bez cukru i tłuszczu - 971 przepisów (strona:42/65)

Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 159

rośliny. Używana jest przede wszystkim w trzech dziedzinach: kulinaria, ziołolecznictwo oraz kosmetyka. Ziołolecznictwo- W tym celu wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń, który zawiera duże ilości olejku lotnego, żywice, cukry, kwasy organiczne, skrobię, związki ftalidowe, kumarynę, fitosterole oraz kwasy polifenolowe. Wywar z korzenia lubczyku posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne, wiatropędne. Stosowany jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie dróg moczowych, niewydolności nerek(...)zawartych w tłuszczach zwierzęcych oraz szkodliwych tłuszczów typu trans w margarynach, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz

ClauditteMissCooking
Pełnoziarniste bliny w dwóch podejściach:) 165

zrobić sobie bliny na śniadanie, ale jak doczytałam, że ciasto ma wyrastać 2 godziny, to mi odeszła ochota na to i zrobiłam na kolację;) Łyżkę mąki, drożdże i trochę cukru zalałam ok. 50 ml ciepłego mleka. Zmiksowałam, przykryłam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie odmierzyłam pozostałe składniki, białko ubiłam na sztywno, a mąkę z żółtkiem, masłem i ciepłym(...)oraz autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową i serkiem z ziołami (z przewagą bazylii) i obie wersje były tym razem pierwsza klasa!!! Różnica natomiast między wersją smażoną w tłuszczu i bez jest minimalna, choć chyba bardziej jednak smakowała mi ta lżejsza, bez tłuszczu. Debiut blinowy, choć w dwóch etapach, uważam za wielce udany:) Tutaj wersja smażona w oleju

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 216

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie 226

coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie?  no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie(...)dalej będę szukać..] 5 dag drożdży  1/3 szkl. cukru  1,5 szkl.gazowanej wody  1/3 szkl. oleju  ok. 55 dag mąki pszennej  2 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo:  ok. 20 dag marmolady różanej  Do dekoracji:  cukier puder Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Śląski chlebek pszenno – żytni 124

następnie dodajemy do niego cukier i drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie(...)się do rąk, a następnie formujecie z niego dwa koła lub wałki, w zależności od tego jaki kształt chcecie uzyskać. Ciasto chlebowe układamy na blaszki wyłożone pergaminem lub wysmarowane tłuszczem. Pamiętajcie, by między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły.  Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie

Smakowy Raj
Mini tarty makowe 159

ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne(...)łyżka cukru Składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem

Przysmaki Karolki
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 202

świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę(...)pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 209

średniej wielkości cukinie 150g gorgonzoli 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto(...)uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą

kolorowotorcikowo
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 194

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu).  Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej

głodny alergik
Pizza z kalafiora 239

skórki, krojonych (ok. 400 g)    mała cebula    3-4 ząbki czosnku    łyżeczka oregano  łyżeczka bazylii     łyżeczka cukru    sól i pieprz do smaku     łyżka oliwy z oliwek do smażenia   Dodatki do pizzy:    czerwona cebula  camembert   parmezan szynka prowansalska(...)Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty.      Ciasto Kalafior  porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego

Cukier&Puder
Kajzerki 220

drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem(...)mąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1296

Sernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję

Smakołyki Bereniki
Lekki sernik bez cukru 162

całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach.  Składniki (10 porcji): Masa:     600 g sera białego twarogu do sernika (bez cukru!)     Puszka (400 ml) mleczka kokosowego - trzymaj kilka godzin w lodówce     100 g jogurtu naturalnego     3 łyżki syropu z agawy/miodu(...)serową ze śmietanką. 9. Powstałą masę wylać na spód, udekorować pokrojonymi w plasterki bananami i borówkami. SMACZNEGO! 1 porcja  zawiera: 373 kcal; 9,2 g białka; 26 g tłuszczów; 28 g węglowodanów;  3 g błonnika

Powiedz dietom nie
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 233

mascarpone, cukier i pokruszone biszkopty, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć blenderem tak, by powstała gładka masa (jeżeli chcemy, żeby nadzienie było bardziej zwarte, można dodać jajko) - ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na średniej grubości placek, wykroić z niego 6 dużych (10-11cm) kwadratów, zostawić odrobinę (na wykrojenie 6 małych krążków) - formę na muffiny wysmarować tłuszczem i obsypać(...)mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach. Babeczki z nadzieniem bananowym to propozycja dla fanów bananów, ponieważ masa, którą je wypełniamy

Smakołyki Bereniki
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 170

spotkałam się z kłopotem w zaopatrzeniu.  I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu:   olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten(...)wielocukry), zazwyczaj ze śladami substancji białkowej. W zasadzie nie zawierają tłuszczów.   j eżeli wchodzą w skład żywności, to powodują obniżenie jej wartości kalorycznej i są używane do produkcji żywności o obniżonej wartości kalorycznej.  Dzięki właściwości wiązania znacznych ilości wody hydrokoloidy mogą być używane również jako zamiennik tłuszczu - jako roślinny zagęstnik,  stabilizator. Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania