eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą(...)cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając
FitKotLubicie środy? :) Z jednej strony to dopiero środek pracowitego tygodnia ale z drugiej to przecież już tuż tuż do wolnego weekendu :D Jak co środę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitematu, czyli muffinek. Przepis wzięłam z wycinków z gazet. Z podanego przepisu wyszło mi 15 muffinek. Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej(...)wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób wykonania: Białko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Patyczek maczać w lukrze i nakładać lukier na babeczki. Smacznego :-) Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Na słodko lub wytrawnieBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikoleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka Krem jeżynowy 300 ml kremówki 300 g jeżyn 150 g cukru 1 śmietan fix Przygotowanie:W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek(...)schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić. Jeśli krem będzie bardzo sztywny śmietan fix można pominąć
Ala piecze i gotujeOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci
Apetyczna babeczkaBabka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis
Słodki sentymentBabka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis
Słodki sentymentProsta i szybka babka o smaku kokosa i jagód. Pycha ! Uwaga ! babka nie jest zbyt zwarta, a to za sprawą kokosa, jest krusząca się i najlepiej
Gotowanie...to proste !Tak, dziś piekłam muffinki bananowe z czekoladą w środku. Lodowa sobota mnie wykańcza, więc postanowiłam ogrzać się ciepłem piekarnika i muffinek:) Przygotowałam sobie wszystkie składniki potrzebne
pink envelopeBrzmi obco, ale proszę się nie zrażać. Te proste, niepozorne babeczki są znakomitym zamiennikiem tradycyjnych naleśników. Nie trzeba stać i smażyć, wystarczy nagrzać piekarnik i upiec. Do puddingu przywarła taka niesłuszna ( moim zdaniem) etykietka trudnego. Spotkałam się nawet z słowami mistrzów kulinarnych, że bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy zachować(...)samo pysznie smakują. Kiedyś już publikowałam ze świeżymi owocami----> KLIK Dziś będzie z mrożonymi wiśniami i cytrusami. jajka mleko mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasjaOd jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze
Ewa w kuchniDzień dobry :-) Dwa dni temu pisałam Wam o musie dyniowym, który można wykorzystać do wypieków takich jak np. oponki. Przepis na nie znalazłam na blogu
kruche babeczkiDzień dobry :-) Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Najczęściej robimy te tradycyjne, ale czas od czasu próbujemy też inne smaki. Na blogu były już naleśniki z kaszy manny , które
kruche babeczkiSernik tradycyjny z kratką z ciasta. Sprawdzony przepis wiele razy :) musi się udać zawsze i każdemu!. Zabieramy się za pieczenie:) Składniki na ciasto: 3 szk mąki
Apetyczna babeczka