bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:381/1508)

Placek ze śliwkami 147

mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć

w mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 146

ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Senik z musem brzoskwiniowym 158

łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę, pół szklanki cukru, masło i proszek do pieczenia łączmy razem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30minut do lodówki. Następnie wykładamy ciastem spód do tortownicy i podpiekamy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Brzoskwinie (bez syropu) miksujemy na gładką masę. Ser twarogowy łączymy ze szklanką cukru, jajkami, mąką ziemniaczaną

Lena Gotuje
Ciasto z rabarbarem 242

miałam takiego odwyku od internetu i blogowania. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy

Ciastkozercy
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami (wegańskie) 246

następnie zwiększyć temp. do 180 ° C i piec kolejne 40 min. Po ok. 20 minutach pieczenia przykryć ciasto od góry folią aluminiową, żeby kruszonka się zbytnio nie przypaliła. Źródło/ Inspiracja: przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" , przerobiony na wersję wegańską

Domowa Cookierenka Agi
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 161

proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) Białka ubić(...)sztywną pianę, stopniowo dodawać do nich cukier cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć bezę. Składniki na sos wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak powstałym

Banana Smiles
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 186

uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA(...)żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło

MamaOskarka
pyszny sernik z gruszkami... 167

Składniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie(...)tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej, sprawdzać patyczkiem, sernik zostawić do wysudzenia w blaszce najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 164

opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Shrek 358

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto o nazwie ShrekCiasto Shrek SKŁADNIKI:mąka -0,5 szkljajka -4 sztcukier - 1 szklmąka ziemniaczana -0,5 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkasok pysio - 900 mlbudynie śmietankowe bez cukru -3 sztgalaretka kiwi -1 sztgalaretka agrestowa -1 sztśmietana -24% -0,5 lwoda gotowana -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPTBiałka oddzielić od żółtek.Białka z cukrem ubić na sztywną pianę(...)następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.Piec 30 minut w 180 stop.MASA BUDYNIOWAdo garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować.Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.MASA ŚMIETANKOWAObie galaretki rozpuścić

Kuchnia Danusi
Przepis na kakory (soczewiaki) 169

się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić

Gotuj z Misiem
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 164

myśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał!  CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki  Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać

KUCHARNIA
Prosty chleb z siemieniem lnianym 205

resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć na blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika

Moja Delicja
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 140

sklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna

I tu będę miała takie te
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 167

przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Nagrzejcie piekarnik do 200 st bez termoobiegu. Posiekajcie dowolnie oliwki, przygotujcie sól(...)gruboziarnistą i oliwę. Ściągnijcie folię , ciasto posmarujcie oliwą. Zróbcie ponownie kilka wgłębień, rozrzućcie na górze oliwki (kilka możecie wcisnąć głębiej), posypcie całość solą. Pieczcie około 25-30 minut (lub krócej/dłużej- w zależności od grubości Waszego ciasta-  ja piekłam dokładnie 22 minuty), aż focaccia osiągnie złoty kolor. Pyszna sama, podana z oliwą, jako dodatek do obiadu/kolacji, lub przekrojona

OliveandThyme