zupa - 39805 przepisów (strona:230/2654)

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 184

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam.  Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać

Codziennik Kuchenny
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 198

Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia podkarpacka to dla mnie przede wszystkim kuchnia gospodarska, żeby nie powiedzieć wiejska. W swoich próbach odtwarzania i przypominania dawnych regionalnych dań instynktownie omijam dania kuchni dworskiej, ponieważ te proste, swojskie wydają mi się bardziej autentyczne i bliższe są mojemu sercu. Kuchnia wiejska rodzi skojarzenia z sycącymi tłustymi daniami(...)lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem   codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest

Trzeci talerz
Zupa z brokułów, z warzywami 158

Bardzo lubię zupy treściwe, gęste, z dużą ilością warzyw, które najpierw przesmażam na patelni a potem robię z tego zupę właściwą. Tak zrobiłam i tym razem. Warzywa poddane takiej obróbce stają się jędrne, wyzwalają z siebie wspaniały aromat i   uwalniają wszystkie smaki. To jest pyszne :) Składniki: 2 brokuły o wadze ok. 800   g 3 duże marchewki kawałek selera(...)ziemniaki. Wymieszałam. Po około 8 - 10 minutach dodałam różyczki brokułów. Dodałam przyprawy oraz   sól i pieprz. Zostawiłam na średnim ogniu jeszcze na około 5 – 7 minut. Odlałam połowę zupy i delikatnie   zmiksowałam blenderem. Konsystencja powinna być trochę grudkowata. Połączyłam obie zupy. Teraz można jeszcze zupę „dosmaczyć” wg uznania, wlać śmietanę i... gotowe. Można podawać na stół. Śmietanę można

Kuchnia u Krysi
Zupa z zielonego groszku i rukoli 127

się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany(...)dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego

Raj dla Podniebienia
Zupa z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami 205

Nasze warzywniaki i bazarki zaczynają obfitować w młode warzywa. Dziś pokusiłem się na młodą kapustę, gdyż uwielbiam przygotowywać z niej świeże wiosenne zupy. Do tego liście szczawiu i mnóstwo świeżego koperku. Z tych składników powstała lekka i smaczna zupa. Koniecznie musicie jej spróbować, jeśli lubicie słodko-kwaśne zupy z mnóstwem aromatycznych ziół.  Czas przygotowania: 60 min. Porcja(...)osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI na zupę z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami (na garnek o poj. 5L): 1 średnia główka młodej kapusty 1 pęczek świeżych liści szczawiu 2 marchewki 1/2 selera (korzeń) 1 pietruszka (korzeń) 1 biała cebula 1 puszka krojonych pomidorów pelatti 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka majeranku 6 szt. ziarenek ziela angielskiego

kulinarnyJa
Węgierska zupa pieczarkowa 149

Węgierska zupa pieczarkowa W tegorocznej akcji pieczarkowej nie mogło zabraknąć przepisu na zupę. Znalazłam bardzo ciekawy przepis na węgierską zupę pieczarkową i postanowiłam go wypróbować. Tak przygotowana zupa pieczarkowa z dodatkiem świeżego koperku jest niesamowicie smaczna, kremowa i aromatyczna. Gorąco polecam ją wypróbować, ponieważ jest po prostu przepyszna!  Węgierska zupa pieczarkowa Składniki: 3 łyżki masła 1 cebula 500g pieczarek(...)łyżeczki wędzonej papryki 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 250ml mleka 250ml wody sok z cytryny 1 łyżka świeżego koperku 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jak zrobić zupę pieczarkową: 2 łyżki masła rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Pieczarki obrać i pokroić na grubsze plastry. Dodać pozostałą łyżkę masła i pokrojone pieczarki i smażyć

Codzienne Gotowanie
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 156

Lubię wracać wspomnieniami do smaków zup, które odkrywałam w kuchni mojej babci. Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą(...)inna od barszczu ukraińskiego, nawet rzadko kiedy chciałam zabielać je śmietaną. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej.  Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy

Obiad gotowy
Zupa z ciecierzycy 189

Zupa z ciecierzycy Przepis na zupę z ciecierzycy dostałam od Wioli już jakieś 2-3 lata temu, zupka posmakowała wszystkim domownikom więc od tamtej pory pojawia się na naszym stole dość regularnie. Jest pożywna i sycąca a dzięki dodatkowi mojej ulubionej przyprawy – kolendry również bardzo aromatyczna. Bazuje głównie na warzywach strączkowych będących cennym źródłem białka oraz(...)błonnika. Wypróbujcie ten przepis a na pewno nie będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania zupy z ciecierzycy. 0,5l bulionu, 2 puszki ciecierzycy konserwowej, 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej, 2 puszki pomidorów bez skórki, 2 niewielkie cebule, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki ziaren kolendry, 300g pieczarek, chili w proszku, olej do smażenia. Sposób przygotowania zupy z ciecierzycy

Gotuj Się Kto Może
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 181

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach. U nas króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek. składniki: 1,5 l bulionu 600 g obranych ziemniaków 500 g surowej białej kiełbasy(...)odłożyć trochę mięsnej masy na pulpeciki. Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły. Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia. Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka

Monia miesza i gotuje
Zupa pomidorowa z białą fasolką 164

Dziś zapraszam na gęstą i sycącą zupę. Przygotowałam ją na bazie podstawowych warzyw: cebuli, marchewki i ziemniaka. Żeby jednak zupa nabrała nieco światowego charakteru dodałam do niej białą fasolkę oraz passatę pomidorową. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na miękko, posypaną parmezanem. Tym sposobem uzyskałam danie na wzór toskańskiej Ribollity. Wykorzystałam białą fasolkę i passatę pomidorową firmy Jamar. Produkty dostępne(...)nowych, soczyście czerwonych opakowaniach. Moim zdaniem etykieta przyciąga wzrok. Zawartość też jest bardzo dobra:) Jedyne czego w zupie mi zabrakło, to zielonego akcentu w postaci posiekanej drobno natki pietruszki lub zielonej cebulki;) 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 większe marchewki 2 ziemniaki 500 g passaty pomidorowej JAMAR 1 puszka białej fasolki JAMAR sól, pieprz biały słodka

Smaki Na Talerzu
Zupa brokułowa z serem cheddar 167

Opis zupa brokułowa z serem cheddar: Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z klasycznych amerykańskich zup. Jest bardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku Składniki: 2 brokuły 5 średnich ziemniaków 20 dag sera cheddar 5 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki(...)kminkiem i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ser musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach a natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie do zupy dodajemy śmietanę, potarty ser i natkę. Wszystko mieszamy ze sobą. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym zupę zdejmujemy z ognia. Gotową zupę podajemy w miseczkach, którą przed podaniem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka 226

Potrawy z soczewicą są sycące. Posiada dużą zawartość białka przez co często stosowana jako zamiennik mięsa, ceniona w diecie wegetariańskiej. Znajdziesz w niej potas oraz kwas foliowy. Do mojej zupy użyłam zielonej soczewicy, która jest moją ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania i nie wymaga długiego moczenia. Składniki na zupę: 2,5 l wywaru (ja użyłam wieprzowego(...)pora 50 g masła pieprz sól Składniki na pulpeciki z indyka: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 3 ząbki czosnku tymianek pieprz sól 50 g masła Przygotowanie: ZUPA Zieloną soczewicę warto moczyć co najmniej 40 minut, co skróci czas jej gotowania. Do przecedzonego wywaru wsypujemy wymoczoną soczewicę i gotujemy około 15 minut. Warzywa obieramy, kroimy dość drobno w kostkę

Kierunekuchnia
Gęsta, kremowa zupa z resztek kurczaka, ryżu, brokułów i zielonego groszku 185

Gęsta, kremowa zupa z resztek kurczaka, ryżu, brokułów i zielonego groszku T a zupa powstała z potrzeby chwili. Uziemiona w domu z chorymi dziećmi, bez możliwości zrobienia zakupów przeszukiwałam lodówkę i kuchenne szafki w poszukiwaniu inspiracji. Kiedy w ręce wpadł mi pieczony dzień wcześniej kurczak (a raczej pozostałości po nim) już wiedziałam do czego go wykorzystam. Obrałam niedbale korpus(...)ugotowałam na nim wywar. Resztki mięsa wykorzystałam do tej oto zupy. Efekt był więcej niż zadowalający. Ta zupa jest świetna. Delikatna, a zarazem pełna smaku i aromatyczna. Bardzo pożywna- zaspokoi nawet najbardziej głodnego. Ja dodałam brokuły i groszek, bo akurat to miałam pod ręką. Świetnie jednak sprawdzą się tu pieczarki, kalafior, cukinia, dynia- to właśnie jest świetne, w gotowaniu

olalacooking
Zupa brokułowa 118

Chociaż brokuł jest dostępny cały rok, to tak ta zupa skojarzyła mi się typowo wiosennie, chyba już potrzebuje wiosny. Słońca, zieleni, cieplejszych temperatur. Na szczęscie do kalendarzowej wiosny został już tylko miesiąc, może wtedy wszytsko się zmieni. A ja tymczasem zapraszam na lekką, świeżą zupę z brokułem i makaronem. Składniki: brokuł 2 marchewki 1 pietruszka lub seler wody(...)przyprawy:  ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czsie dodajemy bokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, posiekana natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.  Gotuję do miękkości brokuła a w końcowym etapie przygotowania zupy dodajemy śmietankę  i zogotowujemy. Zupę serwujemy z makaronem, który mogliśmy ugotowac w zupie

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa krem z cebuli 168

Delikatna w smaku, kremowa zupa krem z cebuli. Pyszna i kremowa konsystencja sprawia, że smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna zupa z cebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna. Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany(...)podsmażone talarki cebuli. Świetnie wygląda podana także na talerzu obok, którego leżą chrupiące maślano-czosnkowe lub ziołowo-pikantne grzanki. Obowiązkowo także dodatkowa witamina C, czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego Składniki: ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 6 dużych cebul 3 ziemniaki 3 spore pietruszki 4 kulki ziela

Zasmakuj Kuchni