ZUPA Z KURKAMI Idealna zupa na jesień, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i po prostu pyszna! Świeże pachnące kurki, młode listki cząbru, polska włoszczyzna i zupa gotowa. Tą zupę przygotuje nawet najbardziej zabiegana gospodyni domowa, bo użyłam gotowego bulionu drobiowego, bardzo aromatycznego i smacznego. Zupa z kurkami to obiad dla całej rodziny. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: - 1 buteleczka(...)przyprawy, wlej bulion i około 2 litry wody. Całość gotuj do miękkości warzyw. Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej jędrne, a zupa bardziej aromatyczna. Dodaj makaron i gotuj przez 12 do 15 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNIwiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. To właśnie jesienią zupy smakują najlepiej. Jedzmy zupy bo są zdrowe, pożywne, dodają energii i rozgrzewają w jesienne i chłodne popołudnia. Są sycące, doskonale zaspokajają głód, rozgrzewają organizm, dostarczają wody, gaszą pragnienie. A poza tym są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jesienią stragany uginają się od świeżych i tanich warzyw. Wykorzystajmy ten czas(...)niech na naszych stołach królują zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej z pora. Do przygotowania zupy potrzebujemy: dwa świeże pory dwa ziemniaki wywar warzywny -ok 1 litra w 2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Zielone liście pora odrzucamy
Kasia i jej kobiecy światPierwszy raz zbieraliśmy borowiki ceglastopore. Bardzo ważne jest to, żeby im się dobrze przyjrzeć, ponieważ łatwo pomylić je z borowikami żółtoporymi - niejadalnymi! Moi rodzice robili sos i zupę. Mama stwierdziła, że sos jest o niebo lepszy. Ja ugotowałam zupę, która jednak nie wprawiła mnie w zachwyt. Lubię zupę mocno grzybową, a ta przypominała mi pieczarkową. Te dwie zupy(...)mnie totalnie co innego. Dodatkowo grzyby te nie są całkiem miękkie, ale chrupkie. Podaję jednak przepis, gdyż każdy ma inne upodobania smakowe i dla kogoś zupa ta może okazać się rewelacją. W tym samym czasie zebraliśmy borowiki szlachetne, które są genialne, a przepisy z nimi wrzuciłam już wcześniej. Składniki na zupę z borowików ceglastoporych (około 4 litry): borowiki ceglastopore około
Karola gotujezwyczajne ziemniaki, ale za to kolor jest urzekający. Sprawdzą się na pewno w sytuacji, kiedy chcemy poczęstować gości czymś prostym, a jednocześnie oryginalnym. Ja na początek zrobiłam z nich zupę krem. Żeby jednak urozmaicić ją, przygotowałam część z tradycyjnych ziemniaków, a część z fioletowych. Efekt wizualny wyszedł fajny, a podkreślił go wędzony łosoś. Skusicie się na taką ziemniaczaną mozaikę kolorów(...)ziemniaków fioletowych 1 duża cebula 6 większych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki masła sól do smaku 200-400 ml słodkiej śmietanki (w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać) wędzony łosoś - ilość dowolna świeżo mielony pieprz lub suszone płatki chilli Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.) Resztę składników należy podzielić na dwie
Codzienna kuchnia niecodziennaSzpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki oleju(...)masła 3 łyżki śmietany do zupy 18% 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Następnie dodać umyty szpinak
Codziennik KuchennyZupa krem z kukurydzy i kalafiora o orientalnym smaku, w którym przewija się słodycz z nutką pikanterii. Znalazły się też w niej całe różyczki kalafiora, co sprawiło, że zupa jest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej(...)domowego sól pieprz czarny szczypta kurkumy chilli w proszku świeża pietruszka lub kolendra jogurt naturalny masło klarowane do smażenia Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem
https:KKuchniaMniamobejrzę widać zbliżającą się olbrzymimi krokami jesień- noce są już bardzo zimne, szybko robi się ciemno i spadają kasztany. Na dodatek dopadło mnie już jesienne przeziębienie, które postanowiłam załagodzić zupą, przypominającą mi lato. Moje dzieci nazywają ją „zupą Shreka” ze względu na jej intensywnie zielony kolor. Jest pyszna, gęsta, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu. Ilekroć pojawia się(...)tego mi właśnie ostatnio bardzo brakowało. Poprzedni tydzień był obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski
Pieguskowa KuchniaZupa jarzynowa dostarcza mnóstwo witamin! Już od kilku dni chodziła za mną i musiałam ją w końcu zrobić. Do takiej zupki możemy wykorzystać wszystkie warzywa jakie tylko mamy w domu. Zupa jarzynowa to świetny sposób na wyczyszczenie zamrażarki z przeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał(...)miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb
kulinarne odsłony patiZupa - krem z groszku, którą Wam proponuję, zawdzięcza swój smak podsmażanym warzywom. Groszek jest nutą smakową i nadaje zupie fajnego koloru. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy(...)łącznie około 200 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia sól pieprz Do podania: nasiona słonecznika Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę (700 ml) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę. Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę
Smak mojego domuSłodka, pachnąca na całą okolicę, pełna witamin zupa buraczkowa. Ja osobiście uwielbiałam buraki zawsze. Od kiedy pamiętam smakowały mi sałatki z buraczków, botwinka, i buraczkowa. To wspaniałe warzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam(...)sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy syn mi nie pozwala na zbyt wiele, ale w zamian za to nasycił moje oczy widokiem brzdąca zrywającego borówki z krzaczka i pakującego je ochoczo do swojej paszczy. Bezcenne! Relację zamieściłam na Instagramie i Facebooku
KrupeczkiDzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)zielonego ogórka w postaci zupy. A jednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra
W mojej kuchniodtworzenia, mimo że bliska nam geograficznie. Kuchnia szwedzka wykorzystuje nie tylko lokalne produkty, ale także wiele składników egzotycznych, przywiezionych z odległych krajów. W wypadku przygotowanej dziś przeze mnie zupy brokułowej jest tu dodatek pistacji, które świetnie się z nią komponują. Zupa brokułowa przygotowana na sposób skandynawski jest wyśmienita, lekko kwaskowa, a jednocześnie lekka i intensywna w smaku. Polecam! PS. Przepis(...)zupę brokułową zaczerpnęłam ze strony sweedishfood.com . Szwedzka zupa brokułowa Składniki : 1 większy brokuł 2 duże ząbki czosnku 1 kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, rozkruszoną kostkę bulionową, oraz obranego i podzielonego na mniejsze kawałki brokuła (wykorzystajcie także nóżki
Codzienne GotowanieLETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy. Gorącą zupę podajemy
Moja Książka KucharskaPomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie bójcie się - kalarepa idealnie skomponowała się z pozostałymi warzywami. Obowiązkowo przed podaniem, poniższą zupę należy posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1 pierś kurczaka z kością (około(...)oczkach. Por umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem pora. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć z zupy. Na sam koniec dodać starte warzywa, podsmażoną cebulkę wraz z porem i pozostałe przyprawy (kurkumę, curry, paprykę ostrą oraz tymianek) . Gotować kilka minut, aż do miękkości warzyw. Zupę posmakować
UgotowaćZupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)śmietanę, sól, pieprz i za pomocą kopystki dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek i zakładamy pokrywę ponownie z nałożoną miarką. Zostawiamy na kilka minut. Na talerz kroimy jajko i zalewamy zupą. Fajnie jest ugotować jajko na pół twardo, wtedy zupa nabierze fajnego koloru. Na kolejnej stronie znajdziesz więcej przepisów ze szparagami The post Zupa ze szparagami i jajkiem appeared first
Themo przepisy