arbuz - 1708 przepisów (strona:10/114)

Sernik arbuzowy "Arbuz" 328

Lato w pełni, więc arbuz gości u nas minimum 2 razy w tygodniu. Dzieciaki uwielbiają, a i ja nie pogardzę. Kiedy jednak tydzień temu zobaczyłam na Instagramie ciasto "Arbuz" w wykonaniu innej blogerki , do głowy wpadł mi pomysł, by zrobić sernik na zimno, ale jednak w innej formie.  Za podstawę posłużyła średniej wielkości miska, którą wyłożyłam uprzednio folią spożywczą(...)zbytnio mnie przed tym czynem paraliżował :D Nie ma jednak tego złego... bo widząc efekt końcowy stwierdziłam, że pocięcie ciasta na paski i ich pionowe ułożenie, doskonale imituje skórkę arbuza.  Ja wiem, że najlepiej byłoby zrobić ciasto w dwóch kolorach, ale powiedzmy sobie to szczerze... Uwielbiam ciasta jeść, a nie stać przy ich przygotowaniu godzinami i myśleć jak jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z arbuzem i fetą 103

Lubicie arbuza w wersji wytrawnej? Mam dla Was przepis na lekką i pyszną sałatkę z arbuzem i serem feta. Przygotujecie ją w niecałe 15 minut . Idealnie sprawdzi się latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste potrawy. Polecam ją również na spotkania w plenerze oraz na grilla . Sałatka z arbuzem i fetą 400 g arbuza 1/4 opakowania sera feta(...)słonecznika 1/4 cytryny 5 listków mięty Z arbuza usuń pestki, a następnie pokrój w małą kostkę. Ser feta również pokrój w kostkę. Słonecznik wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i praż ok. 5 minut. Połącz ze sobą w misce arbuza i fetę. Całość polej sokiem z cytryny oraz posyp słonecznikiem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 211 | Białko: 9,3 | Węglowodany

Przepisy na widelcu
Gazpacho pomidorowe z arbuzem, orzeźwiający letni obiad w kilka minut 93

Niekwestionowanym bohaterem lata jest arbuz. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale gasi pragnienie, ponieważ aż w około 90% składa się z wody. Warto wykorzystać o jako zdrową przekąskę w upalne dni. Ale słodki, soczysty arbuz sprawdzi się nie tylko w roli przekąski czy deseru. W dzisiejszym przepisie jest składnikiem letniego orzeźwiającego obiadu. W upalne dni mało kto ma ochotę(...)lekkiego, świeżego, co nie tylko zaspokoi głóg, ale także przyniesie orzeźwienie i ochłodę. W takiej sytuacji z odsieczą przychodzi chłodnik. Flagowy obiad letnich, upalnych dni. Gazpacho przygotowane z dodatkiem arbuza ma bardzo ciekawy, lekko słodki smak. Cebula i czosnek dodają nieco ostrości, bazylia świeżego, aromatycznego posmaku. Całość komponuje się idealnie. Świetnym dodatkiem, z którym podałam chłodnik jest pokruszony ser feta

HealthyCreations
Sałatka z arbuzem 106

Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To właśnie oni są autorami wszystkich "warsztatowych" przepisów, a było ich niemało. I muszę Wam w sekrecie powiedzieć - wszystkie dania były pysznie i z pewnością będę je jeszcze wiele razy przyrządzać. Mam nadzieję, że Wam także(...)będą smakowały. Sałatka z arbuzem - składniki  1 średniej wielkości arbuz 1 zielony ogórek  1 opakowanie mrożonych owoców tropikalnych Hortex  1/2 zielonej papryczki serrano (chili)  1/4 szklanki bazylii  1/4 szklanki świeżej kolendry  1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni  200 g sera pleśniowego Lazur sól morska do smaku Sos do sałatki z arbuzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 129

łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy(...)ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu (opcjonalnie) dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Wystudzony krem wykładamy na wystudzoną tartę. Truskawki, maliny, borówki i arbuz umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia. 1/3 soku doprowadzamy

Pogotujmy.pl
Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych 139

Homogenizowanych – Witam! Sezon arbuzowy w pełni, więc w Małej Cukierence pyszna nowość z tym warzywem. Zapraszam na nowy torcik bez pieczenia. Jest bardzo ciekawy w smaku z orzeźwiającym, soczystym arbuzem. Torcik nie jest za słodki, jest waniliowy, lekki i wygląda fantastycznie. W przygotowaniu nie jest trudny. Polecam szczególnie na upalne dni! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com(...)malinówki lub delikatnie posłodzonej wody z sokiem z cytryny Krem: 17g żelatyny 170ml wody 600g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki cukru pudru 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g pokrojonego arbuza bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch: 150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka fixu do śmietany arbuz do ozdoby mini bezy do ozdoby 1. Żelatynę

Mała Cukierenka
Przepis #163 Torcik jogurtowy z arbuzem 120

Witajcie, wiecie, że 3 sierpnia  obchodzony był Dzień Arbuza (USA)? Arbuz to bardzo soczysty owoc, które zawiera bardzo duże ilości wody, dlatego świetnie się sprawdzi w upalne dni. Dodatkowo jest bardzo sycący i słodki. Ostatnio podzieliłam się z Wami moimi pomysłami na arbuzowe koktajle tutaj - a dzisiaj mam dla Was przepis na słodki deser czyli Tort na bazie jogurtu(...)dodatkiem arbuza:) Idealny na ten gorący weekend;) Wartości odżywcze (całość): 1280 kcal w tym: B: 52 g; W: 148 g; T: 57 g.  Składniki Spód - 70 g pełnoziarnistych herbatników - 60 g masła migdałowego Masa - 2 opakowania jogurtu naturalnego (po 330 ml) - 20 g żelatyny - 200 ml wody - 2 - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 2 koła ( o wielkości

Health-Fit-Life
Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami 108

Przepis na letni obiad? Arbuz, feta i czarne oliwki, do tego oliwa z oliwek i świeże zioła. Tyle wystarczy by nieco orzeźwić się! Sałatka z arbuzem to hit lata, a to połączenie jest doskonałe! Sałatka z arbuzem, feta i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: kawałek arbuza bez pestek 1 gruby plaster fety 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki(...)posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty kilka listków suszonego tymianku Przygotowanie: Miąższ arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na talerz. Pokruszoną fetę rozkładamy na kawałkach arbuza. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki, 1 łyżkę oliwek pozostawiamy w całości. Dodajemy do pozostałych składników. Sałatkę posypujemy posiekaną natką z pietruszki, świeżą

Moja smaczna kuchnia
Wegański chłodnik z arbuza i truskawek 121

Zimna owocowa zupa to świetna sprawa w upalny dzień. W mojej lodówce już się chłodzi wegański chłodnik przygotowany z arbuza, truskawek i mleka kokosowego. Smak podkręca odrobina soku z cytryny i świeża mięta. Chłodniki najczęściej zawierają nabiał – kefir, jogurt czy zsiadłe mleko, jednak nie wszyscy dobrze tolerują nabiał. Znam też sporo osób, które bez żadnych dolegliwości zrezygnowały zupełnie(...)zrezygnować z tradycyjnych mlecznych dodatków, na rzecz dodatku mleka roślinnego. W tej wersji chłodnika zdecydowałam się na użycie aksamitnie delikatnego mleka kokosowego z puszki, które idealnie komponuje się z arbuzem i truskawką. Smak podkręca sok z cytryny i listki mięty. To jest prawdziwe orzeźwienie, a mój wegański chodnik świetnie się sprawdzi w upalny dzień, taki jak dziś! Nie tylko

Dietolog
Galaretkowy arbuz 264

Galaretka podana w arbuzie to moja, nieco inna, ciekawsza propozycja podania tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych. Składniki: 1/2 arbuza średniej wielkości 3 galaretki truskawkowe 1l wrzątku 120g borówki amerykańskiej Wykonanie: 1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć(...)pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia. 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. 4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza. 5. Gotowego arbuza pokroić w małe

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Arbuz 32312

Ciasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech . Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest(...)mąki krupczatki 4 jajka 250 g cukru 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe 2 warstwy śmietankowe: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wrzątku Ciasto Arbuz Zaczynamy

Trzeci talerz
Przezroczysty deser arbuzowy 136

Lekki orzeźwiający deser idealny na upały. Na pewno się nim schłodzimy. Arbuz w połączeniu z galaretką przezroczystą Winiary idealnie się komponuje. Polecam zrobić od razu większą porcję bo szybko zniknie. Z przezroczystej galaretki możemy wyczarować cuda dodając przeróżne owoce. 1 galaretka przezroczysta winogronowa Winiary 250  g arbuza czerwonego 250 g arbuza żółtego 1/2 szklanki śmietany 36 % 100 g malin(...)odkładam jedną łyżeczkę proszku. Pozostałą wsypuję do 350 ml gorącej wody i rozpuszczam oraz studzę. Pudełeczko plastikowe wielkość od borówek wykładam je całe folią spożywczą. Wlewam 1/3 galaretki. Z arbuza wycinam specjalnym nożykiem kulki. Na dno wykładam kilka listków mięty, dodaję żółte kulki arbuza i wstawia do lodówki aż stężeje. Na tą warstwę wykładam kulki czerwonego arbuza, dodaję pestki które

wesoła kuchnia
Sorbet z arbuza i soku z granata 112

będzie idealny w gorące dni. Orzeźwiający i pyszny. Idealny jako deser, lub jako lód do drinków. Zrobiłam super drinki z tym sorbetem patrz tutaj alkoholowy drink z rumem i arbuzem Thermomix przepis na dole. Sok z limonek i cukier zagotować w garnuszku. Gotować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić miętę. Zostawić, aż całkowicie ostygnie(...)już będzie zimne wyjąć mięte, lekko wycisnąć i wyrzucić. Arbuza rozkroić, odciąć skórę, cały środek arbuza zmiksować. Wylać wszystko na sitko i przetrzeć. Wszystkie pestki wyrzucić. W dużej misce wymieszać czysty sok z arbuza, syrop miętowy, sok z granata. Wylać wszystko do dużego plastikowego pudełka i szczelnie zamknąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie co godzinę dokładnie zamieszać

Kuchnia Pokoleń
Arbuzowo bezglutenowo 137

pełni, skuszę się na zrobienie ciasta arbuzowego. No dobrze tarty arbuzowej. W tym roku jest bezglutenowa. W przyszłym zobaczymy Niestety nie trafiłam na słodkiego, soczystego, cud, miód, malina – arbuza. Plus taki, że miał tak niewiele pestek, a jeśli już to dość drobne, że nie namęczyłam się przy obróbce. Dlatego jeśli uda Wam się kupić naprawdę słodkiego, mięsistego arbuza, Wasze(...)ciasto będzie przepyszne! Spód tarty bez zbędnego kombinowania, to już przetestowany ten właśnie przepis  . Pominęłam ekstrakt waniliowy i to jedyna modyfikacja.  Składniki na górę tarty: 1/2 mniejszego arbuza 200 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% wyciśnięty sok z 1 cytryny ok. 10 liści świeżej mięty 2 łyżki miodu opcjonalnie starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Miąższ arbuza pokroić

gutfut
Sorbet arbuzowy 143

Bardzo prostu i orzeźwiający sorbet arbuzowy. Wystarczy tylko arbuz i zamrażalnik :) ale uwaga - arbuz musi być bardzo słodki, jeśli nie jest trzeba lekko go dosłodzić. Po zamarznięciu słodycz arbuza gdzieś nam ucieka, żeby nie był mdły polecam skropić go cytryną i dosłodzić cukrem trzcinowym (lub zwykłym) - sprawdzone! Jeśli nie macie czasu albo ochoty aby mrozić arbuza, polecam schłodzony koktajl arbuzowy(...)kawałek arbuza (ćwiartka) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Arbuz pokroić na małe kawałki, powyciągać z niego pestki i umieścić w blenderze. Wlać sok z cytryny i cukier. Zmiksować wszystko. Następnie całość wlać do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin, mieszając co pół godziny (można użyć też maszyny do lodów - wtedy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie