zupa - 39132 przepisów (strona:229/2609)

Zupa brokułowa 133

Chociaż brokuł jest dostępny cały rok, to tak ta zupa skojarzyła mi się typowo wiosennie, chyba już potrzebuje wiosny. Słońca, zieleni, cieplejszych temperatur. Na szczęscie do kalendarzowej wiosny został już tylko miesiąc, może wtedy wszytsko się zmieni. A ja tymczasem zapraszam na lekką, świeżą zupę z brokułem i makaronem. Składniki: brokuł 2 marchewki 1 pietruszka lub seler wody(...)przyprawy:  ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czsie dodajemy bokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, posiekana natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.  Gotuję do miękkości brokuła a w końcowym etapie przygotowania zupy dodajemy śmietankę  i zogotowujemy. Zupę serwujemy z makaronem, który mogliśmy ugotowac w zupie

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami 175

Zupa, która skradła moje serce - połączenie cieciorki, soczewicy i ziemniaków w zupie pomidorowej. Całość doprawiona kuminem rzymskim, który dodał zupie lekkiej ostrości i orientalnej nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie.  Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości(...)ziemniaki. Całość gotować 15-20 na średnim ogniu. Po upływie czasu wlać przecier pomidorowy i ponownie gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 25 minut, do miękkości składników). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Uwaga: zupa najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.  Smażenie cebuli wraz z przyprawami i wygląd zupy przed gotowaniem

Ugotować
Krupnik 155

Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam(...)kaszy gryczanej. Nadała ona zupie inny smak niż jęczmienna. Możemy też dla odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela

mecooks
Krem z palonej cebuli 164

Ostatnio na naszym stole królują zupy krem. Robi się je naprawdę szybko i są mega pożywne, a to ważne, bo niestety czasu od kilku tygodni nam bardzo brakuje. Ale jak to Mama i Babcia zawsze mówiły - zupa musi być. :) Tym razem przygotowaliśmy krem z cebuli. Wyszedł pyszny, szczerze mówiąc, nawet się nie spodziewaliśmy, że będzie tak smacznie. A w duecie(...)SKŁADNIKI: 4 cebule 2 duże ziemniaki 1 l bulionu lub rosołu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz sól jajko w temp. pokojowej (1 na porcję) 2 łyżki octu grzanki - opcjonalnie ZUPA: Bulion podgrzewamy i wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki.  Cebule obieramy i każdą z nich opalamy nad palnikiem lub na kuchence. Dodajemy do zupy. Dodajemy tymianek i gotujemy przez

Kuchnia od dwojga
Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim 82

Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami , zajrzyjcie do nich Składniki: 1 mały brokuł 1 mały batat 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 l bulionu drobiowego(...)miękkości warzyw. Następnie wrzucić brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami

Oryginalny smak
Zupa z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym! 209

czasie lubię odkrywać nowe smaki, bądź wręcz przeciwnie z chęcią wracam do sprawdzonych i ulubionych dań i smaków. I tak właśnie jest dzisiaj, nasza ukochana, rozgrzewająca i zarazem delikatna zupa z krewetkami z mango, z dodatkiem mieszanki chilli, świeżej roszponki i kiełków brokuła, podana z makaronem ryżowym. Jest zarazem kwaśna i słodka, dość łagodna i przede wszystkim bardzo, bardzo prosta(...)Wystarczy kwadrans i obiad gotowy, lista składników do jej przygotowania też jest dość krótka, więc często do niej wracamy. Pomarańczową zupę z krewetkami uwielbiamy jeść zimą, bo to eksplozja koloru i najlepszy poprawiacz nastroju! Polecamy na weekendowy obiad ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I MANGO SKŁADNIKI dla 4 os. - paczka makaronu ryżowego - 16 krewetek argentyńskich (bardzo duże) - 1 spora szalotka

SMYKWKUCHNI
Zupa tajska z kurczakiem 151

Zdrowa, lekkostrawna i bardzo smaczna zupa tajska z kurczakiem, która w chłodne dni rozgrzeje, rozweseli i doda energii. Łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe, nie wymaga od nas dużo czasu i umiejętności. U mnie tym razem zupa jest z kurczakiem, ale zamiast niego można dodać krewetki lub łososia, wtedy danie stanie się bardziej odświętne. Użyłam makaronu ryżowego, dobrze się(...)zupie również sprawdza makaron z semoliny. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pomidory 3 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 limonka 1 papryka czerwona 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 krople olejku

Kuchcik gotuje
Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami 158

świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej działki. Jest coś atawistycznego(...)pójść na spacer do lasu i pobyć trochę na powietrzu zanim zacznie się zima. Dostaję też sporo suszonych grzybów od rodziny, więc co najmniej raz do roku jem pyszną zupę grzybową. Dziś będzie wersja świąteczna z topinamburem, wiśniówką i suszonymi owocami. Taka może znaleźć się nawet na wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą 168

Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee(...)Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas.     2 marchewki (150 g /os) 1 pietruszka (50g/os) 2 cebule w kawałki ćwiartka selera korzeniowego – 100 g pol kapusty zieonej

Moja Delicja
ZUPA A'LA STROGONOW 134

ZUPA A'LA STROGONOW Ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko dodaje przepisy na zupy, które goszczą w moim domu, a gotuję je bardzo często. Dzisiaj mam przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca(...)rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze

Kuchnia Paulettes
Czwartek: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką 154

udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej roboty sosem pomidorowym, który wyciągnęliśmy z zamrażalnika (nasz przepis na pyszny(...)razem z sosem z pojemnika. Przełóż do garnka, zacznij podgrzewać, dodaj sos pomidorowy lub zrób ekspresowy sos według przepisu jaki znajdziesz na końcu przepisu. Krok 5 W czasie gdy zupa się grzeje, przygotuj grzanki. Ciabatki pokrój wzdłuż na pół i połóż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Przekrojoną stronę przypiecz na złoty kolor. W międzyczasie posiekaj pora, pokrój jabłko w plasterki

Niedzielny kucharz
Zupa marchewkowa z chili 138

Przyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa. Składniki: na 4 porcje 100 g fileta z kurczaka 300 g marchwi 100 g korzenia pietruszki 50 g korzenia selera(...)papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy ). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy ( ja dałam połowę ). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem

Smaki Ewy
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 132

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa(...)Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też  bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa

Kawa z mlekiem
Wzmacniająca zupa krem, z chipsem z pietruszki, pistacjami i prażoną czarnuszką! 110

Jesień i zima to najlepszy czas na zupy, mocno rozgrzewające, aromatyczne i dodające energii. Warto zadbać aby nie tylko były pyszne i pożywne, ale aby wzmacniały naszą odporność. Ja uwielbiam zupy krem, idealnie gładkie i kremowe, subtelne w smaku a za razem charakterne, takie które potrafią nas zaskoczyć nowym smakiem i taka właśnie jest ta zupa! Idealna na niedzielny obiad(...)jako lunch do pracy, smakuje, tak jakby ją zrobił szef kuchni, a robi się ją maxymalnie 20 minut.  Polecam każdemu! SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM: chipsy: - 1 korzeń pietruszki - łyżka oliwa Pietruszkę kroimy na cienkie plastry, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temp. 190 stopni C. Zupa: - 3 korzenie pietruszki - 4 ząbki czosnku - 1/4 selaera - 1/2 pora

SMYKWKUCHNI
Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur 141

Grzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy(...)pieczarki i namoczone grzyby, zachowaj wodę! Smaż przez 2 minuty. Przełóż grzyby z cebulą do garnka z wywarem. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pasternak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw zupę solą, pieprzem i rozmarynem. Gotuj przez 25 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wsyp bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego

codojedzenia