bardzo tanie i proste do zrobienia. To jedno z tych dań, które w podhalańskich restauracjach cieszy się wciąż nieustającą popularnością. Moskole można wypiekać tradycyjnie na rozgrzanych blachach pieca kuchennego lub na suchej patelni. Doskonale smakują podane na ciepło z masłem czosnkowym lub sosem żurawionwym. składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej(...)wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i pieczemy ok 8-10 minut z każdej
Smakowite Daniadrożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięci. Dla mnie ciepłe miejsce (w chłodne dni), to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 45 - 50 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej(...)piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po wyrośnięciu chleba, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę i chleb dopiekamy jeszcze przez
Smak mojego domuwyląduje u mnie jako babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)). Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 200 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Fitkotsoku z cytryny. Oczywiście do ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie ;) Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru foremka 21 x 27 cm 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 80 g oliwy 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego skórka otarta(...)oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja
FitKotproszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Masło
Izabelawkuchniwanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta siekamy. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części(...)Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy
Sto kolorów kuchniwolną ramkę z ciasta. Następnie składamy paszteciki dokładnie sklejając ze sobą boki ciasta, podobnie jak przy pierogach, ale bez falbanki (patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy je lekko wodą lub mlekiem z wierzchu. 3. FARSZ
Nerds Kitchensię kształty. • Ciemne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć według formy 3 trójkąty równoramienne i małe pierniczki – choinki, gwiazdki do ozdoby. • Tak samo zrobić choinki i ozdoby z jasnego ciasta, ale już wyciąć trójkąty o innych rozmiarach. • Resztę ciasta ciemnego i jasnego połączyć razem bez zagniatania(...)powstało dwukolorowe ciasto, rozwałkować i wyciąć ostatnie formy choinkowe i ozdoby. • Wymiary choinek: wysokość x szerokość podstawy – 30×14, 25×12, 20×10 • Pierniki piec w 180 st.C przez 15 minut. • Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy położyć na nich papierową formę i przyciąć
To co kochamniemu ciacha są lekko czekoladowe. Swoją wersję przygotowałam oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie. A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) około 85 małych ciasteczek 30 g ksylitolu lub erytrytolu 30 g miodu 40 g masła klarowanego 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko(...)składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut. Artykuł Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotszklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem(...)wysmarować masłem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki. Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem
Garniec Magalieoczy wpadła mi gałązka intensywnego w kolorze, idealnie dojrzałego czarnego bzu. Ha! Weszłam w krzaki, nazbierałam niewielki woreczek dobroci, i podniesiona na duchu wróciłam do domu. Oczywiście w ferworze pieczenia zapomniałam o dżemie, który zamiast pod masą sernikową, wylądował pomiędzy nią a musem. Nic się jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam(...)owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego bzu 75 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą ciasteczkową, ugniatając
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka(...)tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x40 cm. Następnie masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć , pokroić , ułożyć na masie. Białka
The Sweet DamselSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę waniliową:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo:500 g malincukier puder(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby dobrze się zmroziło.Przygotować blachę o wymiarach 24x34 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Świat Ciastacukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli Mąkę (260g) wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.K rówki wymieszać z 1 łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem/ najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać(...)mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki i reszta ciasta ] z kominem o średnicy 22cm [ u mnie tortownica bez kominka] posmarowanej masłem i posypanej bułką
Moje domowe kucharzenieoleju słonecznikowego 1 szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka około 2 szklanek mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody (lub mleka) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki(...)soku w buraczkach gotowanych jest inna, a inna w pieczonych. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany. Upiecz ciasto w temp. 180 st.C do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj
Gotuj Sam!