babeczki waniliowe - 3245 przepisów (strona:163/217)

Tort chałwowy ze słonymi orzeszkami ziemnymi 123

Jest taka zasada u nas w domu, że możesz sobie wybrać tort urodzinowy, a ja postaram się sprostać wyzwaniu.  Padło na zupełnie inne smaki niż

Apetyczna babeczka
Minipavlove z granatem 200

Urodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego

Ciastkozercy
Mini serniczki z białą czekoladą 212

Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy(...)mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy  i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki czekoladowo-migdałowe 108

szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 1/4 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka zaparzonej kawy 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: Gorzka czekolada zawierająca(...)robimy dołek, do którego wlewamy mokre. Mieszamy całość, aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta

Weganizm infantylny
Sernik królewski z brzoskwiniami 122

Dzień dobry :-) Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny sernik królewski zrobiony trochę po mojemu.  Dodałam brzoskwinie i serek mascarpone. To takie dodatki ode

kruche babeczki
Keks 108

Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy. Co to było za ciasto! Można było spakować go na podróż

Ciastkozercy
Jak zrobić lukier? 4 proste przepisy 44

pudru zrobiony na wodzie będzie zawsze półprzezroczysty, podczas gdy przygotowany z użyciem jajka lub mleka – biały . W zależności od pożądanego efektu, możesz wzbogacić go kolorowym barwnikiem spożywczym bądź olejkiem waniliowym. Poniżej czekają na Ciebie najlepsze przepisy na lukrowe polewy. Prosty lukier z cukru pudru Planujesz przygotować tradycyjny lukier z cukru pudru? Będzie potrzebowa ć szklankę zmielonego na pył cukru oraz(...)rzadsza wersja będzie idealna m.in. do pączków. Prosty lukier z cukru pudru szybko robi się twardy, więc od razu po przygotowaniu, trzeba go nałożyć na ciasto, pączki czy babeczki. Lukier z dodatkiem cytryny Lubisz, gdy polewa ma bardziej wyrazisty i odświeżający smak? Przygotuj lukier cytrynowy! W tym celu przyszykuj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz jedną szklankę cukru pudru. Podgrzej

Rozdomowiona
Sernik z rosą 140

W tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki

Ciastkozercy
Super prosty torcik orzechowo-kakaowy 77

warto się poświęcić, bo skarmelizowany podczas pieczenia cukier tworzy wspaniałą, chrupiącą otoczkę wokół ciasta. Dzisiaj zamiast brownie proponujemy Wam torcik czekoladowy. Jest z nim jeszcze mniej roboty niż z babeczkami i jest naszym zdaniem lepszy od browni, bo, jak już wspomnieliśmy, cukier piękniej karmelizuje się na większej powierzchni. Tu uwaga: do zrobienia torciku użyjcie małej formy, bo składników nie jest(...)Roztop masło w rondlu, a następnie rozpuść w nim kakao. Kiedy przestygnie, wbij do masy jaja i energicznie zamieszaj. Wlej ekstrakt wanilii (w zastępstwie może być też aromat waniliowy) i wmieszaj w masę. Wsyp do niej mieszankę mąki z orzechami i znów wymieszaj. Krok 4 Nasmaruj masłem foremkę do pieczenia (20/20 cm), lub małą tortownicę (wyłóż dno papierem do pieczenia

Niedzielny kucharz
tartaletki z owocami 233

połączeniu.  Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru  100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta(...)cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Na końcu wrzucić czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń nałożyć do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce.  Uwaga- jeśli chcemy żeby owoce były błyszczące, można gotowe już babeczki posmarować tężejącą galaretką lub glazurą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki z budyniem 148

Muffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi

Pelusiowa Kuchnia
Prosty sernik 131

Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli

Ciastkozercy
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 183

bakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki(...)mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności

Zasmakuj Kuchni