Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę(...)białka, co stanowi 16% ich całkowitej masy po wysuszeniu, więc jak na owoce suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka
Zdrowie na języku :Pjeszcze rosną) - po włożeniu pączków garnek przykryć pokrywką, smażyć 1,5-2,5 minuty z jednej strony, po zdjęciu pokrywki pączki delikatnie przewrócić widelcem na druga stronę i smażyć bez przykrycia kolejne 1,5-2,5 minuty obserwując stopień usmażenia - gotowe pączki wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w który będzie wsiąkać olej z pączków, kolejną turę smażyć(...)smażenia może ulegać zmianie, należy ją regulować - jeszcze ciepłe pączki nadziewać marmoladą lub konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania lub dużej strzykawki - pączki po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem Pączki z przepisu są bardzo ładnie wyrośnięte, jasna obrączka jest szeroka, nadziewanie po smażeniu ma wiele zalet - unikamy ryzyka wypłynięcia nadzienia podczas smażenia, ale też możemy znacznie zwiększyć ilość
Smakołyki BerenikiSpróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze. CIASTECZKA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI: 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła) 1 kg mąki 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli WYKONANIE: Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej(...)położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO
Kuchnia BeatyBułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody,3 łyżki masła,pół łyżeczki soli,łyżka cukru.Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Dolać ciepłe (nie gorące) mleko i rozpuścić drożdże. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać(...)przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe
Codzienna kuchnia niecodziennaoczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem ser i otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły i wyrobić ręką(...)średnim ogniu) i smażyć oponki po kilka sztuk na rumiano przez około 2 minuty, przewracając tylko raz. Usmażone oponki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać brązowym cukrem pudrem
wyzwania kuchenneoliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść(...)pomocy kawałka ciasta), wrzucać ciasteczka porcjami (ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Mix smakuOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na SłodkoSkładniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy(...)zanim zaczniemy składać ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie wbijamy jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Słodka Stronasię w pyszną masę, do której możemy dodać np. cynamon, imbir, odrobinę soli lub cukru- zależnie od upodobań. Możemy też dorzucić pokrojone fistaszki jeśli wolimy wersję "crunchy". Gotowe masło przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Z czasem może dojść do oddzielenia się tłuszczu- to naturalne zjawisko i wtedy wystarczy przemieszać całość. Fabryka szczęścia;) Masło orzechowe możemy również(...)GENIALNE, świetnie sprawdza się również z pełnoziarnistym pieczywem lub bananem. Warto je jeść, ponieważ hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i zamiast dostarczać organizmowi puste kalorie i szkodliwe tłuszcze nasycone, zaopatrujemy go w cenne witaminy i minerały, w które bogate są orzechy. Odnośnie orzechów u wielu osób pojawiają się liczne wątpliwości typu "Orzechy są tłuste, więc nie będę
peanutbuttermonsterczęść) - 2 listki laurowe - ostra papryka - sól, pieprz - szczypta ksylitolu (lub cukru) - olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażenia Umyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy(...)minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw. Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne). Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego
Smaczne Zdrowegorzka. Po około 25 - 30 minutach cebula powinna mieć już pożądany brązowy kolor. Uzyskanie brązowego koloru jest niezwykle istotne, gdyż wynika on z karmelizowania się naturalnych zawartych w cebuli cukrów. W wyniku tego procesu cebula traci swój charakterystyczny ostry smak, a staje się delikatnie słodkawa. Kiedy cebula miała już pożądany kolor dodałem do niej 3 ząbki czosnku, które drobno(...)tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania w piekarniku. Do każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające w niej kawałki cebuli. Na powierzchni zupy w każdej
Wyprawy kulinarneokoło 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem (masłem, olejem), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, na 1 - 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie rosło przygotować masło cynamonowe oraz owoce. W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier i cynamon. Owoce umyć, osuszyć, a większe na przykład truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik(...)końcu i zapleść tak, by przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu. Końce zlepić, następnie uformować wieniec i ostrożnie przenieść na przygotowaną tortownicę. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego :) **oryginalny przepis oraz wykonanie pochodzi
Zabawa smakiemprzyszedł grudzień, bez większych zaskoczeń i bez mrozów. Razem z grudniem przyszedł sezon na mak. Na różnych blogach już widziałam wiele wpisów z makowymi wieńcami drożdżowymi, struclami i babkami. U mnie dziś makowe mini serduszka, które najlepiej smakują z konfiturą z mirabelek domowej roboty. Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę: 200g(...)maku, 100g masła, 3 żółtka, 3 białka, 8 łyżek mąki, 5 łyżek mleka, 4 łyżki cukru waniliowego własnej roboty, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Mak sparzyć i dokładnie odcedzić. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy całość będzie stanowiło
Pełna Lodówkaświeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant) 1/2 szklanka cukru szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 kostki miękkiego masła roślinnego truskawki (najlepiej świeże) kruszonka: 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Masło rozpuszczam i mieszam z olejem(...)początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto, dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz. Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza
W kuchni Karmel-itki