bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:37/65)

Chleb piwny - wyzwanie 190

kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik , tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)piwna ciemnego  15 g drożdży świeżych  2 łyżki mleka  1 łyżeczkę soli  1 łyżkę cukru  3-4 łyżki płatków owsianych  SPOSÓB WYKONANIA : - drożdże pokruszymy do miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki) jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto

Basia w kuchni
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 227

łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka ucieramy mikserem z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. Następnie roztapiamy(...)następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło

Aga w kuchni
czekoladowe ślimaki w wersji light 162

chciałam napisać. Zaczęłam pisać o sezonie wakacyjnym gdyż w tedy odsłaniamy trochę więcej ciała i niestety niekiedy pojawia się problem. W tym roku jakoś chyba obejdzie się bez przerażenia, że nie mogę się wcisnąć w szorty z zeszłego roku. Mimo próbowania różnego rodzaju wypieków przez całą zimę starałam się ćwiczyć systematycznie.  Nie wiem czy to już nie rodzaj uzależnienia(...)się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub  małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, PEŁNOZIARNISTEJ 419

Podaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie

Smaczne Zdrowe
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 239

sosem porzeczkowo-malinowym z racji tego, że właśnie teraz te owoce są najbardziej dostępne! A ich słodycz i kwaskowatość wspaniale komponuje się z kaczką. Całość dopełniają szparagi... myślę, że bez nich to danie nie byłby spójne (poza tym zostało mi 10 sztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni!  Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około(...)gram, po 200-250 gram na osobę) 150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin  sok z połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru  3 łyżki wody  sól pieprz 500-600 gram młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych łyżka oliwy z oliwek rozmaryn oregano koperek 10 łodyg szparagów Całe to piękne i złożone

Mango Papaja
Pączki 169

mojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki  SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec(...)smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę

Kuchnia Danusi
1493.Afrodyta 258

zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA SEROWA 25 dag chudego sera białego 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe ( brzoskwiniowe) 1/2 litra śmietany 30% lub 36% 1 " śnieżka" w proszku Wodzisław(...)płatków migdałowych]  2 łyżki cukru PONADTO    1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam  z cukinii-agrestowy ] Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia i miksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego

Moje domowe kucharzenie
Zbożowe batoniki 242

pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki :) O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać :) Polecam wszystkim! Składniki(...)minut. Następnie odcedzić i szybko wrzucić do miską z lodowatą wodą. Obrać ze skóry. Wysuszyć na ściereczce kuchennej. Pokroić nożem i uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Sezam uprażyć na patelni (uważać żeby nie przypalić). Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, uprażony sezam, migdały, słonecznik, rodzynki i żurawiny. Wymieszać. Dodać startą marchew. W drugiej misce wymieszać miód z jajami, następnie

Moja Delicja
Pączki hiszpańskie 283

Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity  8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier: 200 g cukru pudru  4-5 łyżek(...)wbijając kolejno jajka. Następnie przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego. Na każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm.  Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy

Malinowe Pocałunki
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 130

Składniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250 g masła 5 jajek 1 łyżka melasy 210 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól 40 g pianek marshmallow Przygotowanie: Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki(...)garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy.  Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli

Smakowity Blog Kulinarny
Tort makowy z kremem 397

wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki , lekko zmodyfikowałam, u mnie(...)lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki cynamonowe 117

mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut(...)wymiarach 30x40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić je na 12 kawałków. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu

pink envelope
Pączki z marmoladą 1408

marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy(...)miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy  i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką  i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito 3266

godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa(...)fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić mięsem i startym serem. Podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. Podawać z salsą i śmietaną

Bullio