bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:375/1508)

Paluchy drożdżowe 117

typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu(...)ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 14 części i z każdej zrobić wałeczki o długości 25 - 30 cm. Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy, aby ciasto miało

Kuchcik gotuje
Tort chałwowy 161

mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła  250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki(...)cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao. Masa chałwowa: 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami

Różne smaki w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami 141

kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie(...)wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto ze śliwkami 170

kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie(...)wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Tort chałwowy 326

mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła  250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki(...)cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao. Masa chałwowa: 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami

Słodkości i nie tylko
Placuszki z malinami i czekoladą. 117

szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 kostek mlecznej czekolady Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny płuczemy

Izabelawkuchni
Ciastka cynamonowe z powidłami 133

cynamon.  Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto cienko rozwałkowuję.  Szklanką wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków robię na środku zakrętką mniejsze kółeczka. 3.  Przygotowane ciastka układam na blaszce. Piekę około 10 minut w temperaturze 170 stopni.   4.  Krążki bez otworów smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam krążkami z dziurką i sklejam. Do przygotowania ciasteczek użyłam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek z porzeczkami i bezą 263

pierzynką. Nie sądzę, żeby trzeba było Was przekonywać, że połączenie kwaśnych porzeczek i bezy, to połączenie doskonałe, więc po prostu zapraszam po przepis. :) Składniki na formę 25x35 cm: Ciasto 4 żółtka 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 50 g stopionego masła , przestudzonego 6-8 łyżek mleka(...)masło, wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wyrównać łyżką lub szpatułką. Piec przez ok. 15-18 minut. Porzeczkowe nadzienie 750 g czerwonych porzeczek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Porzeczki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Wymieszać ze skrobią, odstawić na bok. Beza 4 białka szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny

Pełny talerz
Ciasto czekoladowo- truskawkowe 130

Ciasto czekoladowo- truskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie

Kuchnia Danusi
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 171

kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów.Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primopoprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek.Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek.I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić?Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam

bistro mama
Brownie z cukinii. 135

pieczonych paluszków warzywnych.  Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek(...)bardzo...dokładnie wymieszać. Gdyby ciasta wydawało się za gęste, to należy ewentualni dolać odrobinę mleka. Wylać do okrągłej foremki, piec 40-45 min w 180* C  Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i dla niektórych, może wydawać się mało słodkie, ja dla osłodzenia podaje posypane cukrem pudrem, ale to jedynie dla dzieciaków. Sama uwielbiam bez dodatków.  Oczywiście

Farmażony
Brownie z cukinii. 148

pieczonych paluszków warzywnych.  Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek(...)bardzo...dokładnie wymieszać. Gdyby ciasta wydawało się za gęste, to należy ewentualni dolać odrobinę mleka. Wylać do okrągłej foremki, piec 40-45 min w 180* C  Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i dla niektórych, może wydawać się mało słodkie, ja dla osłodzenia podaje posypane cukrem pudrem, ale to jedynie dla dzieciaków. Sama uwielbiam bez dodatków.  Oczywiście

Farmażony
Krówka 185

Przepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja.Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto: 3/4 szklanki  mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa:  500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół(...)puszki masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli)  Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko

Czerwona Porzeczka
Sernik gotowany z mini rollsami 298

wielkość blaszki (u mnie o wym. 24 cm x 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką(...)drugim blatem ciasta półkruchego. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja obciążyłam foremką z butelkami z wodą). Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 2 godziny. Następnie szykujemy polewę. Czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem masła rozpuszczamy na parze. Gorącą polewamy sernik. Gdy polewa przestygnie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej

mojewypiekiinietylko