Magda Jesiennych inspiracji z wykorzystaniem dyni ciąg dalszy. W tej odsłonie zupa, ze wspomnianą dynią, ale także z jarmużem i białą fasolą – ta mnogość dodatków sprawia, że zupa jest sycąca. Do tego parmezan oraz świeże pieczywo, ale można je pominąć. Jednak ja uwielbiam zamoczyć kawałek bułki w gorącej zupie i tak zajadać. Składniki (na 2-3 porcje): około(...)twarde, duże liście dzielimy na mniejsze. Odcedzamy fasolę i przepłukujemy pod bieżącą wodą, ostawiamy do odcieknięcia. Po około 8-10 minutach sprawdzamy dynię, a gdy jest miękka, do zupy dolewamy jeszcze około 400ml wody. Następnie dodajemy koncentrat, rozprowadzamy. Dodajemy fasolę, jarmuż, sól, pieprz, cukier, sos sojowy i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy i pozwalamy się zupie delikatnie gotować jeszcze przez
Smaczna StronaStrogonow drobiowy to smaczna i treściwa zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego i warzyw pozwala wydobyć z potrawy subtelny wachlarz smaków i aromatów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na strogonow drobiowy jest bardzo prosty, dlatego nie musicie mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Składniki to produkty łatwo dostępne przez cały rok w każdym(...)ogórków kiszonych 2 marchewki 700 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz mieszanka do zagęszczenia zupy (2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu
Przepiski.plZupa kalafiorowa – tradycyjna zupka polska ugotowana wg. tego przepisu jest idealnym pomysłem na rodzinny obiadek. Super kremowa, z dodatkiem warzyw i świeżego koperku. Najlepsza, moja ulubiona, która przypomina mi smaki z dzieciństwa. Przepis jest naprawdę prosty, a zupka niesamowicie smaczna. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lekka zupa kalafiorowa – składniki: 1 kalafior 1 pietruszka 3 marchewki kawałeczek pora(...)ziemniaczków 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry bulionu drobiowego lub rosołu śmietana słodka do zabielenia zupy pęczek koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lekka zupa kalafiorowa – sposób przygotowania: Warzywa i ziemniaki obrałam z łupin. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w kosteczkę. Ziemniaki w większą kostkę. Z kalafiora wycięłam głąb i pokroiłam w małe różyczki
Olcia gotuje!Zupa grzybowa z ziemniakami to dla mnie kwintesencja jesieni. Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? A zupę jecie z pieczywem czy bez? Hmm? A z bułeczką czy z chlebkiem? PRZEPIS ZUPA GRZYBOWA Z ZIEMNIAKAMI Składniki na zupę grzybową: 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych(...)borowiki) 1kg ziemniaków 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka 2-3 łyżki masła liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki chleb do podania Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami: Zaczynamy od pora i cebuli. Najpierw w garnku rozgrzewamy masło. Następnie pora i cebulę obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do garnka. Na maśle je szklimy. W następnym
Dorota Smakujezupa z krewetkami, którą Tajlandia umieściła na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO w roku 2020. Zupa, której przepis jest oczywiście przekazywany z pokolenia na pokolenie, którą można zjeść wszędzie w Tajlandii i nie tylko. Danie, które powstało i pochodzi…i tu się zaczynają schody. Tajscy naukowcy i historycy, mają problem, skąd i gdzie powstała zupa. Na początek mój drogi czytelniku(...)odnosi się do tajskiego czasownika, oznaczającego – gotować. Drugi człon zaś to tajski rzeczowniki, oznaczający – pikantną sałatkę. Tak jak wspominałem, ciężko jest stwierdzić, kiedy i gdzie powstała ta zupa. Prawdopodobnie powstała, na długo wcześniej, niż jej spisane przepisy i prawdopodobnie była to Tajlandia. Obfitość krewetek słodkowodnych i gotowanie jej w wodzie, nadał bulionowi, mocny rybny smak, więc kucharze, zaczęli
RafalCookZupa z ryżowymi pulpetami to pyszna, sycąca, a jednocześnie lekka zupa idealna na chłodniejsze dni. Pulpety możecie przyrządzić ze świeżo ugotowanego ryżu, możecie też jednak wykorzystać ryż, który przygotowaliście wcześniej, ale nie wykorzystaliście do końca. Nie zapominajcie jednak o bezpieczeństwie - ugotowany ryż przechowujcie zawsze w lodówce, nie dłużej niż 3-4 dni. Zupa z ryżowymi pulpetami - przepis na 8 porcji(...)przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 300g białej kapusty, 4 cebule, 5 marchewek, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 litry wody, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne: 250g ryżu jaśminowego, 2 łyżki twarogu półtłustego, jajko, żółtko, 4 łyżki tartej bułki. 1. Kapustę i cebulę posiekaj
Z notatnika dietetykaZupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym Składniki: 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Następnie wrzucić bób i całość zmiksować na gładki krem. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę udekorować posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa krem z pieczonej papryki → Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami → Bób z suszonymi pomidorami
Oryginalny smakProsta i bardzo smaczna zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz koperkiem i zabielana śmietanką. Doskonała na każdą porę roku i robi się ją błyskawicznie. Można przygotować ją ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z zielonej lub żółtej. Fanom fasolki polecam wypróbować również przepis na rewelacyjną zupę z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową. Jest mega pyszna! Składniki(...)czosnek granulowany. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać śmietanę kremówkę, wsypać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Fasolka szparagowa z cząbrem
Oryginalny smaksię także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany(...)dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego
Raj dla PodniebieniaZupa z kalarepy najlepiej smakuje w maju i czerwcu, gdy kalarepa jest jeszcze młoda. Kalarepa w tym czasie pysznie smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy pieczona. Młoda kalarepa jest bardzo soczysta i niskokaloryczna, ma łagodny i lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska na surowo. Lekka zupa z kalarepy idealnie sprawdza się wiosną i latem(...)ostatnio wraca do łask i doceniana jest za swoje walory smakowe i zdrowotne. Kalarepa w smaku i strukturze przypomina nieco krzyżówkę kalafiora z brukwią, ale bez charakterystycznego posmaku brukwi. Zupa z kalarepy nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo zdrowa. Kalarepa świetnie oczyszcza organizm i reguluje przemianę materii, ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dodatkowo wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową i jest
Kuchcik gotujeZupa krem z ziemniaków Z ziemniaków można wy myśleć wszystko: przystawkę, zupę, pierwsze danie składające się tylko z ziemniaków, deser... Wszystkim jest znana zupa ziemniaczana, a dziś poznamy zupę krem z ziemniaków 👉Jak zrobić zupę krem z ziemniaków❓ Sposób przygotowania jest podobny do innych zup krem i oczywiście ma też swoje małe niuanse(...)które warto poznać, jak na przyprawy... Spokojnie! Wszystko jest w... Link do filmu z przepisem Zupa krem z ziemniaków - Przepis na kartofle - 310 Składniki: 8 sztuk sporych ziemniaków ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 35g masła 3-4 łyżki oleju sól pieprz 2 szczypty majeranku
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZupa Kalafiorowa z Curry i lekką nutą cytryny. Jest to moja wersja zupy, którą znalazłem kiedyś na grupie kulinarnej na Facebook. Grupę tę miałem przyjemność założyć jakiś czas temu i na nią Cię serdecznie zapraszam ⬇️ „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” Twórcą tej właśnie potrawy są ⬇️ „Tajemnice Smaku”. Zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewająca. Zwłaszcza w mojej(...)wersji, bo przesadziłem z Curry 😉, ale je się ją tak, jak coś, co się szybko je 😉. Idealna na poświąteczny czas, kiedy to chcemy zjeść coś lżejszego. Zupa Kalafiorowa, to nie jedyne danie z kalafiora, które możesz znaleźć u mnie. Jeśli jesteś fanem tego warzywa, zajrzyj tutaj , a znajdziesz wiele, różnych przepisów na kalafior. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże
RafalCooksię także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany(...)dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego
Raj dla PodniebieniaZupę meksykańską robiliśmy wiele razy, wypróbowując wiele różnych przepisów. W końcu udało nam się stworzyć ten jedyny, z którego wychodzi wyjątkowo pyszna. Przepis na zupę meksykańską Składniki: 500 gramów wołowiny gulaszowej – może być pręga, rostbef czy łopatka, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 1 papryka papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 puszka fasoli czerwonej(...)podobna ilość fasoli namoczonej i samodzielnie ugotowanej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, olej, łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku (zupa powinna być pikantna), łyżeczka mielonego kuminu, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę meksykańską? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć wołowinę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę oraz posiekaną cebulę , smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wsyp
Kulinarna Polskaaromatyczny, czosnkowy z nutą majeranku. Najlepiej ugotować od razu w dużym garnku, na jednej porcji na pewno się nie skończy i chętnie sięgniesz po dokładkę. Żurek to tradycyjna polska zupa która ma wielu miłośników, nie znam nikogo kto za żurkiem nie przepada. Sekretem najlepszego żurku jest zakwas, najlepiej samodzielnie przygotuj zakwas na żurek, zakup swojski zakwas na ryneczku lub sięgnij(...)Polski. Żurek od Piskorka jest idealnie czosnkowy, dosłownie najlepszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żurek z puree ziemniaczanym, białą kiełbasą i jajkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 2 godz. Kalorie 350 kcal Najlepszy przepis na polski żur na zakwasie. Żurek serwowany z tłuczonymi ziemniaczkami, białą
ProstePesto.pl