rośliny. Używana jest przede wszystkim w trzech dziedzinach: kulinaria, ziołolecznictwo oraz kosmetyka. Ziołolecznictwo- W tym celu wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń, który zawiera duże ilości olejku lotnego, żywice, cukry, kwasy organiczne, skrobię, związki ftalidowe, kumarynę, fitosterole oraz kwasy polifenolowe. Wywar z korzenia lubczyku posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne, wiatropędne. Stosowany jest przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie dróg moczowych, niewydolności nerek(...)zawartych w tłuszczach zwierzęcych oraz szkodliwych tłuszczów typu trans w margarynach, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz
ClauditteMissCookingzrobić sobie bliny na śniadanie, ale jak doczytałam, że ciasto ma wyrastać 2 godziny, to mi odeszła ochota na to i zrobiłam na kolację;) Łyżkę mąki, drożdże i trochę cukru zalałam ok. 50 ml ciepłego mleka. Zmiksowałam, przykryłam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie odmierzyłam pozostałe składniki, białko ubiłam na sztywno, a mąkę z żółtkiem, masłem i ciepłym(...)oraz autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową i serkiem z ziołami (z przewagą bazylii) i obie wersje były tym razem pierwsza klasa!!! Różnica natomiast między wersją smażoną w tłuszczu i bez jest minimalna, choć chyba bardziej jednak smakowała mi ta lżejsza, bez tłuszczu. Debiut blinowy, choć w dwóch etapach, uważam za wielce udany:) Tutaj wersja smażona w oleju
Zdrowa Kuchnia SowyLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe
głodny alergikcoś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie(...)dalej będę szukać..] 5 dag drożdży 1/3 szkl. cukru 1,5 szkl.gazowanej wody 1/3 szkl. oleju ok. 55 dag mąki pszennej 2 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ok. 20 dag marmolady różanej Do dekoracji: cukier puder Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać
Moje domowe kucharzenienastępnie dodajemy do niego cukier i drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie(...)się do rąk, a następnie formujecie z niego dwa koła lub wałki, w zależności od tego jaki kształt chcecie uzyskać. Ciasto chlebowe układamy na blaszki wyłożone pergaminem lub wysmarowane tłuszczem. Pamiętajcie, by między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły. Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie
Smakowy Rajideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne(...)łyżka cukru Składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem
Przysmaki Karolkiświeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku. Przygotowanie:Farsz: Kapustę(...)pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykiśredniej wielkości cukinie 150g gorgonzoli 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto(...)uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowoBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
głodny alergikskórki, krojonych (ok. 400 g) mała cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska(...)Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. Ciasto Kalafior porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego
Cukier&Puderdrodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem(...)mąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję
Smakołyki Berenikicałej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach. Składniki (10 porcji): Masa: 600 g sera białego twarogu do sernika (bez cukru!) Puszka (400 ml) mleczka kokosowego - trzymaj kilka godzin w lodówce 100 g jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu z agawy/miodu(...)serową ze śmietanką. 9. Powstałą masę wylać na spód, udekorować pokrojonymi w plasterki bananami i borówkami. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 373 kcal; 9,2 g białka; 26 g tłuszczów; 28 g węglowodanów; 3 g błonnika
Powiedz dietom niemascarpone, cukier i pokruszone biszkopty, wszystko jeszcze raz dokładnie połączyć blenderem tak, by powstała gładka masa (jeżeli chcemy, żeby nadzienie było bardziej zwarte, można dodać jajko) - ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na średniej grubości placek, wykroić z niego 6 dużych (10-11cm) kwadratów, zostawić odrobinę (na wykrojenie 6 małych krążków) - formę na muffiny wysmarować tłuszczem i obsypać(...)mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach. Babeczki z nadzieniem bananowym to propozycja dla fanów bananów, ponieważ masa, którą je wypełniamy
Smakołyki Berenikispotkałam się z kłopotem w zaopatrzeniu. I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu: olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten(...)wielocukry), zazwyczaj ze śladami substancji białkowej. W zasadzie nie zawierają tłuszczów. j eżeli wchodzą w skład żywności, to powodują obniżenie jej wartości kalorycznej i są używane do produkcji żywności o obniżonej wartości kalorycznej. Dzięki właściwości wiązania znacznych ilości wody hydrokoloidy mogą być używane również jako zamiennik tłuszczu - jako roślinny zagęstnik, stabilizator. Jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie
NaKońcuJęzyka