Tradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki
Chocolate Muffin Blogwcale nie malała. Znużona nierówną walką zdecydowałam się na desperacki krok. Obrałam owoce, po czym pokroiłam pomarańcze w cienkie plastry. Poszło o niebo szybciej! A konfitura- bombowa! Chociaż niesamowicie słodka, więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu... U mnie już jedna kromeczka chleba posmarowana tą słoneczną wspaniałością zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cukier. Wspaniale smakuje również jako dodatek
Zapiski Młodej ŻonyMyślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam
Roślinna - blog wegańskiCiasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!placu Pigalle. Nie miałam okazji ich tam kosztować, ale moje ciasto też było dobre ;) Załamałam ręce jak pewnego dnia dostałam 5 kilogramową siatkę maronów. Zrobiłam pieczone. Zrobiłam gotowane. Ba, nawet zupę z maronów zrobiłam (zniknęła czem prędzej), a te nadal były w kuchni. Składniki: Ciasto: 1/2 kg kasztanów jadalnych 3 jajka 250 g mąki 120 g cukru 80 g miękkiego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!równomiernie zarumienił. Jak mówiłam - jest z tym trochę roboty, ale naprawdę warto! :) Moja ukochana wersja świeżego chleba - prosto z pieca z rozpływającym się masłem - niebo w gębie :) A już za chwilę zapraszam na KONKURS! Do zdobycia będzie kamień do pizzy , ufundowany przez firmę BAKERO - szczegóły już za parę minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje. Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin, najlepiej całą noc, w lodówce. Rano? Niebo w gębie! Dosłownie :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Omlet w 100% kojarzy mi się z dzieciństwem. Ba, do dziś będąc u Babci nic mnie nie powstrzyma przed błagalnym pytaniem o omlet. I chociaż robię go sama w domu, to żaden nie ma tego smaku, co ten robiony przez Babcię :) Podstawowy przepis na omlet możecie znaleźć pod linkiem na omlet . Dzisiejsza wariacja na jego temat to przepis na omlet
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tęsknię już do lata. Chcę słońca i ciepła. Mam dość tej pogody, która jest ciągnącą się w nieskończoność jesienią. Meczą mnie wiatry, pochmurne niebo i wszechogarniająca szarość. Chyba i mnie dopadło przesilenie wiosenne, bo jestem strasznie zmęczona i momentami zniechęcona. Do wszystkiego, nawet do kuchni. Wiem, że tym, którzy mnie znają, bardzo trudno w to uwierzyć
Codzienna kuchnia niecodziennatakże z gryczano – pieczarkowym , czy kapuściano – pieczarkowym , ale swojego czasu wymyśliłam też sajgonko – krokieciki . Może krokiety są czasochłonne, ale warto je zrobić, gdyż przyrządzone w domu są o niebo lepsze, niż te kupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego
Smakowy Rajrzeżuchą. Do picia tradycyjnie z rana zielona herbata z pigwą :) Obiad: Rosół z makaronem i kwiecistą marchewą. Roladki wieprzowe w asyście surówki z kapusty pekińskiej, z kluseczkami. Deser: Ciasto „niebo” z kokosem + kawa zbożowa. Kolacja: Bringoli z kiełbaską Do picia rooibos, by dobrze się spało :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Raj