uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA(...)żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło
MamaOskarkaSkładniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie(...)tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej, sprawdzać patyczkiem, sernik zostawić do wysudzenia w blaszce najlepiej
W Mojej Kuchni Lubięopakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na bardzo pyszne ciasto o nazwie ShrekCiasto Shrek SKŁADNIKI:mąka -0,5 szkljajka -4 sztcukier - 1 szklmąka ziemniaczana -0,5 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkasok pysio - 900 mlbudynie śmietankowe bez cukru -3 sztgalaretka kiwi -1 sztgalaretka agrestowa -1 sztśmietana -24% -0,5 lwoda gotowana -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPTBiałka oddzielić od żółtek.Białka z cukrem ubić na sztywną pianę(...)następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.Piec 30 minut w 180 stop.MASA BUDYNIOWAdo garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować.Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.MASA ŚMIETANKOWAObie galaretki rozpuścić
Kuchnia Danusisię w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić
Gotuj z Misiemmyśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze do miękkości. Odsączyć na sicie i oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na pure. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
KUCHARNIAresztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć na blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika
Moja Delicjasklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna
I tu będę miała takie teprzygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Nagrzejcie piekarnik do 200 st bez termoobiegu. Posiekajcie dowolnie oliwki, przygotujcie sól(...)gruboziarnistą i oliwę. Ściągnijcie folię , ciasto posmarujcie oliwą. Zróbcie ponownie kilka wgłębień, rozrzućcie na górze oliwki (kilka możecie wcisnąć głębiej), posypcie całość solą. Pieczcie około 25-30 minut (lub krócej/dłużej- w zależności od grubości Waszego ciasta- ja piekłam dokładnie 22 minuty), aż focaccia osiągnie złoty kolor. Pyszna sama, podana z oliwą, jako dodatek do obiadu/kolacji, lub przekrojona
OliveandThymeodkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)stopni 10 min. Wyciągamy i wylewamy na ciasto wcześniej przygotowany budyń. Układamy truskawki i rabarbar. Tak przygotowaną tartę pieczemy 30 min. Po czym odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia. Musi być chłodna kiedy będziemy układały na niej bezę. Białka ubijemy na sztywno, dodajemy powoli pozostały cukier (150 g). Część ubitego białka wkładamy do miseczki dodajemy czerwony
Lili w kuchnimałe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko(...)mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo : ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie wyjąć i łyżeczką nabierać niewielkie porcje. Formować okrągłe kształty i układać na blaszce. Palcem lub rączką od łopatki kuchennej
Chocolate Muffin Blogowoce – cieszę się tym ciastem cały rok. Pleśniak z dżemem i orzechami: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe bez cukru (proszek) 3/4 szklanki(...)dżemu (u mnie czarny bez) szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się
Poezja smakuKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi
Wanilia i Kardamonmiesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około
FitKotkształcie Spidermana. Kwitnące drzewa wystrzeliły w tym roku tak szybko i pięknie. Nie pamiętam, kiedy kwiecień był tak słoneczny! Choć czerwone tulipany były i już ich nie ma, bez jeszcze jest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem(...)suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do momentu połączenia się składników. Dodajemy rabarbar i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy do papilotek i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 170 st. z termoobiegiem (lub w 180 st. bez termoobiegu) przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Smacznego
bistro mama