bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:47/65)

Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 256

Ciasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie

Ze smakiem i z pasją
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym(...)wiśnie  - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego. - Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki). - Łączymy masy delikatnie mieszając. - Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. /BEZA Beza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut. /KRUSZONKA

Wypisz Wymaluj
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 343

    Zawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest

Smaczne Zdrowe
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 254

smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. POR (10 min)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać(...)pomiędzy liśćmi, gdyż mogą tam być pozostałości piasku. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię, dodając po łyżce masła oraz oleju, a także szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Podsmażamy pora ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy

Nerds Kitchen
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 142

niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół. Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez potrzeby obsmażania na tłuszczu, lub w ogóle bez użycia tłuszczu.Potrawy tak pieczone są zdrowe i niskokaloryczne. Użycie rękawa do pieczenia może sprawić ,że staniesz sie mistrzem w pieczeniu schabu. Składniki na 6-7 porcji: 80 dkg schabu(...)nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło Wywar spod mięsa zlać do rondelka ,dodać powidła . Gotować kilka minut.Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą.Dodać resztę przypraw.Dodatek miodu lub cukru zależy od słodyczy powideł.Do wysmażania moich powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 179

mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder 1,5 lt oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Wszystkie składniki powinny być w temp(...)mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżke mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy aby podrosły( ok. 15 min). Jajko i żółtka roztrzepujemy z resztą cukru. Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus

Mia Cucina Sofieta
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 189

wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest  amarantus od firmy Fresano( do nabycia(...)stopniowo przyzwyczajać swoje kubki smakowe do tej wykwintnej przekąski. Z podanej ilości składników możemy przygotować 9 aromatycznych ciasteczek. Jedno to około 60kcal w tym 1,7g białka , 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego

peanutbuttermonster
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 200

ciągu 30 minut po przebudzeniu? W przeciwnym wypadku nasz mózg dostaje informację o zbliżającym się kataklizmie głodu i uruchamia centrum zarządzania kryzysowego, którego celem jest jak najszybsze zgromadzenie zapasów tłuszczu, potrzebnych do wytwarzania energii i utrzymania całego organizmu przy życiu. Alarm został uruchomiony i nie zostanie wyłączony po zjedzeniu śniadania. Oczywiście Ty doskonale wiesz, że nie grozi Ci żaden głód(...)śniadaniem.   Na prośbę zapracowanych znajomych od dziś na blogu będą publikowane pomysłu na proste śniadania. P ierwsza propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i  domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym.  Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali

SzczyptaSmaQ
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 220

skórką oraz ostudzony napar herbaciany. Czynność ta od początku do końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja   termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy(...)lodówki w celu zestalenia jej. Podczas gdy warstwa śmietankowa studzi się przygotowujemy galaretkę:   do garnuszka wlewamy wyciśnięte cytrusowe soki,   wsypujemy cukier oraz ostudzony herbaciany napar i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Kolejno przelewamy np. do miski i zostawiamy do takiego stopnia zestalenia

Symfonia Smaków
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 210

   Chleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem

Smaczne Zdrowe
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 193

wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż masło powinno być cały czas widoczne w postaci plasterków(...)końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 163

Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou .  Tak, macie rację(...)fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała

KUCHARNIA
Pieczone pączki z polewą czekoladową 178

mleka (pół szklanki) 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 1 łyżka gęstej śmietany 18% 150 g kostki do pieczenia Kasia mały słoik konfitury malinowej lub marmolady różanej szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g kostki do pieczenia Kasia 4 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18% cukrowa posypka „Perełki(...)lekko podgrzewamy (powinno być letnie, a nie gorące) dodajemy do niego dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Mieszamy i dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 minut – aż potroi swoją objętość. Do dużej miski dodajemy resztę mąki i cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką

Poezja smaku
Babka drożdżowa po sezonie 140

potem z tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć intensywnie(...)cukru 20 g świeżych drożdży 240 ml letniego mleka 7 żółtek 65 g masła skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z 1 limonki Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, wlać całe mleko i wsypać 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet białkowy z mąką gryczaną 211

już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową(...)podejścia- tradycyjny shake i dodatek do owsianki, trochę mnie zniechęciły. Odżywka smakowała świetnie, ale była zdecydowanie za słodka. Jest to zapewne kwestia gustu, ale na co dzień nie używam cukru i po prostu się odzwyczaiłam. Nie dałam jednak za wygraną, bo wiedziałam, że jakiś sposób jej zastosowania, który przypadnie mi do gustu musi być, więc "do trzech razy sztuka

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania