Dzień dobry :-) Uff jak gorąco :-( Nie jestem fanką takich upałów, wolę chłodniejsze klimaty zdecydowanie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik Siostry Anastazji z
kruche babeczkiCiasteczka dla Mikołaja robione przez dzieci Dziś mam dla Was przepis na dziecinnie proste ciasteczka. Ciasteczka, które moje maluchy przygotowały specjalnie dla Mikołaja. Myślicie, że Mikołaj
Słodkie okruszkiDzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe
kruche babeczkiTe małe cudaki każdy z nas lubi. Takie to niby nieporadne, a jakie smaczne. Dodatek orzechów idealnie komponuje się w smaku. Biorę udział w wypiekaniu Ciasto
Różowa kuchniaSkłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją
CiastkozercyPółkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy
Wanilia i KardamonCudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser
Wanilia i KardamonDziś mam dla Was wyjątkowy deser – rurki z kremem! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich w domu jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki
CiastkozercyWilgotne, pożywne i zdrowe muffinki. Idealne na drugie śniadanie - zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Dla kogo: dla lubiących wilgotne wypieki dla szukających zdrowych słodkości
Mania WypiekaniaSezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty
Passions hobbies lifeCześć Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, czyli czas babek i mazurków. O ile te ostatnie nie cieszą się u mnie w domu popularnością. Za to za babkami i babeczkami wszyscy wręcz przepadają. Ja dodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka(...)wykałaczkę, ewentualnie trzepaczkę. Przygotuj składniki: 3 jajka, 1 szklankę cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoik majonezu (250 ml), 1 opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli, tłuszcz do wysmarowania formy. Jajka sparz. Oddziel żółtka od białek. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Mąkę pszenną przesiej i połącz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubij
blog.moje-pasje.infoByło mi bardzo miło, że tak spodobał się Wam przepis mojej mamy na cytryniaka . Postanowiłam zatem przyjrzeć się bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was
CiastkozercyDomowe pyszne żółte kremówki z grubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę
Apetyczna babeczkawspaniale nadaje się do wycinania najróżniejszych, nawet najbardziej wymagających kształtów. A co poza ciasteczkami? Oczywiście zielone wypieki. U nas są to czekoladowe babeczki z zielonym lukrem, które zdobią kolorowe lentilki i Pikery Piksele Przepis na babeczki podawałam Wam wcześniej. Do tego będzie oczywiście tort (choć 14-stego złamiemy tu lekko konwencję, bo solenizant chce tort w kształcie samochodu(...)mała szczypta soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego opcjonalnie do części ciasta można dodać cynamon lub niewielką ilość naturalnego kakao Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Słodkie okruszkiSą takie dni, kiedy włączanie piekarnika to objaw szaleństwa. I zdarzają się dosyć często tak mniej więcej między czerwcem a sierpniem. Spieszę więc z przepisem, do
Ciastkozercy