zupa - 39132 przepisów (strona:235/2609)

Zupa szczawiowa na żeberkach z makaronem 109

Zupa przygotowana na bazie warzyw, żeberek i kurczaka. Aromatyczna z dodatkiem lubczyku. Na bazie takiego smacznie brzmiącego wywaru powstała zupa szczawiowa. Lekko kwaskowata przełamana słodyczą marchewki i smakiem mięsa. Polecam także wersję z ugotowanymi w całości małymi ziemniakami. Składniki: 700g żeberek wieprzowych 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki połowa pora 2 pietruszki połowa selera 1 opalana cebula 2 słoiczki(...)szczawiu po 280 g (lub świeży, wtedy podsmażcie go na maśle i dodajcie do zupy) 150 ml słodkiej śmietany + 2 żółtka jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek i cukier wedle uznania, do smaku 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe pęczek szczypiorku szklanka - dwie makaronu nitki ugotowanego al dente Przygotowanie: 1. Umyte

Zasmakuj Kuchni
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 176

rozgrzewających potraw.  Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm. Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich(...)zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą

Codziennik Kuchenny
Zupa serowo - cebulowa. 139

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)taka mega cebulowa w smaku, w złym słowa tego znaczeniu. Kiedy ją zrobiłam, okazała się taka delikatna, wytrawna, smaczna i kremowa, że od razu pojawiła się na liście ulubionych zup. I tak robią ją dość często w okresie jesienno-zimowym. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje. Dodatek dobrej jakości francuskiego sera, dodatkowo nada jej charakteru, zaostrzy smak i sprawi, że będzie

SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa na chłodne dni 198

rodzin, tyle przepisów na zupy. Jedni lubią zupy kremy, a inni tzw. wodniste. Moja dzisiejsza propozycja ucieszy tych drugich. Ja sama uwielbiam wszystkie zupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym(...)można zjeść zupę, która korzystnie działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się. Dlaczego warto? Brokuł jest rośliną jednoroczną i warto wiedzieć, że nazywany jest inaczej kapustą szparagową. Jego prozdrowotne właściwości cenili sobie już starożytni Rzymianie i Grecy. Zawierają sulforafan-silny przeciwutleniacz, który może chronić przed rozwojem nowotworów. Brokuły powinny

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 120

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 149

Uwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam.  Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę i prawie nic nie zmieniłam w jej przepisie. Wyszła pyszna, niczego jej nie brakowało. Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor. To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz(...)warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki - smażyć 3 minuty. Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z pieczarek z gnocchi 160

Zupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się(...)ognień około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy wodę, śmietanę, sól i pieprz. Gotujemy przez kolejne kilka 15 minut. Blendujemy. Podajemy z gnocchi i łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego! Do zupy można dodać marchewkę, która sprawi, iż zupa będzie lekko słodka. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Zupa grochowa 189

Zupa grochowa powinna być gęsta, zawiesista i smaczna. Idealna na chłodne dni. Zupa ta zawsze mi się kojarzy z piknikami, wojskiem i wszelkimi imprezami na wolnym powietrzu. Mój syn był ostatnio na takiej wycieczce, gdzie częstowali uczestników wojskową grochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki. Składniki 1 wędzone żeberko 1 mała golonka wieprzowa 2 szklanki łuskanego grochu(...)sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem

O kuchni z uczuciem
Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 146

zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą Pikantna, rozgrzewająca zupa marchewkowa z soczewicą, jak dla mnie to hit tej zimy , jest naprawdę przepyszna :-) Z pewnością na stałe zagości w moim menu , jej kolor idealnie poprawia humor zwłaszcza w chłodne dni. Z tęsknotą wypatruję wiosny, niestety po paru słonecznych dniach zima znów rozgościła się na dobre w grodzie Kraka. Mam tylko nadzieję(...)zbliżające się święta będą nieco cieplejsze.  Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 600 g utartej marchewki,  150 g czerwonej soczewicy, 1 l bulionu, 2 średnie cebule - drobno pokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu,  1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku , 1 łyżka świeżo utartego imbiru, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego lub puree pomidorowego

Aromatyczne Podróże
Krem ze szparagów 102

poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać(...)naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami. Paluchy z ciasta francuskiego Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego odrobina oliwy do posmarowania  pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy Wykonanie:  Z opakowania ciasta francuskiego wykrawać podłużne paski

Aromatyczne Podróże
Zupa kalafiorowo - fasolkowa na wywarze drobiowym 164

jakże smaczną zupkę przygotowywała często moja mama. Nie ma co się rozpisywać, robi się ją szybko i równie szybko zjada. :)  Tak się składa, że do zrobienia zupy potrzebujesz trzy warzywa (ziemniaki, kalafior i fasolkę), które gotuje się jednakowo krótko. Dzięki temu przygotowanie w szybkowarze wywaru plus gotowanie w nim warzyw zajmuje niecały kwadrans . Składniki(...)pokrój w kostkę ok. 2 cm kwaśna śmietana 20% lub inna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Zupa kalafiorowo - fasolkowa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar drobiowy zgodnie z przepisem Gotujemy

Szybko Szybkowar
Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w "papirusie". 151

Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już(...)przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam!    KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".           Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 137

Ostatnio najbardziej z zup smakują mi zupy – kremy.   Nie wiem jak Wy, ale ja lubię taką kremową konsystencję, a w sumie treściwą zupę. Oczywiście, że   gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota(...)smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając jeszcze porcję białej fasoli i posiekaną natkę pietruszki       Zauważyłam, że coraz więcej osób sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę

Kuchnia u Krysi
Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną 177

Przy tak sytej zupie, drugie danie już nie jest potrzebne! Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów na zupy tradycyjnie gotowane na żeberkach wędzonych, korpusie kurczęcym lub skrzydełkach, czy mostku wołowym. Nie ma wątpliwości, że przyrządzane podczas powolnego gotowania, naciągają mocno mięsnym smakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania.  Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę(...)stylu: "już, natychmiast, zaraz!" . Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy.  Poniżej propozycja na połączenie kremu brokułowego z pyszną kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku . Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować bulion od podstaw

Grunt to przepis!
Domowa pomidorówka na króliku z dodatkiem soczewicy i quinoy 136

Przedstawiam prawdziwą domową, aromatyczną zupę pomidorową.  To jedna z tych zup, które tak naprawdę powstają z tego co mamy pod ręką, a z drugiej strony taka której nie powstydziła by się porządna restauracja. Pomidorówka powstała na wywarze z królika. Tak, wiem, że to urocze zwierzątka, które raczej widzielibyśmy jako domowe maskotki, ale jako danie towarzyszą mi od dziecka, więc(...)tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren

Quinoa Raz!