bezglutenowej 3 duże jabłka 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl suszonych żurawin lub innych suszonych owoców Banany obrać ze skórki i wrzucić do malaksera. Dodać cukier, całe jaja i cukier waniliowy. Całość zmiksować przez około 2-3 minuty do czasu aż uzyskamy gładką, pulchną masę. Potem masę wylać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie(...)ponieważ ciasto nie będzie za bardzo rosło. Ja niestety nałożyłam za mało bo zapomniałam, że to ciasto nie wyrasta zbytnio. Z tej ilości ciasta wyszło mi 26 babeczek. A ciasto, które zostało przełożyłam do keksówki. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki piekły się 30 minut a ciasto w keksówce - 40 minut. Pomimo tego
Ze smakiem bez glutenuKupiłam ostatnio foremki do rurek i produkcja ruszyła Delikatne, chrupiące rurki z bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne. Porcja na około 25 rurek długości
BullioMiała ambitny plan wzięcia udziału w Waniliowym Weekendzie III - akcji organizowanej przez Mikser i Durszlak - ALE oczywiście trafiłam na milion innych rzeczy, które nie cierpiały zwłoki i protestowały - aby to właśnie nimi zajmować się przez weekend. Akcja zakończyła się bez mojego udziału, jednakowoż nie zniechęciło mnie to do kulinarnego czarowania z wanilią :) Efekty oceńcie sami - "Panna z Kotem" jak mawia(...)jeden z moich znajomych :) PS. Zdjęcia w uszczuplonej wersji deseru - bo tylko tyle ocalało po wczorajszej degustacji... :) Składniki: na 12 małych babeczek/ 4-6 porcji (...no chyba, że jest się takim łasuchem jak M., gdzie porcja zaczyna się od 6 babeczek i nadal czuć niedosyt :)) 250ml śmietanki 12% 70ml mleka 0,5% 250g Twarogu aksamitnego Dr.Oetker
Spektrum Smakumięty - 1 opakowanie śmietan-fix Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy i wsypujemy mąkę oraz wiórka kokosowe. Całą masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia(...)posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może być nie wskazana dla naszych najmłodszych
Kuchenne WariacjeZ okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią - moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od
Ciastkozercycały cukier wanilinowy ok. połowę buteleczki aromatu waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Na początku wsypujemy do miski wszystkie suche składniki czyli : mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami(...)chcemy uzyskać). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 - 30 minut ( zaznaczamy jednak, że to ile będziemy czekać na muffinki często uzależnione jest od piekarnika!)Babeczki są przepyszne! Życzymy smacznego :)! Jeżeli nie wiesz jak zrobić "białą" masę cukrową, której używa się do dekoracji tortów napisz do nas maila (znajdziesz go w zakładce KONTAKT) podamy
WeAreCrazy" Przede mną nowy sezon pełen wielu ciekawych wrażeń i wyzwań o których będę za jakiś czas pisała - staram się coraz bardziej rozwijać swoją pasję, która - jak
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry :-) W końcu mamy piękną pogodę i oby została już taka z nami na dłużej :-) Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z
kruche babeczkijakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki. W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym go jeść tonami:) tylko niestety dieta w trakcie, nie da się:) Na dzień dzisiejszy zostanie mi więc pałaszowanie(...)jajko łyżeczka proszku do pieczenia muffinki z masłem orzechowym (20 sztuk): 200 g mąki pszennej60 g masła łyżeczka proszku do pieczenia jajko 125 g masła orzechowego cukier waniliowy 100 g cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieBaba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i
Słodki sentymentDzień dobry :-) Czy u Was też tak szybko znikają upieczone teraz wszelakie słodkości? U mnie bardzo, jakiś apetyt przez to siedzenie w domu jakiś większy jest
kruche babeczkiBaba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i
Słodki sentymentChoć lato tego roku dość nieśmiało do nas przychodzi, to myślę, że już niedługo będzie marzyć o tym żeby odpocząć od upałów. Każda pora roku ma
Apetyczna babeczkaw sezonie jagodowym staram się przygotowywać różne smakołyki z dodatkiem świeżych jagód SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła
słodki bratekMoja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki
Apetyczna babeczka