Delikatne, puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z konfiturą malinową (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę
Smaczne Zdrowestronie Shabby Eat i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 8 nóżek (bez udek) z kurczaka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Sos: szklanka coca-coli 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: sezam szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Nóżki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek(...)przeciskamy przez praskę. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem. 2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy kilka minut do rozpuszczenia cukru. Polewamy kurczaka i wkładamy do piekarnika na 40 minut rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza; w między czasie obracamy
My Culinary Artrozgrzanym oleju na złoty kolor, podczas smażenia obracać delikatnie (np. patykiem do szaszłyków) na drugą stronę, po usmażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu - po ostygnięciu obficie oprószyć cukrem pudrem Faworki z tego przepisu są bardzo delikatne i kruche, więc należy obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie. Ich grubość zależy tak naprawdę od naszych upodobań(...)napuszone po usmażeniu. Tego rodzaju smakołyki najlepsze są w dniu przyrządzenia, nie martwcie się jednak, jeśli nie zdążycie zjeść całego chrustu jednego dnia. Wystarczy pozostawić go w temperaturze pokojowej bez żadnego przykrycia, a na drugi dzień jest ciągle smaczny i kruchy
Smakołyki Berenikiśmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych łyżek cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na galaretkę: 900 ml wrzącej wody 2 galaretki 500 g. dowolnych owoców ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) Sposób wykonania : Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować
Na słodko lub wytrawniewysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 2 godziny). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć(...)ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy ok. łyżkę nadzienia. Aby przygotować "mini krateczkę" z pozostałego ciasta należy uformować mini wałeczki
Słodka Stronałyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku(...)temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mniewedług uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni). 2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu. 3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie(...)Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie): Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy ok. 255 kcal) Smacznego
Malowane smakiemZupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka
Maminek kulinarnylekko podgrzać. Do miseczki pokruszyć drożdże zasypać je 2- 3 łyżkami mąki (odejmujemy od całości) i zalać wodą (tak aby przykrywała ona drożdże i mąkę).Mąkę przesiać, dodać oliwę, cukier,sól, mleko oraz resztę wody. Gdy drożdże zaczną pracować dodać je do miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu(...)gram boczku wędzonego opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu
Krakowskie smaki Anipieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy(...)tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczonego i ostudzonego 220 g mąki tortowej 1 jajko, roztrzepane 50 g cukru pudru Płaska łyżeczka sody oczyszczonej Płaska łyżeczka cukru waniliowego Szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu . Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce . Docisnąć i piec
Moje domowe kucharzenieŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków(...)ładniej niż nam (cóż, chyba nie zostaniemy wybitnymi artystami:( ). ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 71 kcal | 1 g białka | 13 g węglowodanów | 2 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. MIÓD + MASŁO + CUKIER (3 min) Do rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy
Nerds KitchenLato w pełni, pogoda dopisuje i naprawdę nas rozpieszcza, jednak kiedy termometr wskazuje ponad 30°C w cieniu szukamy tylko sposobu, aby trochę sobie ulżyć, ochłodzić
peanutbuttermonsterdosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec je w jednej dużej formie na ciasto. Piernik pieczemy około 45 minut w 180°C . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić przy pomocy wykałaczki(...)podpiec. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam
Smakowy Rajpowodów, jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką(...)ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy
Słodkie Przyjemności