Pyszna, pożywna i lekko rozgrzewająca zupa rybna z warzywami i ziemniakami. Aromatyczna idealna na każdą okazję, na co dzień i na święta. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g świeżej ryby (dorada w przepisie) 2,5 litry wody 400g pomidorów krojonych (1 puszka) 4 ziemniaki 1 marchewka 1 por 1 pietruszka(...)papryczek chili 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz 1. Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebule przekrojone na pół, pora i ząbki czosnku. Wkładamy
karolgotujezupa to świetna odmiana dla żurku albo barszczu białego. Nie ma w niej zakwasu, tylko białe warzywa, biała kiełbasa i dużo chrzanu. Przepis, który z pewnością sprawdzi się podczas Wielkanocy. Przepis na chrzanową zupę krem Składniki: 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2-3 korzenie pietruszki lub podobna ilość korzenia selera, 500 gramów ziemniaków, 500 gramów surowej białej kiełbasy(...)śmietanki kremówki 30 proc., 5 łyżeczek tartego chrzanu , 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, olej, przyprawy: majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić chrzanową zupę krem? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dorzuć posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i ziemniaki. Smaż nadal, często mieszając, przez kilka minut. Wlej około 2 litrów wody, dodaj kiełbasę
Kulinarna PolskaOceń ten przepis Przepyszna i aromatyczna zupa chrzanowa sprawdzi się doskonale nie tylko na wielkanocnym stole, ale i w codziennym menu. Zdecydowanie osoby na diecie ketogenicznej, bez glutenu czy laktozy mogą śmiało zastąpić nią tradycyjny biały barszcz na zakwasie. Jest to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę(...)można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki – zupa chrzanowa 300 g białej kiełbasy parzonej 100 g boczku wędzonego 100 g cebuli 10 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 80 g chrzanu tartego 1 litr wody 2 ziarenka ziela angielskiego 2 małe liście laurowe sól kłodawska
Ola la LCHFwprawia w smętny nastrój. W mieszkaniach zrobiło się chłodniej, więc ja już chodzę w skarpetkach. Może jeszcze będzie ciepło, ale w oczekiwaniu na słońce zapraszam na rozgrzewającą, gładką, zieloną zupę z cukinii. Pachnie jeszcze latem, a gorący kremik warzywny delikatnie rozgrzewa. Nie wiem czy zauważyliście, ale większość moich zup gotuję tylko na wywarach warzywnych. Wywary mięsne czyli zupy(...)kościach" czekają na sezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe
To co kochamrozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo(...)pokrojone jabłka oraz pokrojoną dynię i gotować do miękkości z solą i pieprzem do smaku. ? Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory z puszki i cynamon, zagotować i zmiksować zupę na krem. ? Na koniec wlać mleko i śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. ? Podawać zupę polaną sosem balsamicznym
To co kochamUwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: ? 250 g fasoli Jaś(...)dodać pokrojone ziemniaki, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. ? Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować z kaszą gryczaną. ? Połączyć z resztą zupy. ? Zupę podawać z kawałkami żeberek
To co kochamZupa zalewajka mojej babci Isi czyli Henryki, ta zupa kojarzy mi się z kuchnią mojej babci. W jednym rogu kuchni stała kuchnia węglowa na cztery fajerki, a w drugim rogu stała kuchnia gazowa. Babcia używała je w zależności od pory roku i od zapotrzebowania. Całe moje dzieciństwo toczy się gdzieś wśród różnych smaków i zapachów, bo uwielbiałam przesiadywać w babcinej(...)kuchni na wygodnej dużej wersalce i patrzeć, jak gotuje. Babcia nie chętnie dzieliła się przepisami, cześć z nich zabrała ze sobą bezpowrotnie, ale zupę zalewajkę pamiętam do dzisiaj, ponieważ babcia ją robiła dość często z kapustą kiszoną, co jest dość nietypowe. Ale to właśnie w takiej wersji ta zupa jest najlepsza. Co jest kluczowe? - zupę gotujemy na kościach od schabu
SMYKWKUCHNIzakupach wpadł mi w ręce produkt o nazwie „makaron do ramen” wsadziłam go do koszyka i … The post Ramen (gotowe ) appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaMożna ją pomylić z zupą szczawiową, te zielone listki to jednak szpinak, dzięki czemu smakuje zupełnie inaczej. Jest łagodniejsza, ale jednocześnie bardzo aromatyczna. Spróbujcie zupy szpinakowej. Przepis na zupę szpinakową z ryżem Składniki: 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej, 450 gramów mrożonego szpinaku w liściach, 1 cebula, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 garści ryżu(...)ząbki czosnku, 200 ml śmietanki 30 proc., sol z połowy cytryny, sól, pieprz. Jak zrobić zupę szpinakową? Do gotującego się wywaru doprawionego solą i pieprzem wrzuć posiekaną cebulę oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, a także szpinak (najlepiej wcześniej rozmrożony). Gotuj przez 10 minut, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, wsyp ryż i gotuj kolejne 12 minut. Do zupy
Kulinarna PolskaZupa zbójnicka to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, które sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom nie jest wcale ciężka ani wysokokaloryczna, za to pełna warzyw, z odrobiną wędzonego boczku dla smaku. Można ją podać z pajdą świeżego chleba lub bagietką. Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka(...)przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy najpierw boczek, a kiedy się trochę wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebulę się zarumieni. Składniki dorzucamy na garna z zupą i mieszamy. Zupę kosztujemy, doprawiamy ewentualnie jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad Zobacz inne przepisy
e-PrzepisyKulinarneShare Pinterest Print Prosta i bardzo smaczna zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem z dodatkiem marchewki, koperku i zabielana śmietanką. Pożywny posiłek, który robi się błyskawicznie. Idealna dla zabieganych! Składniki: 450 g filetu z łososia 1, 75 litra bulionu warzywnego 1 średnia marchewka 3 duże ziemniaki 2 garście świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki(...)najmniejszym ogniu około 3 min. Na koniec dodać śmietankę oraz posiekany koperek i delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa z fasolki szparagowej → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa rybna pomidorowa Artykuł Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem
Oryginalny smakZupa cebulowa to błyskawiczne danie, idealne na wyborny obiad. Znakomicie smakuje podana z grzankami, jest świetną alternatywą dla klasycznych zup z makaronem czy ziemniakami. Zupa cebulowa to super pomysł dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie. składniki na 3-4 porcje 1 kg cebuli 2 litry bulionu olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru(...)kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na złoty kolor, około 20 minut, często mieszamy. Należy uważać żeby cebula się nie przypaliła, bo zupa będzie gorzka. Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka, wlewamy bulion, całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i gotujemy około 15 minut, pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku
Smakowite DaniaPyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa fasolowa. Tym razem dodałam do niej pomidorową passatę, aby nie było tak zwyczajnie i monotonnie 😉 Oczywiście jak wszystkie moje zupy, i ta jest bardzo gęsta. Po jednym talerzu takiej sytej, gęstej zupy nikt już nie ma ochoty na drugie danie 😋 Składniki: ok 2 50 - 300 g białej fasoli 1 szklanka passaty pomidorowej 2 marchewki(...)pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Wlewamy passatę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem
Walijskie PichcenieKlasyczną zupę fasolową znają wszyscy. Podobnie zupę szczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole? A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄 Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki(...)uzyskasz jednolitą konsystencję. 5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem, zagotuj, po czym wlej przecier ze szczawiu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 6. Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. 7. Kromki chleba skrop oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed podaniem zupy nie zapomnijcie dodać odrobiny jogurt
Z notatnika dietetykaZupa ziemniaczana na wędzonce cudownie pachnie majerankiem i wędzonym mięsem. Jest pyszna i pożywna. Przyznam, że lubię przeróżne zupy i mogłabym je jeść codziennie, jednak w upale nie ma się chęci na gorącą zupę. Dziś, kiedy u mnie słonko troche odpuściło a temperatura spadła, natychmiast zabrałam się za gotowanie zupy. Pracy przy niej mało a jest naprawdę(...)smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Zupa ziemniaczana na wędzonce - składniki: * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej * 4 liście laurowe * 6 ziaren ziela angielskiego * sól do smaku * 1 łyżka mąki pszennej * około
Zrób to smacznie