Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani(...)lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam! Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich
Mango PapajaAROMATYCZNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Dzisiaj nie miałam zupełnie pomysłu na zupę, a dodatkowo w lodówce nie zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną polską zupę. Zaczęłam więc szperać po szafkach i znalazłam soczewicę czerwoną J I tak zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J 300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego(...)minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać
Calzonella.comZupa krem z marchewki, batata z dodatkiem masła orzechowego to bardzo smaczna propozycja na obiad. Jest to jedna z lepszych zup jakie jadłam, nie jestem przekonana czy to za sprawą batata, którego uwielbiam czy to dlatego, że tak bardzo lubię masło orzechowe. Mimo, iż zupa jest kremem wszystkie składniki są w niej wyczuwalne. Idealna słodycz marchewki i batata oraz(...)smak masła orzechowego. Zupę podałam z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo mielonym pieprzem. Bardzo smaczna propozycja, którą serdecznie wszystkim polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do smażenia lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka soli i szczypta
Mango PapajaKapuśniak to zupa mojego dzieciństwa, którą m ama zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też(...)zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew
Kraina Miodem PłynącaZupa marchewkowa z poppingiem Zwykła zupa marchewkowa, dla mnie osobiście, jest po prostu ok. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem kilka przykładów wykorzystania ekspandowanych zbóż w zupach, aby uzyskać ciekawszą konsystencję i „lekkość”. Wiecie co? To naprawdę działa! Oczywiście kwestia doprawienia też jest bardzo ważna. Zrobiłem wersję z czerwonym curry, ponieważ od czasu dahl z czerwonej soczewicy siedziało(...)mlekiem kokosowym… to przecież nie mogło się nie udać. Smaku dopełnia cytryna, ale należy uważać, bo nie każdy lubi duże jej ilości. Najlepiej sobie nią „doprawić” zupę i sprawdzać jaki poziom zakwaszenia nam najbardziej odpowiada. Taki był ze mnie zuponiejadek, a tu już piąta zupa, a w planach kolejne. Jak się smaki człowiekowi zmieniają z wiekiem. Nagle
BlendmanUfff, udało mi się zużyć cały zapas cukinii. Ostatnia moja propozycja, przynajmniej do następnych zakupów to zupa, zrobiłam ją w wersji kremu, ale spokojnie można pominąć blendowanie i rozkoszować się farfoclami w zupie, co kto lubi. Dodatkiem do zupy były „sajgonki” z ryżu, który został po ostatnim obiedzie. Zupa jest lekka i odświeżająca, idealna na zbliżające się ciepłe(...)kilka minut w garnku, ale pilnuj by nie zaczęło się przyrumieniać. Dodaj sól, mleko kokosowe, posiekaną bazylię oraz wodę 0,5- 1 litra, w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz mieć. Ryż, który użyłam do sajgonek był ugotowany jak do risotto, zawsze tak gotuję, czyli był już doprawiony solą i suszonym czosnkiem, dodałam tylko kukurydzę- około 100 g, pozawijałam
greenscarfGrudzień zaczynam w mojej kuchni zupą. Uwaga! Będzie gęsta, aromatyczna, gorąca i bardzo kaloryczna, czyli dokładnie taka, jak (według jednej z moich czytelniczek) już się dziś nie gotuje. No cóż, od czasu do czasu jednak tak właśnie gotuję. Oczywiście nie serwuję chłopakom wyłącznie takich posiłków. Ale od czasu do czasu oni po prostu muszą zjeść zawiesistą zupę i taką dostają(...)małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek z cebulką dodać do zupy. Tłuszcz zostawić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 7. Kiedy zupa się zagotuje, wsypać zacierkę makaronową. Gotować
W mojej kuchniZapraszam dzisiaj na pyszną, nietypową zupę jesienną – krupnik z grzybami. Ugotowałam ją zupełnie przypadkowo, bo nieoczekiwanie kupiłam grzyby. Gdy wychodziłam ze sklepu, kusiły mnie z koszyczka przepiękne podgrzybki. Ich czarne łebki ślicznie błyszczały w promieniach listopadowego słońca. No to uległam i przyniosłam je do domu. Dario od razu zapytał, co z nich zrobię. Odpowiedziałam, że smalec z podgrzybkami, bo powinien(...)smakować tak samo dobrze, jak w wersji z borowikami. Dzisiaj zrobiłam smalec, zgodnie z planem, ale grzybów zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie
W mojej kuchniinne drobiazgi. Ot, takie babskie popołudnie. Po przyjeździe do domu, zastałam chłopaków, którzy zastanawiali się właśnie, co sobie zrobić do jedzenia. Wygoniłam ich z kuchni i szybko ugotowałam prościutką zupę grysikową, którą jadłam w wakacje, będąc w Bieszczadach. W duchu podśmiewałam się trochę z moich mężczyzn, bo kiedy powiedziałam im, co gotuję, obaj dopytywali się, jaka to będzie zupa. Grysikowa(...)wszystko, do ostatniej łyżki. Dooobra – stwierdzili. Od czasu do czasu możesz ją gotować, mamo – powiedział Młody. To znaczy, że smakowała. A skoro tak, to polecam. Składniki: • porcja drobiowa na zupę • 2 marchewki • 1 pietruszka • natka pietruszki • kawałek pora • 5-6 ziemniaków • kilka łyżek grysiku (kasza manna) • sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: 1. Z porcji drobiowej
W mojej kuchniDzisiaj, zgodnie z obietnicą, publikuję (za zgodą autorki) zwycięski przepis na zupę grzybową. Iwona napisała: Zupa grzybowa na żurku, to coś, co jemy wyłącznie na święta. Zupa jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przy tym orzeźwiająca, co przy ilości dań, jest jak powiew wiosny.. Dla nas, grzybiarzy, zupa jest obowiązkowa , ze względu na przepowiednię wigilijną: kto znajdzie w swojej zupie(...)najwięcej grzybków, ten będzie miał najlepsze jesienne grzybobrania! I coś w tym jest, bo w ubiegłym roku spędziliśmy święta tam, gdzie nie było tejże zupy...to i w tym roku grzybów u nas nie było... Może śmieszne, ale u nas przywiązujemy do tego wagę, jemy ją jako przerywnik pomiędzy fasola z kapustą, a makiem z łazankami. Polecam wszystkim
W mojej kuchniPrzez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi(...)tylko o to, aby się nażreć i żreć dalej. Trzeba próbować nowych smaków, przeżywać życie i czerpać z niego na tyle, na ile jest to możliwe. Zupy właśnie są czymś takim. W większości chłop się zupką nie naje, ale prawda jest taka, że kubki smakowe i zmysły będą usatysfakcjonowane, zwłaszcza jeśli będzie to coś tak dobrego, jak dzisiejsza propozycja. Skąd
Blendmanzrobić w belnderze ale ja chciałam zrobić swoją tak jak babcia kazała. Składniki 3 litry wody (tak na oko dodajemy w zależności jak ostry chrzan dostaniemy i jak gęsta zupę chcemy otrzymać) 1 kg chrzanu po obraniu startego na drobnych oczkach 300 g wędzonego surowego boczku 1 kg białej kiełbasy surowej 5 jajek 1 łyżka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego(...)gotujemy jeszcze 30-40 min minimum do miękkości chrzanu. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec gotowania wrzucamy białą kiełbasę i zaparzamy ją około 30 min w garnku z zupą ale już nie podgrzewamy zupy. Po wyjęciu zaparzonej białej kiełbasy zabielamy naszą zupę. Do miseczki dodajemy śmietanę mąkę i 1/2 szklanki naszej zupy i dokładnie mieszamy. Całość dolewamy do zupy
Piekielna Kuchnia PatiJedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek(...)jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan
Mango Papajapowiem, żeby to była zupa mojego dzieciństwa;) Jej smak wraz z mężem doceniamy dopiero teraz. Pyszna, sycąca i treściwa zupa na mięsie. Spokojnie wystarczy za cały obiad. Charakterystyczny smak zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. W zależności od tego czym dysponujecie, można dodać kaszę jaglaną, pęczak czy nawet mazurską. Jeśli jecie zupę z dziećmi nie musicie jej bardzo doprawiać. Dla wszystkich(...)którzy chcą się porządnie rozgrzać i spróbować nowych smaków, polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami. U nas krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa
Mieszam w Garnkuprzywędrowała do nas z Niemiec. Sama nazwa, wzięła się od niemieckiego słowa sauer , czyli kwaśny, zakwaszony. No właśnie, doszliśmy tutaj do sedna sprawy, bo żury i żurki to zupy robione na zakwasie z mąki zwykle żytniej lub owsianej. Ale np na lubelszczyźnie, zakwas robi się na mące gryczanej a spotkałam się i z takim robionym na płatkach owsianych. Obojętne(...)żurek czy żur, zupa powinna być treściwa, lekko ostra w smaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem
Mieszam w Garnku