mnie w tym roku na świątecznym stole, poza tradycyjnymi smakołykami pojawi się także mała nowość, czyli urocze i zaskakujące w smaku galaretki podane na sosie waniliowym Składniki: Wersja 1: 300 ml soku z czerwonych pomarańczy* 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczki przyprawy do grzańca (w wersji dla dorosłych można dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc(...)zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego momentu nie gotować!!!). Dokładnie wymieszać, by żelatyna dokładnie się rozpuściła. Lekko przestudzić i wlać do foremek (u mnie foremki silikonowe do babeczek - wyszło po 5 sztuk). Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Sos: Mleko zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Zdjąć z ognia, gdy całośc ponownie się
Malinowo w kuchniłyżki kaszy manny, 500 ml mleka, 250 g miękkiego masła, 200 ml cukru pudru, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka brandy, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, galaretka owocowa, biszkopty (około 20), do nasączenia: 50 ml naparu z herbaty, 1-2 łyżki brandy Marszałek Józef Piłsudski 30 maja 1923 r. złożył dymisję ze stanowiska szefa Sztabu Generalnego(...)chorował i był na diecie, w związku z tym menu nie było bardzo wyszukane. Stąd pewnie sucharki cynamonowe i landrynki były ulubionymi (dozwolonymi) słodyczami. Ostatnio podczas wizyty w Cukierni „Babeczki” , którą odwiedziliśmy na zaproszenie MROT Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i WGL Wielkiego Gościńca Litewskiego mieliśmy możliwość spróbowania cynamonowych sucharków Piłsudskiego, które wypiekane są według przepisu z domu Piłsudskich. Przepis przekazany
królestwo garóweksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą(...)cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając
FitKotLubicie środy? :) Z jednej strony to dopiero środek pracowitego tygodnia ale z drugiej to przecież już tuż tuż do wolnego weekendu :D Jak co środę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitematu, czyli muffinek. Przepis wzięłam z wycinków z gazet. Z podanego przepisu wyszło mi 15 muffinek. Składniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej(...)wystudzeniu przygotować lukier. Składniki na lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Sposób wykonania: Białko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Patyczek maczać w lukrze i nakładać lukier na babeczki. Smacznego :-) Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Na słodko lub wytrawnieBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikoleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka Krem jeżynowy 300 ml kremówki 300 g jeżyn 150 g cukru 1 śmietan fix Przygotowanie:W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek(...)schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić. Jeśli krem będzie bardzo sztywny śmietan fix można pominąć
Ala piecze i gotujeOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci
Apetyczna babeczkaBabka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis
Słodki sentymentBabka o smaku rumowym jest świetną propozycją na Wielkanoc, kiedy to królują baby i mazurki . Babka jest mięciutka, wilgotna i ma delikatnie wyczuwalny smak rumu. Przepis
Słodki sentymentProsta i szybka babka o smaku kokosa i jagód. Pycha ! Uwaga ! babka nie jest zbyt zwarta, a to za sprawą kokosa, jest krusząca się i najlepiej
Gotowanie...to proste !Tak, dziś piekłam muffinki bananowe z czekoladą w środku. Lodowa sobota mnie wykańcza, więc postanowiłam ogrzać się ciepłem piekarnika i muffinek:) Przygotowałam sobie wszystkie składniki potrzebne
pink envelopeJednym z moich ulubionych ciast jest sernik. Bez względu na rodzaj czy formę, po prostu uwielbiam się nim delektować. Dziś przedstawię Wam jego mini wersję, w
Słodkie okruszkiJak Tłusty Czwartek, to i faworki. Bez tego chrupkiego, lekko słodkiego smakołyku nie wyobrażam sobie tego święta. Ale nie smażę faworków tylko na Tłusty Czwartek. Robię
Słodkie okruszkiBrzmi obco, ale proszę się nie zrażać. Te proste, niepozorne babeczki są znakomitym zamiennikiem tradycyjnych naleśników. Nie trzeba stać i smażyć, wystarczy nagrzać piekarnik i upiec. Do puddingu przywarła taka niesłuszna ( moim zdaniem) etykietka trudnego. Spotkałam się nawet z słowami mistrzów kulinarnych, że bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy zachować(...)samo pysznie smakują. Kiedyś już publikowałam ze świeżymi owocami----> KLIK Dziś będzie z mrożonymi wiśniami i cytrusami. jajka mleko mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasja