bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:371/1508)

Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 141

okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost z blachy, jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie szarlotkę z lodami, to również się tutaj sprawdzą. Jeśli jak ja, jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam. Papier do pieczenia idealnie sprawdza się we wszelkich ciastach z owocami. Czasem pod wpływem kontaktu blaszki z owocami, ciasto zaczyna mało apetycznie ciemnieć. Jeśli zastosujecie papier do pieczenia, praktycznie zaraz po upieczeniu, ciacho łatwo wyjmiecie z blaszki co zapobiegnie ciemnieniu. Łatwiej też jest je potem kroić. Tak więc, dla ciach z owocami, robię

Mieszam w Garnku
Ciasto marchewkowe 407

jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry(...)orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba

upichcic
Sernik Królewski 222

Jeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam...     smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole. Składniki na blaszkę 35x25cm Spód i wierzch: - 500g mąki pszennej - 200g zimnego(...)budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę, nie musi być równo a nawet nie powinno :) piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez

Wypieki Rene
Ptysie z Bitą Śmietaną - Przepis na Ptysie 261

ciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło się podczas dodawania. Do letniego ciasta dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub mikserem. Formowanie ptysi i pieczenie: Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut, na mocno złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Taka uwaga

Uwaga Babcia Gotuje
Placek cappuccino z kokosem 445

Kiedy piana będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka(...) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach co biszkopt i piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Bezę ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny biszkopt posmarować połową masy. Na masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu

na moim stole...
Kruche z borówkami i budyniową pianką 164

wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka z solą(...)powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony spód ciasta. Dodatkowo: 400 g borówek cukier puder Borówki układamy na piance, otworkami do góry.  Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika.  Całość pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Jogurtowiec piernikowy 214

słodką bezą;) To ciasto ma szansę stać się hitem tegorocznej jesieni:) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie: http://konkurs.kopernik.com.pl/ #przepisnakopernika Ciasto: 3 jajka 50 g miodu 1/2 szkl. oleju 230 g jogurtu greckiego 80 g cukru 170 g mąki 120 g zmielonych pierniczków – Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka(...)dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pierniczki. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka cynamonowe 190

Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem

NA MOIM TALERZU
Sernik z gruszkami. 113

szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka (400 g) gruszek III. Piana: - 3 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru   Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wykładamy przygotowaną formę, a drugą wkładamy do woreczka i mrozimy

DominikaDolci
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 158

Weekend minął sama nie wiem kiedy. W sobotę byłam u koleżanki, i muszę powiedzieć, że to było bardzo specjalne doświadczenie. Głównie ze względu na dzieci, które

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami 162

łyżeczki, pure z pieczonej dyni(  przepis tutaj ) 1 szklanka, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko do posmarowania strucli, cukier puder, mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy(...)mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle

kulinarne odsłony pati
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 254

dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki(...)ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: arbuz , biszkopt , bita śmietana , budyń , czekolada , Gellwe , owoce , ser , sernik , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Upite Piwem Schabowe 173

Składniki:   1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie:  schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki(...)mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy

Luźna Kuchnia
Sernik złota rosa 215

cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej powierzchni(...)masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 1h. Pianka: Jajka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy.  Ubitą pianę wyłożyć na ciasto 15min. przed końcem pieczenia.  Uwaga!!! Piec w rozgrzanym piekarniku do 170stopni C. 45min. ciasto

W kuchni u Moniki
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 185

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3 .Formę należy wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia. Składniki na farsz: - dwie mniejsze cukinie - cebula - podwójna pierś z kurczaka - dwa ząbki czosnku - 200g(...)koniec łączymy kurczaka z wrzywamy i dopraiwamy do samku. 4 . Tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i posypujemy startym żółtym serem i mozzarrellą. 5 .Wybijamy jajka i dodajemy mleko, wszytko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 6. Przygotowaną masą zalewamy ciasto. 7 .Pieczemy w 160 stopniach C przez 30min

Coś z niczego