łyżeczka siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki jagód + kilka na wierzch 10 łyżek syropu z agawy (można więcej, wedle życzenia ;)) 20g budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą składniki suche, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, siemię lniane, sodę(...)suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy w foremkach (najlepiej nieprzywierających, abyśmy nie musieli smarować ich tłuszczem) i pieczemy ok. 30 minut. W trakcie pieczenia się babeczek, przygotowujemy budyń. Z 1/2 szklanki mleka zostawiamy ok. 1/8 szklanki (1/4 połowy), resztę zagotowujemy. W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń
Weganizm infantylnyroboty ;) Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody: - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą(...)blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :) Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito
Sajkofanka smakubaton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika.ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie sztywno trzymać się przepisu – ważne, aby proporcje ziaren(...)epicko pachnieć, więc się pilnujcie, bo Wasze składniki nie dotrwają do końca przygotowań ;). 4. SYROP (7 min)Do garnuszka dodajemy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy cukru oraz miodu, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy zacznie wrzeć, gotujemy to jeszcze ok. 4 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nasz
Nerds KitchenSkładniki: produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 40,8% (płatki owsiane, mąka owsiana), czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), tłuszcz palmowy, wiórki kokosowe 9,7%, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, substancje spulchniające: węglany sodu, sól morska, melasa trzcinowa, aromaty. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów i mleka. Jedna porcja (2 ciasteczka) zawierają 502 kcal(...)kokos i czekolada idealnie się uzupełniają. Niestety w składzie figurują: syrop glukozowy i tłuszcz palmowy. Jeśli ciastka nie zawierałyby ww. składników, ceny byłaby wyższa, co pewnie wpłynęłoby na decyzję wielu kupujących. Nie planuję ponownego zakupu. Niestety ciężko jest znaleźć na półkach sklepowych słodycze bez ww. składników. Taki z tego wniosek, że najlepiej jest je zrobić samemu (przynajmniej
Qlinarnie i Qlinarniecukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się składników. Następnie(...)części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakaa, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką. Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawzględu na dietę chwilowo jestem zmuszona piec ciasta bez kremów. Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników. Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła lub margaryny 150 g drobnego cukru + dwie łyżki na posypanie 4 jajka Otarta skórka i sok z jednej cytryny(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób wykonania: Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką jasną masę. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami
Na słodko lub wytrawnierynku wspomagaczy odchudzania. źródło: www.medigo.pl Alli – nazwa handlowa dostępnego bez recepty preparatu zawierającego orlistat. Orlistat to stosunkowo bezpieczna substancja, rekomendowana przez lekarzy. Powoduje zmniejszenie wchłaniania tłuszczu z przewodu pokarmowego. Zalecany u osób, których BMI>28. Należy pamiętać, że stosowanie orlistatu może potencjalnie zaburzać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E i K). W związku(...)mniejszych ilościach w brokułach, brukselce, czosnku, orzechach i bananach. Reklamowana jako wspomagacz spalania tłuszczu. Jej skuteczność nie została jednoznacznie udowodniona. Należy ją stosować równolegle z ćwiczeniami fizycznymi, mobilizując mięśnie do pracy. Należy także stosować jednocześnie dietę, w przeciwnym wypadku l-karnityna będzie działać jedynie na tłuszcze przez nas zjadane, a nie na tkankę tłuszczową. Nie należy jej stosować długotrwale
Powiedz dietom nienawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)Składniki:1/2 kg mąki,10 dkg cukru,pół kostki margaryny,szczypta soli,5 dkg drożdży,1/2 litra mleka.Drożdże utrzeć z łyżką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę(...)sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku(...)Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Masa: Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując pod koniec ubijania szklankę cukru. Musi powstać lśniący, gęsty kogel
W kuchni Karmel-itkicukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka kakao nadzienie 150g krówek 2-3 łyżki mleka 100g jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej 100g prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem - ciasto
Smakołyki Berenikijajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. 3 łyżki masła(...)roztopić Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt
Ala piecze i gotujerazem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów(...)świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła Na sosik: 1 dużą cebulę 2 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko (tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję) przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier olej do smażenia Dodatkowo: ok. 300 g makaronu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku
Ratunku obiadłyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru 8 łyżeczek cappuccino w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 120g masła cukier puder do podsypania(...)przez około 15 minut, tuż przed końcem czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony (suchy) - przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypaną lekko cukrem pudrem oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości naszego biszkoptu, również oprószony cukrem - wyjąć blachę z płatem biszkoptowym, delikatnie przełożyć go na przygotowany papier (można zrobić to odwracając blachę do góry nogami), zdjąć papier, na którym piekł
Smakołyki Berenikiwyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini(...)żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki ma mieć tort - czyli ok. 40x25 cm. Blachę i obręcz wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno
Jadło i czytadłoopakowanie, ser biały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L" - żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć w robocie lub mikserem prawie do białości - na najwyższych obrotach z 5 minut teraz dodać budyń smietankowy, ser sernikowy wiaderko, rodzynki - jak są miekkie to ich nie zaparzam(...)wystudzenia polewę czekoladową z orzechami przygotować wg opisu i polać nią wierzch sernika, posypać od razu kolorową posypką sernik jest bardzo łatwy, prosty, tani do wykonania, bez tłuszczu - mniej kaloryczny polecam nie tylko na święta ale i na codzień na chwilę przyjemności do kawki ...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię