Jako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast
CiastkozercyCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyWitajcie :) za oknami zimno i strasznie wieje , a ja zapraszam was na
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj zaproponować chcę Wam klasyczne czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym. Jeżeli chodzi o krem, który ja przygotowałam, to różnił on się od tego, który tutaj opiszę
Passions hobbies lifeObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na SłodkoDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na
Mania Gotowaniapszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżeczka soli 150 g suszonych daktyli Jajka miksujemy przez chwilę, dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, na koniec serek mascarpone. Część masy odkładamy na chmurki, do reszty dodajemy niebieski barwnik, nie dużo, bo krem ma być błękitny. Wierzch każdej babeczki smarujemy cienko błękitnym kremem, po bokach formujemy białe chmurki, w które wtykamy 1/2 tęczowego paska żelka. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moje nieudolne próby z tylką 1M :) Następnym razem się
Blondynka GotujeHej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę
kruche babeczkimojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o
moj przepis naZawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu
CiastkozercyDaleko mi do wytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich
CiastkozercyKażda Babcia (a pewnie i Mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się
CiastkozercyMarzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je
CiastkozercyJest weekend więc może by coś przygotował słodkiego? Dziś zapraszam na ekspresowe babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonej porzeczki. Zapraszam! Masa makowa; 15 dag maku niebieskiego 3 łyżki miodu 5 dag jagód goji 5 dag orzechów pekan kilka suszonych śliwek kilka suszonych daktyli 2 białka olejek migdałowy lub arakowy 5 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie masy(...)masło i ubitą piane z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy. Nadzienie serowe: 25 dag białego sera 4 łyżeczki cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 żółtko Łyżka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki ze sobą blendujemy na gladki mus. Mus porzeczkowy: 15 dag czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru Odrobina wody Wszystko przekładamy do garnuszka, widelcem rozgniatamy owoce, chwilę gotujemy do wyparowania
Radość kipiąca uśmiechem.kwiaciarni lub rosnące przy ruchliwej ulicy niestety nie będą się nadawały. A jeśli uprawiacie je sami, to zaszalejcie i spróbujcie dodawać je nawet do wytrawnych dań. Tartaletki z waniliowym twarożkiem i prymulką Ciasto: 100 g mąki pszennej jasnej 50 g krupczatki 20 g cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Nadzienie: 3 łyżki gładkiego twarożku 0/5 łyżeczki ziarenek(...)cukrem, żółtkiem i wanilią. Posmarowane tłuszczem foremki na tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta (większej części) i nakładamy po łyżce nadzienia. Mniejszą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać w nim otwory. Całość pieczemy około 35 minut w 180 stopniach na ustawieniach góra-dół. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy jadalnymi kwiatami. Bananowe ciasto z kremem mango-kokosowym
Mienta blog