Jeszcze parę dni i przyjdzie do nas chłodna, deszczowa jesień. Pełną parą można gotować różnego rodzaju rozgrzewające zupy, które sprawdzą się idealnie, zaraz po przyjściu z pracy. Jedną z takich zup jest zupa cebulowa. W lodówce mam jeszcze resztki sera gruyere, postanowiłam zużyć go do tej potrawy. Francuska zupa cebulowa to zupa ze skarmelizowanej cebuli, z dodatkiem wina (często brandy(...)smażymy jakąś minutę. Wlewamy wino. Cebulę zalewamy bulionem, dorzucamy liście laurowe, sól, świeżo mielony pieprz. Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm, opiekamy je w piekarniku lub na patelni. Zupę nalewamy do miseczek, kładziemy na niej upieczoną kromkę, posypujemy serem. Pieczemy około 10 min w temperaturze 180 stopni. Artykuł Francuska zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyniego ogromny sentyment i naprawdę nie wiem skąd to się bierze. Odkąd mieszkam na Śląsku (a już zleciało niewiele ponad 20 lat) ani razu nie jadłam tej zupy. W wielu śląskich rodzinach jadłam zupy, ale nikt nigdy nie zaproponował mi barszczu ukraińskiego. Ostatnio dość często robię zakwas z buraków. Postanowiłam go wykorzystać w końcu do czegoś innego, niż tylko(...)oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Wcześniej można
Kardamonovylubię w upały jeść zup. Tego typu posiłki wchodzą mi dobrze jedynie w formie chłodników i właśnie tytułowej zupy. Parę dni temu My powiedział, że ma ochotę na szczawiową. Nie byłam do tego jakoś przekonana, bo nigdzie w sklepach nie znalazłam świeżego szczawiu. No dobra, niech będzie ten ze słoika, najwyżej się okaże, że to badziew i więcej(...)kupię. Po pierwsze: miło mnie zaskoczył skład, każdy słoik zawierał szczaw i sól, po drugie: udało mi się znaleźć szczaw krojony, nie zmasakrowany na miazgę. Samo gotowanie zupy jakoś szczególnie mnie nie rajcowało, bo do końca byłam przekonana, że wyjdzie niesmaczna. Jak dobrze znowu się pomylić. Zupa szczawiowa smakowała dokładnie tak jak w dzieciństwie, idealnie. Nie pomijajcie jajek, nie wolno
KardamonovyParę dni temu obiecałam opublikować przepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam(...)babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami i białkami. Smacznego. A, no i najlepsza ogórkowa będzie z domowych kiszonek. Możecie ewentualnie użyć kupnych, ale raczej w słoikach, te z folii to zło. Składniki: 2 l wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części
Kardamonovyangielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki) Odrobina cukru Zobacz jak krok po kroku zrobić barszcz czerwony na Wigilię Krok1. Moczenie grzybów. Przygotowanie tej pysznej zupy z tradycjami zaczynamy oczywiście od namoczenia grzybów. Robię to minimum na 3 godziny przed jej gotowaniem. W tym celu garstkę suszonych grzybów zalewam zimną woda z kranu i odstawiam(...)wraz z wodą. Całość gotuje na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Ten proces trwa mniej więcej 1,5 godziny. Krok 4. Odcedzam z warzyw i przelewam zupę przez sito. Po tym czasie zupę zdejmuję z ognia, wyjmuję większe kawałki warzyw za pomocą łyżki cedzakowej. Całość dodatkowo przelewam przez sito. W ten sposób otrzymuję czysty barszcz wigilijny, który
Ania gotujeciepłym kocem, a przynajmniej ja 😁a więc przyda się coś sycącego, treściwego i coś co można przygotować w niedługim czasie. Zatem dziś mam dla Was taką treściwą zupę, czyli zupę z czerwonej soczewicy. To skromna wersja tej zupy, powiedziałabym, że taka trochę postna ;) Nie ma w niej boczku, kiełbasy czy smażonej cebuli. Zupa jest gęsta i sycąca i uwaga(...)niej pływają :D (oczywiście ani pietruszki, ani koperku w jego talerzu nie było) Tą zupkę można też dowolnie modyfikować i dodać np. posiekaną i podsmażoną cebulkę albo wędzony boczek. Zupa z czerwonej soczewicy 1) 2,5 l wywaru mięsnego 2) 3 marchewki
Na kulinarnym poligoniePoznaj mój sprawdzony przepis na dobry krupnik z mięsnymi gałkami. W moim domu to praktycznie bardziej danie jednogarnkowe, a to dzięki mięsnym gałkom które dodaję do zupy w trakcie gotowania. Dzięki nim danie jest naprawdę sycące i nie muszę już wówczas podawać drugiego dania. Z racji, że mięso w tej zupie występuje w postaci mięsnych kuleczek, nie gotują wywaru(...)kościach, a jedynie na warzywach. Tak przyrządzona zupa jest naprawdę pyszna i przede wszystkim pożywna. Aby przygotować pyszny krupnik będziemy potrzebować następujących składników: 600 g dobrego jakościowo mięsa (u mnie często schab zmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki
Ania gotujejeśli większe półplasterki), a liście posiekaj w paski. Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodaj pokrojone w plastry buraczki oraz łodyżki i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby zupa zachowała intensywny kolor. Na koniec dodaj liście oraz mleczko kokosowe i gotuj wszystko przez 2 minuty. Zdejmij z płyty, dodaj pieprz czarny, sól do smaku i cytrynę. Podawaj z koperkiem(...)pietruszką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Botwinka z mleczkiem kokosowym","image":"","description":"","keywords":["botwinka z mleczkiem kokosowym","letnia zupa","wega\u0144ska botwinka","wega\u0144ska zupa"],"author":{"@type":"Person","name":"Aleksandra"},"datePublished":"2020-07-11T13:19:22+02:00","prepTime":"PT45M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["1,5 litra bulionu warzywnego
Heca w kuchniZupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak. rosół drobiowy 1,5 l mleko kokosowe 400 ml 1 czerwona papryka(...)imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry. Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans. Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka
Smaczne mojePyszna i bardzo zdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek(...)zup. Trzeba się uczciwie przyznać, że w Niedzielnym Kucharzy kładzione kluski dotąd nie występowały, gdyż nasze wspomnienia nasuwają nam obraz twardych jak kartacze klusek, które spokojnie policja mogłaby wykorzystywać do broni gładko lufowej zamiast gumowych kul. Zabraliśmy się za robienie kładzionych klusek za sprawą naszej czytelniczki Kazimiery Maj, która nas zachęciła do popróbowania tej starej, sprawdzonej metody wzbogacania zup
Niedzielny kucharzZupa krem z pieczonych buraków W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać o solidnej dawce warzyw. Z dostępem do buraków nie ma w tym czasie w ogóle problemu, tak więc proponuję Wam pyszny krem z pieczonych buraków . Gdy lata temu otwierałem własną restaurację, to właśnie krem z pieczonych buraków wleciał jako pierwszy do stałej oferty. Był najpopularniejszą zupą(...)cudownie gładki… po prostu pyszny! Z czym podawać krem z buraków? Dzisiaj podałem go z orzechami nerkowca i posiekaną, zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy , czarnuszka i roślinna śmietanka. Czy mleko kokosowe może być domowe? Do przygotowania zupy możesz użyć mleczka kokosowego z puszki lub ukręcić własne mleko kokosowe . W przypadku domowego mleka pamiętaj, żeby
BlendmanZupa krem z dyni Dynia nie przestaje mnie prześladować. Takie właśnie są uroki jesieni w moim przypadku, że tydzień bez dyni, to tydzień stracony Ostatnio na bloga wjechały kotlety z dyni , a tym razem mam dla Was krem z dyni , który jest aksamitnie gładki i przede wszystkim niesamowicie SMAKOWITY! Zupy w okresie jesienno-zimowym, często goszczą na moim stole. Świetnie(...)rozgrzewają i dodają koloru, nawet w szary i smutny dzień. Dzisiejsza zupa dyniowa , to… SŁOŃCE W PŁYNIE . Jeśli tak jak ja lubisz dyniowe klimaty, to koniecznie zobacz również mój przepis na piernik z dyni oraz makaron z sosem dyniowym . Obie pozycje wymiatają! Smakowity jest również hummus z dynią , który idealnie sprawdzi się np. na śniadanie… Cały dzień można
BlendmanZupa szczawiowa na włoszczyźnie podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową. Zupa szczawiowa SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego – 20 g słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa(...)garnku o pojemności 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim posiekane w niedużą kostkę warzywa. Po 5 minutach wlewam bulion, dodaję liść i kulki ziela, zagotowuję. Gdy zupa zacznie wrzeć przykręcam palnik i gotuję zupę do miękkości warzyw. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku. Zupę tradycyjnie podaję z ćwiartkami
Zasmakuj KuchniPropozycja na dzisiaj to tajska zupa z kurczakiem. Jeśli jeszcze takiej nie jadłaś koniecznie wypróbuj! Pachnąca, lekko pikantna z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym bardzo często gości u nas na stole. Orzeźwiający smak trawy cytrynowej i delikatny smak mleczka kokosowego sprawiają, że błyskawicznie przenosimy się w egzotyczne rejony Tajlandii. Wielokrotnie sprawdziłam ten przepis i z pewnością stwierdzam(...)zupa smakuje każdemu! Po jej zjedzeniu nawet tradycjonaliści, którzy na co dzień wolą schabowego i ziemniaki ocenili, że jest pyszna i mam jeszcze kiedyś ugotować- duży komplement Samo przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe. Uzupełnij swoją listę zakupów o potrzebne składniki i ugotuj! Jestem pewna, że tajska zupa z kurczakiem pozytywnie zaskoczy swoim ciekawym smakiem Twoją rodzinę! Artykuł Tajska zupa
Gotujemywdomu.plPyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki(...)chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość
Moja Delicja