szkoły, każdy nucił ją pod nosem już pod koniec maja. Dzisiaj moje wakacje są zdecydowanie krótsze, ale... Są! Nareszcie! Właśnie zaczęłam mój krótki urlopik i jestem w siódmym niebie. Nie muszę wstawać o wpół do pierwszej w nocy (kiedyś próbowałam się oszukiwać, że to już nad ranem , ale nic z tego...), spędzać w aucie minimum trzech godzin dziennie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny
Wołowina od rekinarenesans. Wekowanie stało się po prostu modne, dlaczego? Bo jest zdrowe, bo co raz bardziej zwracamy (na szczęście) uwagę na to co jemy, skąd pochodzi, i jaki ma skład- ba nawet zaglądamy na etykiety! Pamiętam kochani jak jeszcze w czasie kiedy chodziłam do szkoły średniej było to technikum technologii żywności (błagam nie mylcie tego z gastronomikiem, to inna para
SMYKWKUCHNIbrzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko
Smakołyki Berenikiczyli z bardzo subtelną ozdobą, zazwyczaj świeże kwiaty, i dekoracją w postaci cieniowania od dołu, w kolorystyce nadzienia. Postawiłam na fioletowe jagody i różowe maliny. Tort smakuje hmmmm jak niebo. Jest lekki, bardzo aromatyczny, dzięki użyciu świeżych dojrzewających w słońcu, sezonowych owoców. Tort ombre przygotowałam z kilu okazji ;-))), jest ich dość sporo, ale wymienię najważniejsze: kilka dni temu mój
SMYKWKUCHNIBardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Truskawkowa Fiestachyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje na żadnym oryginalnym chińskim przepisie. Po prostu przyrządzam go tak, jak lubię najbardziej. Do sosu możecie również dorzucić pędy bambusa
Food Squareprostu pyszne. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże Moje domowe kucharzenie Kuchnia strarowiejskiej gospodyni Grunt to przepis! Smakołyki Asi Kulinarna Maniusia Czarrna od kuchni Słodkie okruszki Moje Małe Czarowanie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę
mojewypiekiinietylkoProsty do zrobienia torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej
MyCookBook.plwłasnoręczny wyrób jest gotowy – możemy go wyciągnąć i kroić na kanapki. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny i przejrzysty. Własnoręcznie zrobiona i przyprawiona szynka jest o niebo lepsza od tej ze sklepu. No nie zawiera polepszaczy. Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać? Po drugie: wszyscy lubią szynkę! No, prawie wszyscy. Niemniej jednak jest to jedno z najbardziej uniwersalnych
Proste-przepisy.plniego nazod 15 rajn 16 . Nim żech je doł na stōł, to żech je na chwila wciep na patelnia grillowo i fertich. A terozki już yno czeko na Wołs niebo we gymbie 1 przepis 2 niektóre 3 zaraz 4 powiedzą 5 leniwa 6 piekarniku 7 przypali 8 cytryny 9 powietrza 10 oszczędni 11 włożył 12 woreczku, folii 13 zegar
Chop w kuchniMoje ulubione kotleciki! Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z kaszą jaglaną to po prostu niebo w gębie Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 jajko 100 g kaszy jaglanej koperek przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czasami dodaje przyprawę do gyrosa bułka tarta olej Pierwszym krokiem jest zmielenie piersi. Następnie dodaję sól, pieprz, jajko, koperek, ugotowaną
Kuchnia Vikinajczęściej środek ciastek nie był idealny. Aż wreszcie ta kombinacja składników okazała się idealna. Ciastka są wyśmienite, a mięciutki środek i rozpływająca się w ustach czekolada to po prostu niebo w gębie :) Jest to moja propozycja na nadchodzący Dzień Dziecka - gwarantuję Wam, że Wasze pociechy będą zachwycone takim słodkim podarunkiem i myślę, że naprawdę warto zadać sobie odrobinę trudu
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie
karmelowyszczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne Smaki Moje Małe Czarowanie Gotuj-Sam! Piekielna Kuchnia Anety Ewa w kuchni Magia w kuchni Prawo do gotowania z pasją Szóste niebo Apetyt na Smaka Życie ze smakiem
Grunt to przepis!