zupa - 39132 przepisów (strona:224/2609)

Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa 92

Śmietankowa , delikatna , zupa grzybowa Śmietankowa zupa grzybowa to delikatna propozycja dla grzybożerców takich jak ja i moja rodzinka . Chłopcy uwielbiają jej delikatny maślano , śmietankowy smak i gładką konsystencję . Doskonała na jesienne chłody i zimowe mrozy Polecam tą pozycję szczególnie kiedy wysyp grzybów daje w kość i już nie wiadomo co z nimi robić , a żal nie zbierać .. Ot taki grzyboholizm(...)zupa to magia ,nawet moja niezbyt zupożerna rodzinka , uwielbia tą pozycję i nikt się nie krzywi kiedy ląduje na stole . Delikatna smaczna i prosta zupa , w sam raz na sezon grzybowy składniki : grzyby leśne dowolnego rodzaju ( ja użyłam podgrzybków , u nas ich najwięcej :)) porcja taka na oko mała, półtora litrowa miseczka , już pokrojonych w plastry 4-5 szalotki lub cebule

Ogrodnik w podróży
Krem z porów z klopsikami 119

Krem z porów z klopsikami to bardziej sycąca wersja popularnej zupy porowej. Dodatek klopsików sprawia, że nawet ci, którzy na co dzień niechętnie jedzą zupy, na tę skuszą się bardzo chętnie. Sprawdźcie też przepis na krem z porów z serkiem topionym ! Inne przepisy na zupy znajdziecie TU . Składniki: Zupa-krem: 1 duży por 4 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego sól(...)mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego) 1 mała biała cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 słodkiej papryki 2 łyżki kaszki manny 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej   Wykonanie: Zupa – krem: Pora obrać, umyć i odkroić liście. Białą część pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – przez kilka minut podsmażać razem z porem

Pasja Smaku
Zupa krem z brokułów 93

Kremowe zupy to zdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:)  Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak(...)bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec w piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu

Obiad gotowy
Zupa Tom Yum z krewetkami 93

Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest z krewetkami (Tom Yum Kung) lub kurczakiem (Tom Yum Kai). Połączenie ostro – kwaśnych smaków jest rewelacyjne! Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie spróbować. To jedna z najsmaczniejszych zup Składniki: 40 g pasty(...)jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej) 3/4 puszki krojonych pomidorów 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g krewetek 1/2 puszki grzybów słomianych (straw) 1,75 l wody 1 cebula 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego świeża kolendra do dekoracji Przygotowanie: Makaron ryżowy przygotować według przepisu

Oryginalny smak
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM 98

Przyszła jesień, a w raz z nią rozpoczął się sezon na rozgrzewające zupy. Moja propozycja na chłodne dni, to pyszna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, doprawiona sokiem z limonki, która jest wyśmienita, sycąca i bardzo dobra. Zupę dyniową podałam z pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Składniki: 500 g dyni ( po obraniu) 2 łyżki oliwy 1 mały ząbek czosnku(...)przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę. Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka) Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty. Zupę podaję z pestkami słonecznika. Artykuł ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
Chłopski garnek z fasolką 116

Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, majeranek, paprykę mieloną, chilli oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy *** *** Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem

Blog z Apetytem
Zupa koperkowa. 151

Zapraszam na lekką zupę koperkową. Nie jadłam jej wieki, zupełnie o niej zapomniałam. A koperku co roku w ogrodzie pod dostatkiem. Ja swoją podałam z makaronem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami, czy ryżem. Polecam jesienią  smaczną zupę wiosenną :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - cebula - gałązka lubczyku - 1 duży pęczek koperku(...)dodaję do wywaru wraz z obranymi gałązkami z koperku i lubczykiem. Całość gotuję na wolnym ogniu ok. godzinę / półtorej, do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie wyjmuję z zupy cebulę, gałązki lubczyku i koperku. Wyjmuję również skrzydełka, które obieram, a mięso przekładam z powrotem do gotującej się zupy. Na końcu do zupy dodaję drobno posiekany koperek, dolewam śmietankę

Kuchnia z widokiem na ogród
Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 127

Chowder z owoców morza Historia pewnej zupy Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada… Kombinowałam zatem(...)sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam racje! Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe! Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po godzinie 16-tej, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą

Modern Cave Girl
Najlepsza zupa chłodnik – gaspacho 74

Najsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca. Czas: 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Najsłynniejsza zupa chłodnik Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko(...)słyszenia to naprawdę straszna szkoda i czas najwyższy nadrobić zaległości. Gaspacho to zupa chłodnik o niebywałym, złożonym smaku, aksamitna, lekka a zarazem sycąca, chłodna i kojąca w dokuczliwe upały. Przepis od Almodovara Przepis pochodzi z filmu Pedro Almodovara „Kobiety na skraju załamania nerwowego” z 1988 r., w którym gaspacho gra główną rolę:) W pewnym momencie jedna z bohaterek pytana przez

Niedzielny kucharz
Tradycyjny barszcz 97

Opis Tradycyjny barszcz: Tradycyjny barszcz to klasyczna staropolska zupa, która jest uwielbiana przez każdego. Barszcz jest popularna zupą z wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Chociaż składniki zupy różnią się w zależności od regionu, to niezmiennym i podstawowym składnikiem są buraki czerwone. Jeżeli chodzi o tradycyjny barszcz czerwony to zawiera on buraki, cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, które(...)wyczuwalne w zupie. Obrane i pokrojone w kostkę buraki są gotowane z różnymi warzywami, dając piękny kolor i wspaniały aromat. Zupę możemy podawać jako pierwsze danie na obiedzie czy przystawkę. Należy wtedy dobrać odpowiednią ilość do podania. Barszcz ze względu na całe warzywa, które zostają w zupie, jest dosyć syty. Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy . Składniki: 4 średnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
SZEŚĆ PRZEPISÓW NA DANIA NA BAZIE WODY FILTROWANEJ W DZBANKACH AQUAPHOR 101

przygotowywanych daniach. Cenne wartości odżywcze potraw są wypłukiwane przez zwykłą wodę kranową, dlatego najlepsi kucharze zalecają używanie do gotowania wody filtrowanej. I tak na przykład zupy stają się mniej mętne, z warzyw nie wypłukuje się tyle wartościowych składników, a makaron nie traci na swej jędrności. Zresztą spróbujcie sami i przekonajcie się, jak jakość(...)wody wpłynie na smak serwowanych przez Was dań... Każda potrawa, która przygotowałam jest inspirowana innym kolorem dzbanka... Mam dla Was zatem: 1) zupę krem z zielonego groszku - inspirowaną limonkowym dzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst

Słodko-Słony Świat Ilony
Pho z kurczakiem 101

Opis Pho z kurczakiem: Pho z kurczakiem to słynna wietnamska zupa. Zupa ta jest podobna ale delikatniejsza od słynnej zupy Pho Bo (słynna zupa wietnamska z wołowiną). Nasza wersja z kurczakiem nazywana jest Pho Ga. Zupa Pho to nic innego jak pewnego rodzaju rosół z makaronem i dodatkami. Jest to jedna z najsłynniejszych zup w całym Wietnamie ale również(...)Azji. Wietnamczycy jedzą je niezależnie od pory dnia, od rana do wieczora. Zupa stawa na nogi i dodaje sił na resztę dnia, pewnie dlatego też jada się ją o każdej porze dnia, również na śniadanie. Jednocześnie jest bardzo lekka i pełna zdrowych składników. Dodatki możecie zmieniać wg uznania. Ważne, żeby była kolendra, bo to ona dodaje smaku i charakteru. Polecamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krupnik 111

Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Nazwa tej zupy pochodzi od słowa krupa, czyli kasza jęczmienna. To właśnie dzięki tej kaszy powstaje nam pyszna zupa. Krupnik jest łatwą zupą do przygotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta(...)idealna. Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barszcz ukraiński 150

Barszcz ukraiński to najlepsza zupa z buraków, którą u mnie wszyscy uwielbiają. Barszcz jest bardzo zdrowy i bogaty w smaku. Ile by się go nie zrobiło, zawsze jest za mało i każdy chce więcej. Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Burak zawiera dużo witamin z grupy(...)należy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy.  Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) 5 średniej wielkości buraków 4 ziemniaki 2 marchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej

Gotuj w domu
Zupa z cukinii z miętą – post dr Dąbrowskiej 171

Lekka, dietetyczna, wegańska i bardzo zdrowa zupa z cukinii z miętą. Wywar warzywny, cukinia, zielone liście, przyprawy – wszystko to tworzy bardzo smaczną, kremową zupę. Warto przygotować sobie taką zupę i popijać na drugie śniadanie czy na obiad – znakomita porcja błonnika i witamin. Po inne przepisy w poście warzywno – owocowym odsyłam was do zakładki „ Dieta dr Dąbrowskiej „ PRZEPIS NA ZUPĘ(...)CUKINII Z MIĘTĄ Składniki na zupę z cukinii z miętą: 2 cukinie 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego liść laurowy 5 szt ziela angielskiego garść liści świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty świeżej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano

Dorota Smakuje