Dzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość
peanutbuttermonstermyśli szklaneczkę po nutelii. To proporcje na małą formę. O jaką mąkę chodzi można dowiedzieć się tutaj: KLIK . WYKONANIE: Na sztywno ubijamy białka. Powoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem(...)naszych drobinek. Kto białego maku nie zna, ma ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu
Wypisz Wymalujczubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej(...)metalową obejmą (u mnie o śr.7,5cm) i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte krążki przykryć ręcznikiem i odstawić na ok.30-40 minut do napuszenia. Smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu (najlepiej użyć szklanej przykrywki) dopiero wówczas pączki odwracamy (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy
Smaczne Zdroweząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey(...)lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś 2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Wiadomo, że całego nie usuniemy, ale ja staram się wszelkie nadmiary usuwać delikatnie nożem. Osuszone i oczyszczone żeberka nacieramy oliwą i przyprawami. Oczywiście możecie je dowolnie modyfikować, polecam też gotową mieszankę
Mania Gotowaniabłonnikowe z truskawką 200g Mają większą zawartość pałeczek błonnika. W składzie znajdziemy także chipsy bananowe i morele. Oba produkty zawierają cukier, miód oraz olej roślinny. Musli Lo bez dodatku cukru z granatem i inuliną Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Musli LO to produkt, który nie zawiera dodatku cukru. Wyczuwalna słodycz Musli LO pochodzi bowiem z naturalnych cukrów zawartych w owocach oraz jest wynikiem wzbogacenia produktu inuliną - naturalnym węglowodanem zaliczanym do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Musli LO skomponowane jest w 83,2 % z płatków owsianych
Magiczne Życie MartyNa zakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że
Smaczne Zdrowewielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo(...)moczyłam)Nastepnego dnia.Godzinę przed pieczeniem wyjąć uda z lodówki,żeby się ogrzały.Ułożyć na lekko nagrzanej patelni skórą do dołu i powoli wytapiać tłuszcz.Po 10-15 minutach odwrócić uda i wytopić resztę tłuszczu.Tłuszcz odlać do naczyńka i pozostawić.Przyda sie do duszonej czerwonej kapustyPrzysmażone uda ułożyć w naczyniu do zapiekania,koniecznie z przykrywką.Ponieważ nie miałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze. CYNAMON * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)ZIELE ANGIELSKIE * to niedojrzałe owoce drzewa korzennika lekarskiego * po wysuszeniu są brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana
Magiczne Życie Martygwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek(...)cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem
les mirabellesPieprz (o) i sól (sn) do smaku jeśli jest taka potrzeba Smażyłam, jak to placki, na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obydwu stron. Odsączałam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i serwowałam z sosem z rozpuszczonej w niewielkiej ilości śmietany gorgonzoli. Placki pyszne! Sos z gorgonzoli wspaniale je dopełniał! Ja lubię placki płaskie i mocno przypieczone, taka prawie(...)pewno się kiedyś skuszę i zrobię, a ten cytat...... pożyczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ren-ya 2011/12/09 15:34:37 Bardzo zachęcająco wyglądają Twoje placki! Ja zawsze lubiłam na słodko - ze śmietaną i cukrem, ale Twój sos z gorgonzoli bardzo podziałał mi na wyobraźnię... ... I pewnie skusiłabym się na takie placuszki, gdyby nie jeden mankament - jak się je smaży, to cały dom przesiąka niemiłym
Zdrowa Kuchnia Sowytakże poziom cukru we krwi. Woda kokosowa zawarta w sercu owoca jest niemal identyczna z ludzkim osoczem krwi.Ma zatem właściwości jak napój izotoniczny.Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym. Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia.Na wyspach Pacyfiku mówi sie o nim"lekarstwo na wszelkie choroby".Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów,zdrowego tłuszczu,białka,błonnika(...)może wydawać.Skorupa orzecha ma widoczne trzy wgłębienia.Właśnie tu musimy zrobić 3 dziurki,bądź przy pomocy śrubokręta i młotka,bądź korkociąga. Wylać plyn do szklanki. Teraz orzech bez trudu można już przepołowić.Połozyć kokosa na desce,w połowie orzecha przyłozyć nóż i uderzyć młotkiem.Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku,też pęknie bez trudu. Miąższ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłówłyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min. W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć(...)dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej Wykonanie: Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić
Kulinarny karnet Christopheraprzekonać się czy awokado rzeczywiście może zastąpić masło oraz jak ta zamiana działa i smakuje. A działa bardzo korzystnie. Oprócz całego zestawu witamin, awokado jest doskonałym źródłem dietetycznego tłuszczu. W przeciwieństwie do masła, które składa się z tłuszczy nasyconych, awokado ma ich bardzo niewiele, a dodatkowo nie zawiera cholesterolu. Posiada włóknik, czyli fibrynę oraz antyoksydanty (przeciwutleniacze), których w maśle(...)cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 2 łyżki tzw. vegan butter , masła wegańskiego, użyłam Margarynę Oliwkową, do kupienia np. tu (klik) oliwa i szczypta soli do smarowania W dużej misce połączyć drożdże z mlekiem sojowym i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie przygotować awokado. Przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ i ugnieść na bardzo jednolitą masę, bez
KUCHARNIATak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiad