bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:383/1508)

Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 317

kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem(...)szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 144

nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie w przygotowaniu. Idealne na upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam.     Składniki na ciasto:   180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli   Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy(...)dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne

Made By Mom And Son
Pani Walewska 3923

każdym blogu, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie;) Przepis na ciasto dostałam od teściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie(...)krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy i aromatyczny.Jeśli jeszcze nie jedliście tego ciasta, koniecznie zapiszcie przepis!! Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,200g masła lub margaryny,szklanka cukru pudru Gellwe,4 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone

Z miłości do słodkości
Tort dla Natalki 172

dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne.Ciasto było(...)ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny.Przepis na ciasto pożyczyłam od Doroty z jej tortu tęczowego. Ten, swoją drogą, też będę musiała kiedyś zrobić, wygląda bowiem wspaniale.Różowy tort z nutą truskawkowąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 24 cm)ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? 152

Jakie są idealne gofry? Według mnie idealne gofry są chrupiące i złociste, a że dawno nie robiłam gofrów, to postawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak! Składniki na 4 gofry: 250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej(...)masę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj. Gotowe ciasto Odstaw na 10 minut. Ciasto jest gęste, ale nie lejące. Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto kefirowe z truskawkami 174

Szybkie ciasto ....nie potrzebny nawet mikser ..podobne ciasto jest już na blogu..tym razem skorzystałam z tego  przepisu..a , że ciasto robiłam w nocy..i

Moje domowe kucharzenie
Domowe mini pizze – pomysł na przekąskę dla dzieci 183

bez sztucznych składników i tłuszczu. Najlepszy przepis na ciasto i najprostszy na sos pomidorowy Ciasto na pizzety jest bardzo proste, nie wymaga wysiłku, wyrabiania, zagniatania. Wychodzi zawsze i zawsze super smakuje. Do pizzet polecamy najprostszy na świecie sos pomidorowy, który smakuje jakby był robiony z nie wiadomo jak długiej listy składników. A ma ich tylko 6. Składniki: Ciasto(...)rozgniatamy je widelcem. Studzimy. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę Ciasto wyciągamy z lodówki, przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu mąką, dzielimy na ćwiartki, z każdej formujemy kulkę i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Środek każdej pizzety smarujemy sosem pomidorowym, na wierzch wykładamy poszarpane kawałki

Niedzielny kucharz
Ciasto migdałowe z bitą śmietaną 144

Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty(...)jajecznej piany. Mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni (góra- dół). Przestudzone ciasto (podczas pieczenia może się środek zapadać) odkrawamy nożem od brzegów blaszki i jeśli samo nie zapadło się

Karczma Honorietty
Makowa panienka 406

komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej, choć(...)składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje

Fabryka pomysłów
szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna! 147

szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki  Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy(...)białek dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę. kruszymy na ciasto. pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. i gotowe szarlotkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowa pizza wegetariańska :) 140

się wyraźnie widoczne bąbelki, czyli wiadomo będzie, że drożdże "pracują". CIASTO  - Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie dość gęste. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. FARSZ  - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekana cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut(...)konsystencję, a następnie wlej do pozostałych warzyw, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w ten sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy naturalnie cały farsz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek i za pomocą łyżki ukształtuj okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika

Zdrowie na języku :P
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 115

Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej 250 g margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek(...)Przygotowanie :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej

Kulinarne Fantazje Marioli
anyżowe jabłka w ucieranym cieście... 168

łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry i wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszne Ciastka Amerykanki 223

ciastek: Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się 12 szt ciastek). Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor

Uwaga Babcia Gotuje
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 270

ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną(...)mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 55-60 minut,  na końcu sprawdzając patyczkiem, czy babka się upiekła (tzw. test suchego patyczka).  Pozostawiłam do wystudzenia w foremce. SMACZNEGO! **** Pozdrawiam wiosennie, pomimo zimowej aury. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki