bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:340/1508)

1466. Babka z jabłkami 194

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a

Moje domowe kucharzenie
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 165

róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego. Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa(...)smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi. Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie. Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw. Sarmackie domy okazały się ostatnim bastionem egzotycznego oddechu kuchni średniowiecznej

Przepisy Aleksandry
Ciasto kruche z pianką z TRIO owocowym 205

szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Na pianę białkową: + 4 białka i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru Na ciasto: + pokrojone kawałki obranego banana, borówki, pokrojone kawałki obranej brzoskwini Przygotowanie: 1/ Składniki na ciasto zagniatamy, rozkładamy na blaszce

Kuchnia PROzdrowotna
Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną 221

rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy

Smakowy Raj
Daktyle – ciągnące ciastka z daktylami 163

popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru. Piekłam kiedyś ciasto z daktylami . Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały(...)utartej gałki muszkatałowej sól morska do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę

codojedzenia
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy 198

Jak zrobić pyszne ciasteczka w dosłownie 10 minut (plus czas pieczenia)? Wystarczy przeczytać mój dzisiejszy wpis do końca No i trzeba jeszcze spełnić jeden warunek

Relaxtime
Czekoladowy chlebek bananowy 316

dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana

Smakołyki Bereniki
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 133

łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia(...)mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Karpatka 159

bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia

Blondynka Gotuje
Klasyka smakuje truskawą 178

Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe- przynajmniej według mojej definicji(...)mąkę i proszek i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Tu następuje moment, w którym zaczynamy zauważać wyższość ciast bez kremu. Ciepłą babką można by się już bezczelnie zajadać. Biszkopt musimy odstawić do wystudzenia. Budyń waniliowy przygotowujemy według

les mirabelles
Babka wielkanocna szafranowa 184

folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru

codojedzenia
SERNIK ZŁOTA ROSA 221

pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie:  CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić(...)dodawać w kolejności: zmielony  ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka  Piec 45 minut w temp. 180st po czym  ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut

Walijskie Pichcenie
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 556

pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha.  W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm:- 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników)- 150g miękkiego masła- 7 dużych jajek- 2 budynie waniliowe, bez(...)drugą częścią masy twarogowej. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem. Na środek tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto

Smaczne Zdrowe
Ciasto z malinami i nutą kawy 136

bezglutenowe kruche ciasto z mrożonymi malinami Hortex oraz masą jogurtowo-śmietanową o smaku cappuccino. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Polecam Składniki: spód: 1 szkl mąki gryczanej 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu masa malinowa: 280 g mrożonych malin od Hortex 2 galaretki malinowe w proszku 600 ml gorącej(...)szkl gorącej wody oraz: 50 g płatków migdałowych blaszka 24x28 cm Przygotowanie: Maliny wyjmujemy z opakowania i przesypujemy na durszlak, odstawiamy do rozmrożenia. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy razem na gładkie, kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno przygotowanym ciastem kruchym. Wstawiamy blaszkę z ciastem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wiśniowe westchnienie 383

ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort.Ciasto: 6 żółtek 30 dkg mąki 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek(...)pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stopni(termoobieg) przez ok. 20 minut.Beza: 6 białek, 30 dkg cukru 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)Białka ubić z cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia