zupa - 39309 przepisów (strona:223/2621)

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką 85

Zupa jarzynowa sprawdzi się idealnie na pierwsze danie lub kompletny posiłek dla malucha. Szybka, prosta, domowa, jedna z lepszych – zupa jarzynowa z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i młodych ziemniaków. Można ją przygotować w szybszej wersji, bez dodatku mięsa, a żółtą fasolkę zastąpić zieloną. Zupa jarzynowa z żółtą fasolką SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 70 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej(...)pieprzę. Podudzia myję, osuszam lekko ręcznikiem papierowym i przesmażam z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ściągam z patelni i wkładam do garnka, w którym będę gotować zupę. Na tej samej patelni przesmażam obraną i przekrojoną na pół cebulkę. Włoszczyznę obieram. Dodaję ją razem z cebulką z patelni do garnka, w którym mam mięso. Zalewam wodą, dodaję liść, ziele

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać? 164

Grzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień. Jak przygotowywać lubiane przez wielu borowiki i z czym je łączyć? Podpowiadamy! Przyprawy i dodatki Grzyby, takie jak borowiki, najlepiej smażyć na maśle, które wzbogaci(...)Jednak, aby go podkreślić, można stosować z umiarem np. majeranek, tymianek, cząber, rozmaryn, jałowiec czy kminek, a także posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwinka 84

mój ulubiony miesiąc na gotowanie - nowalijki, szparagi, rabarbar, tryskawki i botwinka! Zestaw, którym się karmię od rana do wieczora. A zupę z botwinką mogę jeść ciągle. Lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna. Dziś przepis na moją ulubioną botwinkę. A gdybyście chcieli spróbować botwinki w innej odsłonie to polecam tę   zapiekankę z ryżem i botwinką . Botwinka  Składniki(...)Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić. Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy

Smaczny zeszyt
Zupa-krem z młodej marchewki z wędzoną śmetaną, ekspandowaną quinoą i chipsem z Jamón Serrano 98

Prawdziwie wiosenna słoneczna i aromatyczna zupa-krem. Pamiętajcie, że w przygotowaniu zupy z marchewki kluczowe jest jej doprawienie. Jeśli nie będzie wystarczające, zupa będzie mdła i słodka, jeśli przesadzicie, "zabijecie jej smak, jest to więc wyzwanie, jeśli chcecie potrenować balans smaku ;). Tutaj wszystko dokładnie przemyślałam i dobrałam tak, żeby do siebie pasowało - słodycz ze słonym, ostrym, chrupiącym, kremowym ;) Kleks wędzonej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Około minuty przesmażamy, mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Zalewamy wszystko wrzątkiem (tak, aby warzywa były przykryte, ilość wody zależy od tego jaką gęstości zupy chcemy uzyskach, polecam dać trochę mniej, zawsze można dolać w razie potrzeby). Doprawiamy Vegetą Narur i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.  Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie starannie blendujemy

Quinoa Raz!
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem 103

u0105. Bardzo prostu w przyrz\u0105dzeniu \u017cur na zakwasie z butelki. Podany z jajkiem na twardo lub ziemniakami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zurek-na-zakwasie.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a kie\u0142basa","jajko na twardo","polska zupa","tradycyjny \u017curek","zakwas","ziemniaki","zupa","\u017cur","\u017curek","\u017curek na zakwasie","\u017curek w chlebie","\u017curek z bia\u0142\u0105(...)u017ceberkach","300 ml \u017curu z butelki","4 bia\u0142e kie\u0142basy","4 z\u0105bki czosnku","suszony majeranek","\u015bwie\u017co zmielony pieprzi s\u00f3l morska","50 ml g\u0119stej \u015bmietanydo zup 12 lub 18 %","DODATKOWO DO PODANIA","ugotowane ziemniaki","jajka ugotowane na twardo","keksy z g\u0119stej \u015bmietany","ma\u0142e bochenki chleba je\u015blizamierzamy serwowa\u0107 w chlebie"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami. Smak, który przypomni ci dzieciństwo. PRZEPIS 79

takie smaki, które od razu przypominają nam dzieciństwo. Na przykład zupa pomidorowa z lanymi kluskami, którą uwielbiamy po dziś dzień i chyba nigdy nie przestaniemy. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (przygotowanego na przykład na kurczaku), 1 cebula, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 100 ml śmietanki kremówki, sól pieprz, natka pietruszki. Na kluski(...)jajka i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Do gotującego się wywaru dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki, gotuj pod przykryciem około 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, zagotuj, wlej śmietankę, ponownie wymieszaj i zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć też posiekają natkę. W miseczce za pomocą rózgi wymieszaj jajka

Kulinarna Polska
Wegański żurek grzybowy 127

Magda Mocny smak grzybów, ich cudowny zapach oraz wyrazisty i kwaskowy smak żuru to zniewalające połączenie do wypróbowania w te święta Wielkiej Nocy. Gęsta od warzyw zupa jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim pyszna. W wersji wegańskiej zabieliłam zupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym(...)opcjonalnie   Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie

Smaczna Strona
Szybka zupa krem ze szparagów 99

Szybka zupa krem ze szparagów Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami(...)groszkiem , natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę. Z czym podawać krem ze szparagów? Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni , które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄 Kilka zup, które również gorąco Ci polecam Zupa krem z pieczarek

Blendman
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 113

przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania) i dalej postępować jak w przepisie. Po dodaniu(...)śmietany 18%, zupy nie należy już zagotowywać. Podgrzewamy ją dłużej, na małej mocy palnika, co chwilę mieszając.  Zupka będzie równie smaczna jeśli użyjemy tylko jednego rodzaju śmietany. Ta bardziej tłusta, da nam gwarancję, że zupa nie zważy się, nawet jeśli ją zagotujemy.  Można nie dodawać śmietany w ogóle lub zabielić dopiero przed podaniem. Taka zupa znacznie dłużej postoi

cool and minty
Zupa krem z czerwonej kapusty 67

dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki(...)minut. Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy i dżem, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować 30-40 minut. Gdy zupa jest już ugotowana, zmiksować ją blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku. Można podawać dodatkowo z kwaśną śmietaną i groszkiem ptysiowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z czerwonej

niecodziennikpary
Zupa krem z pieczarek 82

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem i rozmarynem. Przepis prosty, większość składników zazwyczaj jest w domach, więc gdy najdzie ochota na smaczną i aromatyczną zupę krem, to tę jak najbardziej polecamy. Składniki 500 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 cebula(...)tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut. Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa szczawiowa 70

Wiosna w pełni, więc na talerzach pojawiła się zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu , podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym i nastoletnimi wspomnieniami, trzeba było troszkę nachodzić się po łące, aby zerwać odpowiednią ilość liści szczawiu. Takie wyjście na oddaloną nieco od domu łąkę sprzyjało obcowaniu z przyrodą, mogłam zanurzyć się w wysokiej(...)szczęście brak łąk w okolicy nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze smaków dzieciństwa. W tym roku udało nam się kupić świeży szczaw na bazarku i to z niego powstała zupa szczawiowa na wywarze z warzyw. Udostępnij Składniki na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu 200 g świeżego szczawiu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 50 g masła

niecodziennikpary
Zupa krem z zielonych szparagów 70

czekało się cały rok. Nasz blog w maju i czerwcu wzbogacił się o wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów , truskawek i rabarbaru . Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów(...)rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 o C . Boczek również można usmażyć na suchej patelni. Z zupy wyłowić ziele angielskie oraz liść laurowy, wyjąć włoszczyznę, zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę krem z zielonych szparagów podawać z chipsami z boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
szczawiowa zupa... 129

szczaw z 5 minut mieszając. Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy. Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy. Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą. Boczek pokrojony(...)kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą - najlepsza zupa szczawiowa z jajkami i tłuczonymi ziemniakami z okrasą, młody szczaw zamrażam i w zimie mam pyszną zupę........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański krem z fenkuła groszku i selera 201

Wegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które  są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski  3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Na końcu dodaję groszek, sól, pieprz, czosnek i gotuję jeszcze pięć minut. Marchewkę wyjmuję z zupy i kroję w serca za pomocą nożyka. Do zupy dodaję pokrojoną natkę pietruszki i miksuję blenderem. Zupę podaję z  natką, marchewką, pokrojoną papryczką chili i groszkiem

wesoła kuchnia