tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI: /ciasto: - mąka ryżowa, 200 gram, - mąka bezglutenowa, 100 gram, - ciepła woda, 150 ml - masło, 2 łyżki, - cukier trzcinowy, 2 łyżki /nadzienie: - marmolada ORZECH wieloowocowa, mały słoiczek - sezam, 2 duże łyżki - cukier trzcinowy(...)rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy
Wypisz Wymalujrodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest niezwykle smaczna! Ja dodałam do ciasta szczyptę cynamonu, a zamiast cukrowej glazury użyłam(...)mąką) 60 g cukru puru szczypta cynamonu (dodałam od siebie) szczypta soli olej do smażenia syrop klonowy na glazurę (możecie zastąpić innym lukrem lub obtoczyć w drobnym cukrze) Bataty ugotować na parze (to ważne - w przeciwnym wypadku będą wodniste) i przetrzeć przez sitko. Pure musi być gładkie, pozbawione grudek. Połączyć z mąką, cukrem i cynamonem oraz szczyptą soli
KUCHARNIAKruche i delikatne. Kusząco uzależniające – nigdy nie można poprzestać na jednym. Co ja piszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez nich wyobrazić karnawał, czy Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 12 lutego). Dla jednych chrusty, dla innych faworki. A u mnie – chrusty na winie. Tym razem nie z tego „co się nawinie”, tylko(...)pudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia - cukier puder do oprószenia Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy
mojewypiekiinietylkoKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków(...)chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego, kawa - jabłko - grillowana pierś z kurczaka z warzywami (przepis na blogu) - 150 ml kiślu żurawinowego (robimy ze słodzikiem nie z cukrem) - 1/2 banana, 150 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków fitness Dzień 8 - 2 wafle ryżowe, 80 g serka wiejskiego, pomidor, herbata zielona - kawa z mlekiem, 1/2 banana - placuszki owsiane z mango - jabłko
SMYKWKUCHNICiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie
Ze smakiem i z pasjąskładniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym(...)wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego. - Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki). - Łączymy masy delikatnie mieszając. - Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. /BEZA Beza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut. /KRUSZONKA
Wypisz WymalujZawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest
Smaczne Zdrowesmażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. POR (10 min)Pora obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy białą, stwardniałą końcówkę korzenia oraz ok. 3 cm zielonych liści od góry (nie musicie ich wyrzucać(...)pomiędzy liśćmi, gdyż mogą tam być pozostałości piasku. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię, dodając po łyżce masła oraz oleju, a także szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Podsmażamy pora ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy
Nerds Kitchenniedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół. Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez potrzeby obsmażania na tłuszczu, lub w ogóle bez użycia tłuszczu.Potrawy tak pieczone są zdrowe i niskokaloryczne. Użycie rękawa do pieczenia może sprawić ,że staniesz sie mistrzem w pieczeniu schabu. Składniki na 6-7 porcji: 80 dkg schabu(...)nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło Wywar spod mięsa zlać do rondelka ,dodać powidła . Gotować kilka minut.Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą.Dodać resztę przypraw.Dodatek miodu lub cukru zależy od słodyczy powideł.Do wysmażania moich powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru 4 żółtka 1 całe jajko 20 g świeżych drożdży 60 g masła 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1 cytryny biologicznej Cukier puder 1,5 lt oleju do smażenia lub 1 kg smalcu Wszystkie składniki powinny być w temp(...)mąki przesiewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżke mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby podrosły( ok. 15 min). Jajko i żółtka roztrzepujemy z resztą cukru. Masło roztopiamy i lekko studzimy. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus
Mia Cucina Sofietawprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano( do nabycia(...)stopniowo przyzwyczajać swoje kubki smakowe do tej wykwintnej przekąski. Z podanej ilości składników możemy przygotować 9 aromatycznych ciasteczek. Jedno to około 60kcal w tym 1,7g białka , 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego
peanutbuttermonsterciągu 30 minut po przebudzeniu? W przeciwnym wypadku nasz mózg dostaje informację o zbliżającym się kataklizmie głodu i uruchamia centrum zarządzania kryzysowego, którego celem jest jak najszybsze zgromadzenie zapasów tłuszczu, potrzebnych do wytwarzania energii i utrzymania całego organizmu przy życiu. Alarm został uruchomiony i nie zostanie wyłączony po zjedzeniu śniadania. Oczywiście Ty doskonale wiesz, że nie grozi Ci żaden głód(...)śniadaniem. Na prośbę zapracowanych znajomych od dziś na blogu będą publikowane pomysłu na proste śniadania. P ierwsza propozycja to placuszki z ricottą z dodatkiem chia i domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym. Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali
SzczyptaSmaQskórką oraz ostudzony napar herbaciany. Czynność ta od początku do końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy(...)lodówki w celu zestalenia jej. Podczas gdy warstwa śmietankowa studzi się przygotowujemy galaretkę: do garnuszka wlewamy wyciśnięte cytrusowe soki, wsypujemy cukier oraz ostudzony herbaciany napar i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Kolejno przelewamy np. do miski i zostawiamy do takiego stopnia zestalenia
Symfonia SmakówChleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem
Smaczne Zdrowewody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż masło powinno być cały czas widoczne w postaci plasterków(...)końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął
Dzieje kuchennej Wiewióry