Słoneczna zupa kukurydziana z mango i chipsem z makaronu. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje. Zupa jest pyszna. Lekko słodka dzięki kukurydzy i mango, lekko ostra dzięki chili. W smaku jest wyrazista i syta. Kurczak dodaję jej pikanterii, a chipsy z makaronu chrupkości. Żałuje tylko że za mało ugotowałam zupy, bo swoja lekkością i smakiem oczarowała mnie. Jak jeszcze(...)potem przekładam na drugą stronę żeby też się zrumienił. Tak samo postępuje z pozostałym makaronem i serem. Jak zdejmiemy z patelni trzeba odczekać chwile, i zrywamy papier od chipsa. Zupa: Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną i odstawiam na 30 minut. Cebule i czosnek kroję drobno, przesmażam na oleju. Kolby kukurydzy
wesoła kuchniaZgłębiając przepisy na włoską zupę minestrone nie znalazłam konkretnego przepisu. Za to dowiedziałam się, że jest to po prostu zupa jarzynowa i nie ma na nią jednego przepisu. Jej składniki można komponować dowolnie. Najważniejsze w tej zupie są warzywa, które powinny pozostać chrupkie. Tak więc powstała moja wersja włoskiej zupy. (function(...)bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju -1-2 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu -kilka orzechów włoskich Kaszę prażymy w głębokim rondlu lub patelni. Kiedy nabierze orzechowego koloru wlewamy
Kulinarne przemysleniaWitajcie, Pierwszy raz zrobiłam zupę z dyni. W związku z tym, że kilka razy próbowałam tej zupy postanowiłam ją odtworzyć. Pyszna rozgrzewająca zupa. Polecam spróbować. Zupa dyniowa z makaronem 1kg dyni 2 cebule 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku bulion drobiowy (ok. 1l) odrobina imbiru sól, pieprz przyprawa curry papryka słodka Dynię oczyszczamy z pestek, następnie obieramy(...)łupiny razem z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami. Kroimy na mniejsze części. Podgrzewamy bulion, wrzucamy warzywa. Gotujemy aż dynia oraz reszta będzie miękka. Kiedy zupa lekko przestygnie, dodajemy imbir, blendujemy zupę, a następnie doprawiamy przyprawami. Osobno gotujemy ulubiony makaron. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiprośbę moich wnuczek chętnie gotuję to, co im smakuje. Z radością spełniam ich życzenia i cieszę się kiedy widzę, że obiad u babci był smakowity. Dzisiejszą zupę zrobiłam z dwóch powodów, po pierwsze było bardzo ciepło, więc zimna zupa była najlepszą, jaką można podać w taką pogodę, a po drugie to min. właśnie ta zupa należy do ulubionych przez(...)moje wnusie. Ale nie tylko moim wnuczkom ta zupa smakuje, bo nam też przypadła do smaku i chętnie takie owocowe zupy serwuję w upalne dni Składniki: 500 g wiśni Ok. 100 g cukru (wg uznania) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 l wody skórka starta z połówki cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo 1/2 szklanki wody Ponadto: Makaron malutkie
Kuchnia u KrysiOstatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną(...)Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy
Czerwień i błękitProsta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa. Idealna na domowym, chudym rosole. Lubiana przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci (o dziwo w zupie koperkowej zielone im nie przeszkadza… :)). Lekko ciepła sprawdzi się świetnie w letnie, upalne dni. Smak zupy koperkowej podbija masło oraz słodka śmietanka. Jeśli macie mrożony, zielony groszek, możecie nim wzbogacić zupę, dodając go razem z koperkiem pod koniec(...)gotowania. Jeśli interesują Was letnie zupy, polecam również “ Zupę jarzynową letnią “. The post Zupa koperkowa appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjablogu od dość dawna nie pojawił się przepis na zupę, dlatego też na zakończenie akcji kulinarnej - Skandynawskie Lato postanowiłam przygotować zupę z zielonego groszku z dodatkiem chrzanowej śmietanki. Krem z groszku jest niezwykle smaczny i lekko słodki, a dodatek chrzanu nadaje mu specyficznej wyrazistości. Zupa z zielonego groszku jest pyszna i idealna na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Letnia zupa(...)zagotować i gotować do czasu aż cebula będzie miękka. Dodać groszek i ponownie zagotować, po czym od razu zdjąć z ognia. Wyłowić łodyżki mięty i tymianku, a zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, aby zupa stała się lekko kwaskowa. Zupę od razu podawać z kleksem chrzanowej śmietanki i ulubionym
Codzienne GotowanieOstatnio pieczony kalafior wyparł prawie całkiem z naszego domu tego z wody, podawanego z bułką tartą. Kwestią czasu było więc tylko, kiedy na naszym stole pojawi się zupa z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wystarczy dodać trochę przypraw i wychodzi pyszne, sycące i niedrogie danie. Spróbujcie i dajcie znać jak wam smakowało. kalafior 1 duża
Polska Zupajednak pojawia się u mnie dość rzadko. Na szczęście odkryłam ostatnio, że rośnie ona w moim domowym ogródku, więc postanowiłam wziąć ją na warsztat J Postawiłam na klasykę – zupę botwinkę z kurczakiem . Zupa niby prosta, ale jednak dodatek kurczaka sprawia, że nabiera innego smaku i staje się pełnowartościowych, sycącym posiłkiem Botwinka to dość niepozorne warzywo, jednak skrywa w sobie mnóstwo(...)witamin z grupy B, obfituje w żelazo, magnez i potas, pobudza apetyt, koi nerwy, jest lekkostrawna, odkwasza i odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu
365 dni dookoła kuchniZupa z serii dawno, dawno temu- zupa ogórkowa. Dla większości z Nas jest to zupa dzieciństwa, dla mnie również, dlatego mam do niej ogromny sentyment, ale nie tylko przez to jest wysoko na liście moich ulubionych zup, tu zdecydowanie znaczenie ma smak- mocno kwaśny. Mama często dodawała śmietanki dla równowagi, a czasami dodatkowo podprawiała żółtkiem dla zagęszczenia. Najpyszniejsza jednak jest(...)wtedy, kiedy starte na tarce ogórki podsmaży się na maśle, oj wtedy dopiero ta zupa nabiera smaku i charakteru! Dla urozmaicenia podaję ją z makaronem od Lubelli, który powiększył swoją ofertę o makarony jajeczne przygotowywane aż z 5 jaj, delikatne w smaku i smakujące jak domowe, ręcznie robione! 4 porcje zupy: * makaron Lubella Jajeczna Wstążki- około 200 g * bulion warzywny/ros
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zupa, która powstała w pośpiechu i z tego, co akurat było pod ręką. Zupa sycąca, o konkretnym i zdecydowanym smaku. Zasmakowała nawet komuś, co za zupami przepada średnio - mówiąc dość delikatnie. Wielką zaletą tej zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka(...)minut. W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt. Ale co tam, nie będę się rozpisywać. Sami spróbujcie. Składniki na 4-5 porcji: ok. 350 g świeżego łososia 1 papryczka chilli 1 puszka mleczka kokosowego
Codzienna kuchnia niecodziennadzieciństwa 😋 Jednak nie ukrywajmy, z wiekiem nasze upodobania i kubki smakowe - zmieniają się. Już od zimy czekałam na świeżą, młodą botwinkę, aby przygotować z niej pyszną, a zarazem lekką zupę. Aby danie było bardziej sycące, zupę z botwinki podałam z dużą ilością koperku i ugotowanymi jajkami. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 2 łyżeczki domowej(...)oraz pieprzem i smażyć, aż do wyraźnego skurczenia się liści. Do wywaru przełożyć podsmażoną botwinkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotować. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości gorącej zupy (tzn. śmietanę w temperaturze pokojowej przełożyć do miski i stopniowo dodawać do niej gorącą zupę, cały czas mieszając; powinna utworzyć się różowa masa). Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, wlać
UgotowaćKażdy, kto mnie zna to wie, że nie jestem wielbicielką zup 😁Jednak ostatnimi czasy byłam zmuszona do zmiany diety stałej na lekko płynną (kto ma założony aparat ortodontyczny ten mnie zrozumie 😂), dlatego zaczęłam kombinować z wymyślaniem dań, które nie będą wymagały mocnego gryzienia. Poniższa zupa jest sycąca, szybka do przygotowania i bardzo smaczna! Zachęcam do jej przygotowania, ponieważ jestem pewna(...)będziecie zaskoczeni, jak z prostych i łatwo dostępnych składników można "wyczarować" lekką i pyszną zupę. Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (450 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy (80 g) 1/4 szklanki nieugotowanych zacierek (60 g) 1,5 l wody 2 łyżeczki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżeczka
Ugotowaćjakże smaczną zupkę przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :) Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki(...)pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Zupa kalafiorowo - fasolkowa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar drobiowy zgodnie z przepisem Gotujemy
Szybko SzybkowarZupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam. Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać
Codziennik Kuchenny