arbuz - 1528 przepisów (strona:4/102)

Arbuz z grilla w trzech smakach 96

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Pierwszy odruch to - ale czemu? S\u0142odki arbuz na grill z ostrymi przyprawami? Ale jak, przecie\u017c to sama woda to pewnie mi na tej kratce sp\u0142ynie. Okazuje si\u0119 \u017ce nie. Cukier w arbuzie si\u0119 krystalizuje i nie pozwala wyp\u0142yn\u0105\u0107 wodzie, tworz\u0105c chrupi\u0105c\u0105 sk\u00f3rk(...)czego\u015b takiego dla odmiany. Mo\u017ce Wam te\u017c zasmakuje - podzielcie si\u0119 w poniedzia\u0142ek wra\u017ceniami.","image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/08\/arbuz-z-grilla.jpg","recipeIngredient":["1 arbuz\r","oliwa do smarowania\r","chilli w proszku\r","przyprawa curry\r","pieprz zio\u0142owy\r"],"name":"Arbuz z grilla","cookTime":"PT10M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT30M","author":"Kos\u0105

Kosą po patelni
orzezwiajacy sok na upalne dni 107

Składniki 800 g pokrojonego arbuza (bez skóry) 2 (400 g) duże ogórki 3 jabłka (500g opcjonalnie) parę liści szałwii świeżej Wykonanie       Umyte ogórki pokroić na mniejsze kawałki ,wrzucić do blendera ,zmiksować na gładko.      Obrany arbuz pokroić na kawałki ,dorzucić do zmiksowanych ogórków , dla lepszego orzeźwienia dodać liście szałwii i całość ponownie zmiksować(...)pożądanej konsystencji.       Pyszny orzeźwiający sok na upalne dni,który gasi pragnienie .:)) Arbuz to zaskakująco zdrowy owoc o wielu wartościach odżywczych. Chętnie po niego sięgamy szczególnie w upalne dni, ponieważ skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Dzieci przepadają za słodkim i soczystym owocem. I dobrze - arbuz dostarcza maluchom wielu cennych witamin. Poza tym jest źródłem związków mineralnych

w mojej kuchni
Pizza z arbuza 155

Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Pizza z arbuza By Piotr 27 lipca 2017 Dzisiaj zapraszam Was na bardzo ciekawy przepis z przymrużeniem oka - pizza z arbuza. Idealna na przekąskę w ciepłe, letnie dni.   Składniki: arbuz - 1 mini ser feta oliwki czarne mięta* * Zastąpiłem bazylią Opcjonalnie: syrop z agawy, syrop klonowy lub sos balsamiczny. Wykonanie(...)Arbuza kroimy w około 2 cm kawałki. Posypujemy serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, świeża miętą lub bazylią. Jeśli macie ochotę, możecie dodać rónież inne dodatki lub polać pizzę syropem z agawy, syropem klonowym lub w wersji bardziej wytrawnej - octem balsamicznym. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo ciekawy przepis z przymrużeniem oka - pizza z arbuza. Idealny na przekąskę w ciepłe, letnie

COOKUJ
3 Przepisy na napoje z arbuzem – Napój orzeźwiający/ Koktajl oraz Smoothie 163

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować trzy przepisy na napoje orzeźwiające z arbuzem. Napoje są bardzo smaczne, orzeźwiające i zdrowe. Polecam wypróbować przepisy. Będziemy potrzebować: Przepis I Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra napoju około 1 kg oczyszczonego z nasion arbuza sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy – około 150 ml sok wyciśnięty z jednej cytryny kostki lodu Przepis II Z podanych(...)proporcji wyjdzie około 800 ml napoju około 600 g oczyszczonego z nasion arbuza 1 jabłko sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 ml wody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru kostki lodu Przepis III Z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu około 250 g oczyszczonego z nasion arbuza 4 łyżki jogurtu naturalnego kremowego i około 5-6 rozdrobnionych kostek lodu (adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Panna cotta z arbuzową galaretką 121

arbuzową galaretką By Piotr 28 czerwca 2018 Składniki: Panna cotta: mleko - 330ml śmietana 30% - 330ml cukier - 110g wanilia - 1 laska żelatyna - 4 łyżeczki woda - 3 łyżki Galaretka arbuzowa: arbuz - ok. 300-400g trusawki - garść (opcjonalnie) miód - 1-2 łyżki sok z cytryny - kilka kropel żelatyna - ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki woda - 2-3 łyżeczki Dodatkowo: arbuz - ok. 100g, pokrojonego(...)energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Panna cottę przelewamy do słoiczków, szklanek lub ramekinów. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce do stężenia.   Galaretka arbuzowa: Arbuz obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy truskawki (jeśli używamy), miód, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Gotowy sok przeciskamy przez drobne sito

Pogotujmy.pl
Kandyzowane skórki arbuza (przepis z 1885 r.) 77

arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r(...)jadano już wtedy w Polsce arbuza! A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki

jakszef.pl
Ciasto z Arbuzem 34

Ciasto z arbuzem Ciasto z arbuzem bez pieczenia to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Ciasto jest bardzo lekkie, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Do przygotowania ciasta z arbuzem potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak herbatniki, arbuz, galaretka arbuzowa, śmietana 30% i serek mascarpone. Z tych składników można przygotować pyszne ciasto arbuzowe, które z pewnością zachwyci Was swoim wyglądem(...)także i smakiem. Ciasto z arbuzem idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Podczas upalnych dni nie zawsze mamy ochotę na słodkie i ciężkie ciasta. Zazwyczaj każdy ma ochotę na lekki i orzeźwiający deser. Ciasto arbuzowe to bardzo oryginalny i pomysłowy deser, którego nie spotkacie w cukierniach. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś nietuzinkowego, ciasto

Przepiski.pl
Pizza z arbuza z serkiem waniliowym i czekoladą. 105

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne podanie arbuza. Arbuza można podać w formie pizzy z ulubionymi dodatkami, z serkiem waniliowym, bitą śmietaną czy jogurtem naturalnym, można użyć ulubioną czekoladę, mleczną, gorzką czy białą, można użyć ulubionych owoców malin, borówek czy jeżyn. Co kto lubi. Zapewniam, że z takiej pizzy ucieszą się i mali i duzi. Można podać(...)przyjęcie dla dzieci. Trwa sezon arbuzowy, więc korzystajcie. Ja przedstawiam Wam moją propozycję, a Wy możecie wybrać dla siebie swoje ulubione dodatki. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: 1 plaster arbuza ( dowolnej średnicy i grubości ) 10 dag serka waniliowego homogenizowanego 4 kostki mlecznej czekolady 6 świeżych malin pół szklanki borówek amerykańskich listki melisy cytrynowej do dekoracji Wykonanie pizzy z arbuza

Izabelawkuchni
Jak poprawnie kroić arbuza? 34532

Arbuza można jeść na wiele sposobów, jednak w większości z nich po zjedzeniu mamy cieknące sokiem z arbuza brody i klejące ręce.  Przedstawię dziś kilka prostych wskazówek jak pokroić arbuza i nie narobić przy tym bałaganu :-) 1. Po pierwsze jeśli kupujemy arbuza w całości zaczynamy od tego, by pokroić go w ćwiartki - najpierw na pół, a następnie te połowy(...)pół. Potrzebny nam będzie do tego nóż z długim ostrzem. 2. Następnie taki księżyc arbuzowy blisko przy skórce kroimy nożem. Ja to robię najpierw z jednej strony arbuza, obkręcam go, a następnie z drugiej strony arbuza. W efekcie musimy oddzielić miąższ od skórki arbuza. 3. Kolejnym krokiem jest pocięcie arbuza w plastry jak na poniższym zdjęciu. 4. Takie plastry można

Anielska Kuchnia Ani
Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste 60

Bulgur z pieczarkami i arbuzem – brzmi może dość nietypowo ale zaręczam, że smakuje wyśmienicie. Popularna ostatnio kasza z sosem pieczarkowym do którego dodałam ten jasny, niesłodki miąższ arbuza – danie w duchu zero waste . Jestem wielką zwolenniczką niemarnowania żywności i nieprodukowania niepotrzebnych śmieci z przyczyn ekologicznych i ekonomicznych. Mamy sezon, kupiłam arbuza a nawet dwa bo cena była dobra(...)niewybarwiona warstwa, niesłodka choć oczywiście jadalna była dość gruba. Nie chciała jej tak po prostu wyrzucić bo w głowie miałam, że ludzie to jedzą – widziałam przepisy na kiszonego arbuza czy kandyzowanego arbuza do których to dań właśnie tej jasnej części się używa. Ja postanowiłam potraktować go jako warzywo dyniowate i dodać do pieczarkowego sosu, który był w planach

Dorota Smakuje
Sorbet z arbuza i groszku 62

Sorbet z arbuza i groszku podany w szklaneczkach. Już mamy sierpień, a panują upały jak w tropikach. Wszyscy szukają czegoś zimnego, ja piję zimną wodę gazowaną z sokiem pomarańczowym lub apfelschorle, albo zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz, przygotowałam zmrożony sok i miąższ w bardzo(...)Niektórzy powiedzą, a czym tu się zachwycać, zamrożonymi owocami i warzywami? Tym razem postanowiłam zrobić sorbet 3 kolorowy. Zielona warstwa to słodki groszek, biała to jogurt, a czerwona to arbuz. Ten sorbet jest bez dodatku cukru i wody. Arbuz był tak słodki, że nie wymagał dodatku cukru, ani wody! Składniki 2 szklanki pokrojonego na kawałki, wypestkowanego arbuza Sok z połowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  62

Lekka, letnia sałatka z arbuza, którego słodycz przełamuje wytrawny ser. Całość skropiona jest prostym, cytrusowym dresingiem. Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo proste Liczba porcji: 2 Sałatka z arbuza nie jest czymś oczywistym, gdyż jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje(...)się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się z arbuzem. Sałatkę z arbuza i sera najlepiej zrobić tuż przed konsumpcją. Jeśli zamierzacie zabrać ją do pracy to przygotujcie ją rano. Arbuz i ogórek mają w sobie

Niedzielny kucharz