bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:28/65)

Drożdżówki 154

może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier  - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie  z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe(...)wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką

Garnkowe fanaberie
Jabłka w cieście naleśnikowym 254

szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły.2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm1 jajko1/2(...)Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie.Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z sosem owocowym, dżemem, kleksem śmietany czy innym ulubionym dodatkiem.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Metrowiec 216

waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane(...)składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne. Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki z truskawkami 208

średnicy 10 cm. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Wyjąć ciasto. Odrywać kolejno po małym kawałku i wyklejać nim cienko foremki do babeczek (fot.1). Bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2). Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować(...)Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak. Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą polewą Tortenguss (fot.4). Odstawić

Świat Ciasta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.   v   Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v   Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v   Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v   Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana(...)pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v   Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy,  ale słodzika brak. v   Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny  v   Na balkonie swieże

Mia Cucina Sofieta
Kurczak z warzywami à la ratatouille 247

sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki(...)oraz wybranymi ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno na dużej i głębokiej patelni, na bardzo małej ilości oleju (najlepiej byłoby w ogóle bez tłuszczu). Bakłażana ok. 2 min., cukinię 3-4, pieczarki 4-5, a paprykę najdłużej, bo do momentu, kiedy zacznie delikatnie mięknąć, ok. 5-7 min. Teraz wszystkie warzywa i pieczarki

Ratunku obiad
Marchewkowiec 193

drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę(...)Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka, • 1 szklanka posiekanych orzechów

Mia Cucina Sofieta
Torcik orzechowy 277

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka(...)żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około

Zabawa smakiem
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 329

stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka | 76 g węglowodanów | 59 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. BUŁKI Z MAKARONU (20 min + 30 min na mrożenie) Jeśli macie makaron jajeczny, ugotujcie go al dente w osolonej wodzie, czyli na pół twardo. Po odcedzeniu nie przelewajcie(...)gdyż burgery skurczą się w trakcie smażenia) i wyciskamy w ich środku małe zagłębienie, które spowoduje, że po usmażeniu będą jednakowo szerokie w każdym miejscu. Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu, na mocno rozgrzanej teflonowej patelni ok. 3-4 minut z każdej strony (lub nieco krócej, jeśli lubicie różowe w środku). Burgery przewracamy tylko raz i lekko solimy dopiero

Nerds Kitchen
Czekoladowe ciasto z daktylami 314

herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek2 dlwody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 gmasła, miękkiego150 g cukru pudru2 jajka150 gmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 gkakaoSiekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy w małym rondelku. Po pierwszym wrzeniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po  jednym jajku, cały(...)czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny

Z butelką mleczka w tle
BABULCE 119

Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany  1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona(...)wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wyłożyć do upieczonych babeczek

Kuchnia w opałach
Ciasto z cukinii 411

kostkę - śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę - owoce oprószyć mąką - jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta - owoce wrzucić do masy, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - do formy wyłożyć ciasto, wyrównać - wstawić do nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami 200

cukru- można mniej po łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu można dać cynamon 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag Przygotowanie : Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razem Mąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno Do masy jajecznej dodawać(...)koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około

Proste Potrawy
Babka jogurtowa 653

Nadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam!   Babka jogurtowa   PRZEPIS temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia : ~ 60 min   Składniki   1 mały jogurt naturalny ( Zott(...)łyzeczki proszku do pieczenia  0,5 kubeczka po jogurcie oleju  2 kubeczki po jogurcie cukru  3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej  4 jajka Przygotowanie   Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 311

granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 1-2 łyżki melasy z trzciny(...)nacieramy łopatkę z każdej strony. Układamy ją na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy do 130°C (bez termoobiegu!) i pieczemy jeszcze ok. 4 godziny (dla łopatki o wadze

Poezja smaku