Zupa krem z pieczonych buraków W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać o solidnej dawce warzyw. Z dostępem do buraków nie ma w tym czasie w ogóle problemu, tak więc proponuję Wam pyszny krem z pieczonych buraków . Gdy lata temu otwierałem własną restaurację, to właśnie krem z pieczonych buraków wleciał jako pierwszy do stałej oferty. Był najpopularniejszą zupą(...)cudownie gładki… po prostu pyszny! Z czym podawać krem z buraków? Dzisiaj podałem go z orzechami nerkowca i posiekaną, zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy , czarnuszka i roślinna śmietanka. Czy mleko kokosowe może być domowe? Do przygotowania zupy możesz użyć mleczka kokosowego z puszki lub ukręcić własne mleko kokosowe . W przypadku domowego mleka pamiętaj, żeby
BlendmanZupa krem z dyni Dynia nie przestaje mnie prześladować. Takie właśnie są uroki jesieni w moim przypadku, że tydzień bez dyni, to tydzień stracony Ostatnio na bloga wjechały kotlety z dyni , a tym razem mam dla Was krem z dyni , który jest aksamitnie gładki i przede wszystkim niesamowicie SMAKOWITY! Zupy w okresie jesienno-zimowym, często goszczą na moim stole. Świetnie(...)rozgrzewają i dodają koloru, nawet w szary i smutny dzień. Dzisiejsza zupa dyniowa , to… SŁOŃCE W PŁYNIE . Jeśli tak jak ja lubisz dyniowe klimaty, to koniecznie zobacz również mój przepis na piernik z dyni oraz makaron z sosem dyniowym . Obie pozycje wymiatają! Smakowity jest również hummus z dynią , który idealnie sprawdzi się np. na śniadanie… Cały dzień można
BlendmanZupa szczawiowa na włoszczyźnie podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową. Zupa szczawiowa SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego – 20 g słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa(...)garnku o pojemności 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim posiekane w niedużą kostkę warzywa. Po 5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i kulki ziela, zagotowuję. Gdy zupa zacznie wrzeć przykręcam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku. Zupę tradycyjnie podaję z ćwiartkami
Zasmakuj KuchniPropozycja na dzisiaj to tajska zupa z kurczakiem. Jeśli jeszcze takiej nie jadłaś koniecznie wypróbuj! Pachnąca, lekko pikantna z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym bardzo często gości u nas na stole. Orzeźwiający smak trawy cytrynowej i delikatny smak mleczka kokosowego sprawiają, że błyskawicznie przenosimy się w egzotyczne rejony Tajlandii. Wielokrotnie sprawdziłam ten przepis i z pewnością stwierdzam(...)zupa smakuje każdemu! Po jej zjedzeniu nawet tradycjonaliści, którzy na co dzień wolą schabowego i ziemniaki ocenili, że jest pyszna i mam jeszcze kiedyś ugotować- duży komplement Samo przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe. Uzupełnij swoją listę zakupów o potrzebne składniki i ugotuj! Jestem pewna, że tajska zupa z kurczakiem pozytywnie zaskoczy swoim ciekawym smakiem Twoją rodzinę! Artykuł Tajska zupa
Gotujemywdomu.plPyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki(...)chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość
Moja DelicjaDawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić. Kto z Was lubi fasolkę szparagową? Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową(...)Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni. Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa. Zupa z fasolki szparagowej - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki anyżu
Z notatnika dietetykaSierpień ma smak jabłek. Tych pierwszych, papierowych, spadających nocą z drzewa, umytych poranną rosą i zbieranych do koszyka. Na szarlotkę, dżem, kompot, pure, racuchy... albo zupę jabłkową ze śmietanką i makaronem. Taką zupę można jeść na ciepło, ale po ostudzeniu również smakuje pysznie. Makaron można zastąpić grzankami z chałki albo sucharkami, które wymieszane z zupą stają się miękkie. Zupa jabłkowa(...)wrzucić do gotującej się wody, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (polecam dodać połowę mniej soli, niż zwykle). Po ugotowaniu makaron odcedzić, a wodę zachować (będzie potrzebna do zupy). Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jeśli kawałki są duże, można przekroić każdy na pół. W rondlu roztopić masło, włożyć jabłka, posypać cukrem, smażyć od czasu do czasu mieszając
Obiad gotowyZupa botwinka to jedna z moich ulubionych letnich zup. Najlepiej smakuje właśnie z małymi buraczkami i młodymi listkami. W domu jemy ją naprzemiennie z chłodnikiem. W tym roku planuję też zamknąć trochę botwinki w słoikach, żeby później delektować się jej smakiem. Wspaniale będzie otworzyć taki słoik jesienią czy zimą i poczuć zapach i smak lata. Botwinka na blogu Na blogu(...)znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne warzywo: botwinka na zakwasie buraczanym botwinka kiszona w maślance zupa botwinka z jajkiem chłodnik z kiszoną botwinką Zupa botwinka z ziemniakami Zupa botwinka z ziemniakami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki z buraczkami szczypta kwasku cytrynowego 1 mały
Kulinarne przygody Gatityenzym, który niezbędny jest do produkcji sulforafanu. Najlepiej więc gotować brukselkę na parze nie dłużej niż 3-4 minuty. Można ją także jeść na surowo. Ja dziś postanowiłam przygotować zupę - co prawda nie będzie prawdziwą bombą antynowotworową, ponieważ jednak pogotuję ją trochę dłużej, ale część właściwości wciąż zatrzymam 😉 Zupa brukselkowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 400g(...)mrożonej brukselki, 150g dowolnej wędzonki, cebulę, litr wody, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i wędzonkę pokrój w kostkę. 2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, wrzuć na nią część pokrojonej wędzonki i kilka brukselek przekrojonych na pół i krótko przesmaż. 3. W garnku rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, dodaj cebulę
Z notatnika dietetykaZupa którą przygotujecie dosłownie w godzinę. Zrobiona z młodych warzyw i pachnącego wędzonego boczku. Coś pysznego. Jeśli lubicie zupy, to myślę, że i ta Wam posmakuje. Bardzo lubię ten czas, kiedy jest tyle młodych warzyw. Nie mogę się nimi najeść :) Składniki: 300 g. wędzonego boczku 1 cebula 1/4 główki młodej kapusty (u mnie 300 g.) 1 duża(...)cebulą zalać wodą. Zagotować. Gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotować warzywa. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Ja na początek wsypuję płaską łyżeczkę soli, pieprz na oko. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy. Kiedy zupa ponownie
Agusiowe smakołykiZupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej(...)minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę, kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki, bulion przecedzić przez sitko. Warzywa zmiksować na gładki krem. Do osobnej miseczki włożyć serki, dodać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać
gotuj ze mnąZupa-krem z pora jest pysznym i sycącym daniem, które możecie przygotować nawet w pół godziny. Bazą do przygotowania tej zupy jest oczywiście por, ale znajdzie się tam także miejsce dla ziemniaków i marchewki. Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku. Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, zajmuje też niewiele czasu, dlatego lubię ją przygotowywać, gdy spodziewam się większej(...)ilości osób na obiedzie 😄 Zupy-krem zazwyczaj jemy z grzankami, ale gdy wybitnie zależy mi na czasie, to zamiast przygotowywać grzanki dodają po prostu garść kiełków - wystarczy wyjąć z lodówki i dodać na talerz 😁 Zupa-krem z pora - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 800g pora (tylko białych części), 2 marchewki, 2 ziemniaki, łyżkę oleju rzepakowego
Z notatnika dietetykaCzas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również(...)żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego! Print Żurek na domowym zakwasie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 1,5 litra wody 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek selera
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna od tej klasycznej. Jest troszkę bardziej zawiesista i bardziej pożywna, a to dzięki kaszy. Smak również różni się odrobinę, bo w tej zupie jako zabielacza użyłam kremowego serka koziego, który nadaje niepowtarzalnego smaku. Jeśli(...)lubicie sera koziego, to użyjcie serka topionego na przykład, o smaku śmietankowych, zupa również będzie pyszna! Print Botwinka z kasza jęczmienną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Zupy Cuisine Polska Keyword buraczki, kasza Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 2 l bulionu warzywnego
SprawdzonaKuchnia.pl