bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:36/65)

Wiśniowy przekładaniec 2127

formie o wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kaszy manny 120g masła masa wiśniowa 750g wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT(...)KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt kakaowy 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju biszkopt jasny 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Wykonanie: BISZKOPT KAKAOWY - składniki powinny mieć

Smakołyki Bereniki
Szarlotka brzoskwiniowa 147

razowej  125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru  2 żółtka szczypta imbiru  łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek  100 g cukry trzcinowego  2 łyżeczki cynamonu  sok z połówki cytryny  1 galaretka brzoskwiniowa  Sposób wykonania: Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić(...)lodówki na 30 min.  W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać

pieprzny smaczek
Gofry bez mleka 193

Starszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka

Moje domowe kucharzenie
Gwiazdki smażone 219

okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.  Jednak ja nie lubię stać i ich smażyć bo trzeba im  poświęcić dużo czasu, tym bardzie jeśli mamy tylko jedną foremkę. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu kiedy lekko przestygną. Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki cukru pudru 250 ml mleka 1-1,5 szklanki mąki pszennej Młyn(...)Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowy murzynek z karobem i śliwką 190

ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które musimy dostarczać sami do organizmu i konkretną dawką(...)jest odchudzone z dużej ilości tłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie  będzie pasowało z kawką. Zacznijmy więc łączyć przyjemne z pożytecznym i do pracy!Czas przygotowania 10 minut + ok 45minut pieczenia Na małą keksówkę: 20x10cmSkładniki:1 szklanka (200ml) mąki gryczanej jasnej niepalonej EKO1/2 szklanki mąki wiesiołkowej EKO1/2 szklanki cukru bądź ksylitolu3 łyżki śmietany

Kuchnia PROzdrowotna
Rafaello na krakersach 389

słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami(...)mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.6. W wersji

Kuchnia domowa Ani
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 207

można kombinować! :) Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej(...)wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut

Wypisz Wymaluj
Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką 249

Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 kostki margaryny + trochę mąki + trochę cukru, mieszamy dozując składniki, w zależności czy lubimy grubą czy drobną kruszonkę (więcej mąki) Do misy wsypywać warstwami kolejno: szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, mleko, rozbełtane jajka, olej, sól i drugą szklankę mąki(...)Przykryć płótnem i zostawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a później rozdrabniamy rozcierając je w ręce. Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy sypane ciasto drożdżowe w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 180ºC, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 483

wersji wytrawnej, ale ma w sobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp. Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście  (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki(...)widok ...) Na końcu dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas

Smaczne Zdrowe
Sernik w łatki 141

Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy(...)malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Jajka ubijamy w malakserze na puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lekki sernik z nutą pomarańczy (116 kcal) 199

będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej (60 g) 1/4 szklanki mąki pszennej (35 g) łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta(...)Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Karnawałowe kruche faworki 412

Tłusty Czwartek.   Składniki:  500g mąki pszennej,  6 żółtek,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki octu,  4 łyżki śmietany 12%,  50g masła,  smalec do smażenia,  cukier puder do oprószenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem(...)pokroić w wąskie paski o wymiarach ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcię, przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta. Faworki wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Około 1-2 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Kuleczki rybne w zalewie 646

wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1 średnia cebulasól, pieprz do smakubułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy do smażenia Zalewa5 łyżek cukru 1 litr wody2 cebule3 listki laurowe4 kulki ziela(...)pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około

Ala piecze i gotuje
Piernik domowy 155

masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników ( 40g) Dodatkowo do przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i dodać(...)ostygnie dodać rozpuszczone masło lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć   z cukrem do białości.   Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Do utartych żółtek dodawać na przemian stopniowo składniki płynne ( rozpuszczony tłuszcz z kawą i miodem) oraz składniki suche ( mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika i sodą) cały czas miksując

Na słodko lub wytrawnie
Czapeczki Św.Mikołaja 115

zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie)Składniki na bezę:2 białka3 porządne łyżki cukru pudrułyżka maki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa.Szablon:najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć.Wykonanie:Szablon przykładamy do rozwałkowanego(...)rozsmarowuję go. Na uszek czapeczki (pompon i zakończenie) nakładam odrobinę bezy. Ja to robiłam przy pomocy pędzelka, ale można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.*Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się

Moje pyszne gotowanie