Nadszedł czas wypieków pachnących pomarańczami, cynamonem i innymi przyprawami korzennymi. Do tego sięgamy częściej po dodatki takie jak świeża czy suszona żurawina, morele czy rodzynki. Dzisiaj
Bon appetit mon amiePrzepis na tort czekoladowy zdecydowanie wymagał odświeżenia. Był to jeden z pierwszych tortów, jakie pokazałam Wam na ciastkożercach. Tym razem zdecydowałam się na nieco większą, 20
CiastkozercyI co Wy na taki domowy trunek? Miłośnikom Malibu z pewnością się spodoba, a reszta rodziny i znajomych rozsmakuje się w nim po pierwszym kieliszku. Jak
Apetyczna babeczkabardzo podzielne. My zabraliśmy prawie całość (nie licząc kawałków, które podkradł mój mąż) na urodziny do synusia i córusi koleżanki. A niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki, które zrobiliśmy na tą samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 2 kostki masła Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki. Mieszamy w niej
Made By Mom And Sonracuszkom fajny aromat i zapach. Składniki: (wyszło mi 18 racuszków)300 g mąki40 g drożdżyszczypta soli2 łyżki cukru1 jajko1,5 szklanki mleka4 jabłkaolejek śmietankowy (lub waniliowy czy też cukier waniliowy)olej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, skruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki.5. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Anitemperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło(...)Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry :-) Na weekend mam dla Was przepis na pyszne ciasto z owocami. Tzw. ciasto styropian. My go w połączenie w owocami właśnie uwielbiamy. Tym
kruche babeczkiJustynę Wrońską (autorkę bloga http://kuchennefascynacje.blox.pl ) GRATULUJĘ :) Przesyłka z nagrodą niebawem dotrze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział ! przepis ilość głosów - sonda ilość głosów komentarze moja punktacja SUMA 1 Babeczki z niespodzianką 7 3 10 2 Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe(...)Kawa mrożona z pian 0 0 15 Kuleczki słodkie i zdrowe 5 2 7 16 Lody 7 8 15 17 Łabędzi puch 46 1 47 18 Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta 5 5 22 Sernik na zimno 0 0 23 Tarta
Tradycyjna Kuchniamasła), 2 łyżki cukru pudru , 1 czubata łyżka cukru waniliowego >>klik , 4 żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane(...)nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj >>klik Takie jajeczka można chyba ułożyć w koszyczku zamiast tradycyjnej babeczki, jak sadzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na keks makowo-migdałowy znalazłam w notatkach mamy. I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien
Słodki sentymentDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez
CiastkozercyJest taka zasada u nas w domu, że możesz sobie wybrać tort urodzinowy, a ja postaram się sprostać wyzwaniu. Padło na zupełnie inne smaki niż
Apetyczna babeczkaUrodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego
CiastkozercySkładniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy(...)mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 1/4 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka zaparzonej kawy 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: Gorzka czekolada zawierająca(...)robimy dołek, do którego wlewamy mokre. Mieszamy całość, aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta
Weganizm infantylny