Pyszne i zdrowe gofry, wykonane na bazie płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, bez cukru, szybkie i proste w obsłudze. Śmiało mogę je nazwać moimi goframi idealnymi
Upiecz sobie babeczkęDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
Ciastkozercycytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor…bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci. Polecam(...)ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka
Pieprzyć z FantazjąStraciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy w temacie mąki orkiszowej, ograniczonej ilości cukru i pysznych, bakaliowych dodatków. 12 muffinek 50 minut składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki jogurtu(...)pokruszonej czekolady 100 g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, nerkowce i brazylijskie) pokrojonych na małe kawałki 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki przyprawy korzennej 4 krople aromatu waniliowego wykonanie: Suche składniki wymieszać za pomocą łyżki. Olej pomieszać z jogurtem, dodać aromat waniliowy, jajko i jogurt. Połączyć suche składniki z mokrymi. Dodać wszystkie bakalie i pomieszać drewnianą łyżką. Piec około
Ania i Marcin gotująCiasteczka do dekoracji to zaraz po ciasteczkach z miodem moje ulubione ciastka do lukrowania. Nie kruszą się. Zachowują kształt i można odcisnąć na nich literki, ponieważ
Słodki PomysłCygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25
Apetyczna babeczkanajbardziej byłyby na miejscu. Delikatnie cytrynowa i mleczna nuta subtelnie rozpływa się po podniebieniu. Lekka i miękka. Wypiek dogodzi wszystkim, bez względu na upodobania. Rozwodząc się nad zaletami babeczki, słucham programów informacyjnych. Zapadła decyzja o zamknięciu szkół, uczelni wyższych, przedszkoli. Odwołano imprezy masowe. Zamykane są urzędy. Śledzimy statystyki i słuchamy tych, którzy nas edukują i uświadamiają. Niektórzy(...)gram masła 380 gram mąki pszennej 100 gram mleka w proszku 300 gram cukru 4 duże jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli sok i skórka starta z dużej cytryny Wykonanie: Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i rozpuszczamy na delikatnym ogniu
Kronika PiekarnikaPierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne. Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki
Gotowanie...to proste !Muffinki z granatem i bitą śmietaną to ekspresowe słodkości, którym ciężko się oprzeć. Są bardzo mięciutkie, puszyste i zawsze każdemu się udają. Ziarenka granatu nadają im
Di gotujeKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
CiastkozercyCoś słodkiego na Walentynki Składniki na mus marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto
Gotowanie moimi oczamiUwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez
Kuchenne aromatymąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam(...)sztywniejszy. Zamysł był taki, że upiekę mniej większych drożdżówek, w dużej blasze na papierze. Niestety papier do wypieków wyszedł. Pomieszało to trochę moje plany. Postanowiłam wykorzystać metalowe foremki do babeczek. Rozwałkowałam kulki ciasta na małe okręgi. Wyłożyłam na nie budyń. Część zlepiłam w pierożki, część zawinęłam jak "sakiewki", a jedną potraktowałam jak kruchą babeczkę ;) I stąd cudaki - wyszło
Kuchnia po mojemumielonych orzechów włoskich 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia mielony cynamon jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g jogurtu waniliowego 150 g mrożonych malin cukier puder do posypaniaSkładniki podzielić na suche i mokre (fot.1). Mąkę przesiać do miski i dodać resztę suchych składników. Następnie dodać po kolei wszystkie mokre składniki(...)ciastem. Przygotować papilotki. Napełnić je ciastem (fot.2). Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym mieszkaniu rozchodzi się piękny malinowy zapach... nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł mu się oprzeć
Świat CiastaDzień dobry kochani :-) Jakiś czas temu moje dzieci stwierdziły, że dawno nie było sernika. Poszperałam w internecie i na blogu moje wypieki znalazłam przepis
kruche babeczki