Przepyszny tort na wyjątkowe okazje. Jeśli lubicie połączenie truskawek i kokosu czeka Was kulinarne niebo:) Przełożenie warstw biszkoptowych zostało wykonane z połączenia mleka kokosowego i wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków. Biszkopt i masę kokosową można przygotować
Milion Smakówszczypiorku pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta, np. od Oleofarm ze złocistym lnem mielonym, do kupienia TUTAJ Udka oddzielamy od kości i mielimy łącznie ze skórką. Oczywiście jeśli ktoś ba ku temu obiekcje, może skórkę wyrzucić, ma takie prawo ;) Do miski wrzucamy zmielonego kurczaka i resztę składników, wyrabiamy masę przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Do miseczki wlewamy zimną
MamaOskarkaszybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też
Food SquareWiosna w pełni! Musimy łapać każdą chwilę, maksymalnie wykorzystać warzywa i owoce już od pierwszego dnia zbiorów. Idealnie wpisuje się w to zupa szparagowa. Mmm… niebo w gębie. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut, o ile sos holenderski przygotujecie dzień wcześniej. W taką cudowną wiosenną pogodę chcemy razem z Westwing Home & Living wypełnić Was maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję
zabawa smakiemkolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól, pieprz, zioła prowansalskie Wszystkie składniki dressingu mieszamy
Zawsze głodna!rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu foliowego i jest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo
Mienta blogMamy kalendarzową wiosnę, a mnie dzisiejsza pogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka
Weekendy w domu i ogrodziebohaterka. Nią targają uczucia. Dziwne uczucia, podobne do jazdy kolejką górską, rzygać się chce jednak widoki są piękne. Tysiące kobiet zazdrościły bohaterce. Jeszcze więcej chciało być na jej miejscu. Ba!! Nazywały ją głośno „głupią ci*ą” i „niezdecydowaną krową”. Panowie w porównaniu z Grayem wypadali jak nasza reprezentacja w piłkę kopaną, na tle reprezentacji Brazylii, czyli słabiutko i blado. Księgarnie
ladykitchencudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jadła domową szarlotkę
Zdrowie na języku :PWiosno, wiosno, wiosno ach to Ty!" :) W ten pierwszy dzień mojej ulubionej pory roku zapraszam Was na równie pobudzający do działania lunch! Niebo w gębie :) W składzie: - plasterek wędliny sojowej z suszonymi śliwkami/ firma Polsoja - plasterek vege plastrów o smaku Cheddara/ firma Polsoja - trochę masełka - kromka razowego chleba - żurawina - miska suszonych owoców: śliwki + morele - świeżo rwana rzeżucha - herbatka pokrzywowa
upichconaSuper rozwiązanie na mega szybką i sytą przekąskę - ba! a nawet obiad :) Potrzebujemy: - pierś z kurczaka - bagietka czosnkowa - ser żółty - olej rzepakowy - rukola - przyprawy: pieprz, sól + dowolna mieszanka, najlepiej paprykowa chilli, wedle gustu Bagietkę kroimy na mniejsze części, nakładamy kawałki sera żółtego i zapiekamy w 180 stopniach do momentu stopienia sera. Pierś dzielimy na kawałki, podsmażamy na oleju, przyprawiamy
upichconastabilnym i twardym podłożu, wyobraźmy sobie ciocię Jadzię, która siadając na krześle, trzymając w rękach tackę z kiełbachą zalicza spektakularną glebę – i kto wtedy staje się atrakcją spotkania? Ba! I choćbyśmy zaserwowali dania z ośmioma gwiazdami Michelin, których nie powstydziłby się sam Mistrz Amaro to gwarantuję, że nie zrobią już one takiego wrażenia jak spadająca gwiazda Ciocia Jadzia
upichconapowiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser! To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady nie może być udana! Tort podarowałam W., ale mam także coś dla Was! Pod przepisem znajdziecie konkurs, w którym nagrodą
KUCHARNIAOstatni raz jadłam go jakieś 10 lat temu, w nieco innej wersji, dlatego postanowiłam przywrócić tradycję. Na świątecznym stole pojawił się więc kruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto. Potrzebne nam: *ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki
W poszukiwaniu inspiracji