bigosu majeranek. Gorący jeszcze bigos nałóż do słoiczków, zakręć i zawekuj lub przełóż bezpośrednio na talerz. Jeżeli szukasz innych tradycyjnych dań kuchni polskiej – zajrzyj na serwis Fajne Gotowanie. Zupa ogórkowa – tradycyjny polski obiad Jeżeli przepisy na tradycyjną zupę polską są tym, czego szukasz, jednym z najlepszych będzie aromatyczna i pożywna zupa ogórkowa. To obowiązkowa pozycja w każdej polskiej kuchni(...)Sprawdź prosty pomysł na szybką zupę ogórkową. Składniki: 6 ogórków kiszonych 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki bulion 1 korzeń pietruszki 4 łyżki śmietany 12 % bulion drobiowy / kostka rosołowa 3 liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki / koper przyprawy do smaku Obierz warzywa, umyj je i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Zetrzyj kiszone ogórki na tarce. Zagotuj wodę na zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie zupy fasolowej bez wędzonki, a jednak również w wersji wegańskiej może być ona co najmniej równie pyszna, a jednocześnie lżejsza i zdrowsza. “Boczek” z tofu sprawi natomiast, że naprawdę niczego nie będzie wam w niej brakować. Przepis na wegańską zupę fasolową Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku(...)większe marchewki, 3-4 ziemniaki, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, 200 gramów tofu, papryka wędzona w proszku. Jak zrobić wegańską zupę fasolową? Fasolę namocz przez noc, wodę odlej, wlej świeżą, osól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw również pieprzem, gotuj pod przykryciem aż fasola będzie prawie miękka. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju, dodaj
Kulinarna PolskaZupa krem z cukinii i awokado Klasyczny krem z cukinii w towarzystwie awokado, to gwarancja uzyskania niesamowicie kremowej, gęstej, aksamitnej i pysznej zupy, bez konieczności używania śmietanki lub mleczka kokosowego! Właśnie dzięki temu, dzisiejsza zupa krem z cukinii i awokado , jest jeszcze zdrowsza. Z czym podawać krem z cukinii? Tym razem przygotowałem małe grzanki, z bułek do hot dogów. Świetnie(...)oczywiście sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy , uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz domowe bułki pszenne … Co kto lubi Dodatkowo do dekoracji polecam użycie świeżego tymianku, ponieważ cudownie pachnie. Krem z cukinii i awokado – KĄCIK PORAD Pamiętaj, żeby awokado było dojrzałe. Ja użyłem odmiany HASS. Nie mniej ważna jest sama cukinia. Czasami niestety zdarzają się gorzkie cukinie
BlendmanZupa pieczarkowa z serkiem topionym to pyszna , aromatyczna i sycąca zupa , którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad . Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki , dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy ? Składniki(...)zupę pieczarkową z serkiem topionym : * około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu * około 700 g pieczarek * 1 cebula * 4 większe ziemniaki * 2 większe kawałki marchewki z rosołu * 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler SERTOP ) * 2 łyżki masła * natka pietruszki * 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić
Zrób to smacznieGrzanki do zupy jako sposób na zero waste Grzanki do zupy musiały się pojawić. Jakoś trzeba przemycić sposoby na niewywalanie chleba. Pomysł na ten post pojawił się wczoraj. Zadałam pytanie o żurek podawany w chlebie. Zawsze ciekawiło mnie, czy zjadając zupę z kiełbasą i jajkiem i popychając to chlebem całkiem słusznej wielkości, ludzkość jest jeszcze w stanie coś w siebie(...)szczęście to był jednorazowy wybryk i już nigdy nie wróciliśmy do takich zabaw. Teraz są te wszystkie malaksery, blendery, maszynki i inne roboty kuchenne i idzie łatwiej. Grzanki do zupy to w większości pokrojony i wysuszony w piekarniku chleb, jednak pojawiają się nieśmiałe pomysły i można trafić na fajne rozwiązania. Poznajcie mój pomysł na grzanki do zupy, sałatek
ladykitchenZupa serowa jest nieskomplikowana i bardzo szybka w wykonaniu. Gotowana na bulionie warzywnym, w mojej wersji z dodatkiem serka topionego i pleśniowego. Dzięki takiej odmianie serów, jest przyjemnie kremowa i sycąca. Polecam ją zarówno na obiad jak i kolację z dodatkiem grzanek, tostów lub bułeczki. Można też dodać do zupy lane kluski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : Por biała część(...)ząbki czosnku 1 litr bulionu 2 opakowania serka topionego śmietankowego (2 po 90g) 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur (100g) Sól i pieprz do smaku Szczypior do dekoracji Zupa z serem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Por kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i wrzucmy warzywa do garnka z odrobiną masła lub oleju rzepakowego. Kiedy wszystko się lekko zarumieni, wlewamy bulion i wkładamy
Do Garów!Zupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki(...)pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Zupę podaję z dodatkiem świeżo
Zasmakuj KuchniBardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem pyszna włoska zupa krem z pomidorów. W sezonie można przygotować ją ze świeżych, dojrzałych pomidorów, a poza wykorzystać pomidory z puszki. Zawsze udaje się pysznie. Przepis na zupę krem z pomidorów Składniki: puszka pomidorów w zalewie (400 gramów) lub 500 gramów świeżych, dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 300 ml bulionu mięsnego(...)warzywnego, suszona bazylia, sól pieprz, oliwa. Składniki na 2-3 porcje Jak zrobić zupę krem z pomidorów? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, przesmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz świeżych pomidorów, najpierw sparz je we wrzątku i zdejmij skórkę, następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Pomidory w puszcze dodaj razem z zalewą. Do garnka
Kulinarna PolskaZima w kuchni to zdecydowanie pora rozgrzewających, gęstych i pożywnych zup. Jak chociażby taka solanka. To danie popularne jest w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Solanka pochodzi od wyrazu 'sielanka' (селянка), czyli jedzenia chłopskiego, wiejskiego. Czego w niej tylko nie ma! Są różne wędliny, ogórki, grzyby, oliwki, warzywa. Mnie zawsze kojarzyła się w czyszczeniem lodówki, ot, taka zupa w duchu(...)zerowaste;) Do garnka wrzucano minimum cztery rodzaje mięs oraz wędliny albo ryby - smażone, gotowane, wędzone, parówki, kiełbasę, dlatego często taką zupę nazywano сборная солянка, czyli dosłownie 'solanka zbiorowa'. Niektórzy do solanki dodają kapustę, inni kaszę, a jeszcze inni solanką nazywają coś w rodzaju bigosu ze świeżej kapusty. Mnie najbardziej przypomina lubelski forszmak, jednak jest bogatsza w składniki i smak
Obiad gotowyZima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem . Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się(...)bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam! Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka pomidorów (400g) 1 łyżka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 0,5 łyżki suszonej mięty 250g czerwonej soczewicy 150 drobnego bulguru sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku
Codzienne Gotowaniebędą po prostu gotowane w wodzie warzywa, kasza, ziemniaki i odrobina ziół, nie spodziewałam się fanfarów. Zero smażenia, zero cebul, minimalizm i kropka. I fakt, fanfarów nie było, ale zupa była smaczna. Naprawdę. Cała nasza trójka wyjadła ją do dna. I zupełnie nie irytuje mnie fakt, że za parę dni znowu będziemy ją jeść. Chociaż myślę czy kaszy nie zastąpić(...)ryżem. Tylko wtedy to już chyba nie będzie krupnik, nie? Krupy to chyba kasze są. Czy jakoś tak… W moim kajecie mam pozapisywane różne zupy, w tym właśnie krupnik. Jedyna kasza jaka się do niego nadaje, to jęczmienna. Ja kupiłam wiejską, jest dość drobna. Poza kaszą, w zupie nie mogło oczywiście zabraknąć także natki pietruszki. Nie wiem
KardamonovyTajska zupa z kurczakiem to szybkie i proste do zrobienia danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Pierś z kurczaka, makaron noodle, warzywa, mleko kokosowe i przyprawa curry tworzą niezapomnianą kompozycję, która podbije wasze kubki smakowe. Taka zupa jest intensywna w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni. Składniki na tajską zupę z kurczakiem: spora pierś z kurczaka (około(...)minutach wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie składniki przekładamy do garnka (jeśli mamy dużą patelnię, nie trzeba tego robić), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy makaron pokruszony na mniejsze kawałki, kukurydzę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż makaron będzie miękki. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną
e-PrzepisyKulinarneZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć
Even Better FoodTrudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe pomidory wcześniej upieczone zostaną z dodatkiem octu balsamicznego, to nadadzą zupie smak już prawdziwie wyjątkowy – idealnie słodki i kwaśny zarazem. A to wszystko przy minimalnym trudzie (wystarczy jedynie upiec warzywa i zblendować(...)pomarszczone i delikatnie przyrumienione. Zawartość naczynia do zapiekania przełożyć do osobnego naczynia, dodawać stopniowo wrzący bulion/rosół i blendować ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać bazylię i ponownie zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać śmietankę wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z listkami świeżej bazylii i np. pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa miała
Even Better Food