bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:20/65)

A jednak smażyłam... 180

świeżych drożdży 40 g cukru 65 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 100 g Nutelli 35 ml śmietany kremówki (38%) posypka: 100 g cukru pudru 35 g mleka w proszku dodatkowo: 1 l oleju Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić(...)posypce z przesianego cukru pudru z mlekiem w proszku. Smacznego! Jak widać, nawet kiedy dostałam rozgrzeszenie w kwestii kupowania słodkości, nie mogłam się oprzeć przygotowaniu ich samodzielnie. To jakaś skaza, uzależnienie - ale bardzo mi z nim dobrze. I muszę się przyznać, że smażenie w głębokim tłuszczu nie było aż tak traumatyczne, jak myślałam - poszło szybko, gładko, bez łzawiących oczu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko – Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relis 191

Ballymaloe? Bez sztucznych dodatków Bez glutenu Odpowiednie dla wegetarian Znikoma zawartość tłuszczu Ballymaloe Tomato Original Relish jest pysznym, uniwerslanym sosem pomidorowym. Doskonale pasuje on do mięs, serów, burgerów wołowych. Wspaniale również pasuje podawany do lekkich posiłków z grilla. Sos ten doskonale zachowuje bogaty owocowy smak podkreślony przyprawami. Składniki Pomidory (41%) Ocet Cukier Cebule Rodzynki Sól morska Nasiona gorczycy

naRuszcie
Babka z majonezem 401

żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając - mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości - piec w temperaturze(...)majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia. Moją babkę upiekłam

Smakołyki Bereniki
BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI 99

cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem

Kuchnia w opałach
Sernik królewski 450

opadła. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, lub podawać bez niczego

Piekę, bo lubię
pyszna kaszanka z cukinią,cebulą,natką pietruszki... 180

talarki i posypać 1 łyżeczką cukru, na 2 łyżkach oleju usmażyć na złocisto do smaku posypać kucharkiem, przełożyć na talerz na tłuszczu po cebuli podsmażyć pokrojone w talarki cukinie posypane kucharkiem do smaku, delikatnie je mieszając, przełożyć na talerz następnie do tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto zebra 184

wanilinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki(...)należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem. Na samym środku wlewamy 2-3 łyżki ciemnej masy, a następnie na wierzch 2-3 łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Powstanie zebra. Jeśli pieczemy w formie z kominem (26 cm), należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki

Poezja smaku
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 142

cukier wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej.  Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki.  Dodać borówkę i delikatnie wymieszać.  Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać.  Nakładać

Sto kolorów kuchni
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 120

Sezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi

Fabryka pomysłów
125. Kruche ciasto z lekką pianką, która nigdy nie opada 390

pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na delikatną budyniową piankę: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru

Jadło i czytadło
Wiosenny obiad. 106

patelni najpierw bez dodatku tłuszczu, aż do oczekiwanego zrumienienia. Masło dodajemy chwilę przed polewaniem fasolki i chwilę smażymy na ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę

Kuchnia Beaty
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 578

pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżki DODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek(...)pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. MASA : Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę. Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła. 1,5 galaretki rozpuszczamy

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 423

dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko(...)CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon

SMYKWKUCHNI
Wafelki śmietankowe 210

można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni :)   Składniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu śmietankowego 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Tłuszcz, cukier i mleko

Smakowy Raj
Kotlet schabowy po myśliwsku. 161

schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab

Przepisy i porady kulinarne