinąć w folię(...)delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego porzeczki i dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wykładamy budyń z porzeczkami i na to wykładamy ubitą pianę z białek (ubijamy białka, gdy będą już sztywne dodajemy cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy).U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika
charlotte gotujeSkładniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 1/2 szkl cukru Nadzienie: 200 ml gęstej śmietany 18 % 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g) 60 g cukru(...)około 400 ml jagód cukier puder Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka
Gotowanie...to proste !kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji
Raj dla Podniebieniamąki pół kostki zimnego masła 3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory świeża natka pietruszki 200 ml śmietany(...)odrobinę soku z cytryny 30 dkg utartego sera żółtego Wykonanie : Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem. Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką
Aromatyczne Podróżearomatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag mlecznej czekolady 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania
Izabelawkuchnikwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami
Kulinarne życieIdealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka
IMPRESJA SMAKUSerniki należą do moich ulubionych wypieków. Uwielbiam ich zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był(...)Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche
mojewypiekiinietylko