W tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki
Ciastkozercywarto się poświęcić, bo skarmelizowany podczas pieczenia cukier tworzy wspaniałą, chrupiącą otoczkę wokół ciasta. Dzisiaj zamiast brownie proponujemy Wam torcik czekoladowy. Jest z nim jeszcze mniej roboty niż z babeczkami i jest naszym zdaniem lepszy od browni, bo, jak już wspomnieliśmy, cukier piękniej karmelizuje się na większej powierzchni. Tu uwaga: do zrobienia torciku użyjcie małej formy, bo składników nie jest(...)Roztop masło w rondlu, a następnie rozpuść w nim kakao. Kiedy przestygnie, wbij do masy jaja i energicznie zamieszaj. Wlej ekstrakt wanilii (w zastępstwie może być też aromat waniliowy) i wmieszaj w masę. Wsyp do niej mieszankę mąki z orzechami i znów wymieszaj. Krok 4 Nasmaruj masłem foremkę do pieczenia (20/20 cm), lub małą tortownicę (wyłóż dno papierem do pieczenia
Niedzielny kucharzpołączeniu. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki łyżka cukru 100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta(...)cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Na końcu wrzucić czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń nałożyć do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce. Uwaga- jeśli chcemy żeby owoce były błyszczące, można gotowe już babeczki posmarować tężejącą galaretką lub glazurą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMuffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi
Pelusiowa KuchniaSernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli
Ciastkozercybakaliami HELIO Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki(...)mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności
Zasmakuj Kuchniodnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej(...)cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia- 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki)- kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba)Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-)+ dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy
Smaczne ZdroweTen przepis jest połączeniem przepisu ze starej szafy z odrobiną szaleństwa Na kolejnym wyszukanym skrawku gazety z lat 90-tych napisane jest „Przepisy tiny. Wytnij i
Słodki sentymentTak dziś będzie u mnie nastrojowo i jesiennie, bo i czas piękny mamy za oknem. Robiłam już różne wersje sernika a ten będzie z gruszkami, w
Apetyczna babeczkaŚwięta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :) Ja wynalazłam babkę majonezową z
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na babeczki w nieco zdrowszej wersji ;) Z daktylami i orzechami włoskimi, z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje im pięknego aromatu i cudownego smaku. Szybko znikają, dlatego lepiej przygotujcie je od razu z podwójnej porcji ;) Szeroki wybór super food znajdziecie w sklepie internetowym www.sklepaganex.pl Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150 ml mleka 100 ml oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kokosowa kruszonka: 75 g masła 75 g brązowego cukru 80 ml mleka 65 g płatków kokosowych Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę
Domowa cukiernia Ewymojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naMocno dojrzałe, lekko kwaskowate, o bardzo zdecydowanym smaku. Jak tu ich nie wykorzystać? :-)
WielopokoleniowoOd kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla
CiastkozercyUpalnie, upalnie, upalnie… staram się coś upiec, bo dzień bez pieczenia dniem straconym, ale włączony piekarnik w te ciepłe dni przyprawia mnie w dosłownym tego
Made By Mom And Son