zupa - 39309 przepisów (strona:236/2621)

Zupa krem z cukinii 110

mieszkaniach zrobiło się chłodniej, więc ja już chodzę w skarpetkach. Może jeszcze będzie ciepło, ale w oczekiwaniu na słońce zapraszam na rozgrzewającą, gładką, zieloną zupę z cukinii. Pachnie jeszcze latem, a gorący kremik warzywny delikatnie rozgrzewa. Nie wiem czy zauważyliście, ale większość moich zup gotuję tylko na wywarach warzywnych. Wywary(...)mięsne czyli zupy "na kościach" czekają na sezon jesienno-zimowy. Takie warzywne zupy to samo zdrowie i mega dawka witamin i minerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka

To co kocham
Zupa z dynią, pomidorami i cynamonem 98

rozgrzewa jesienną porą jak gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej(...)smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 123

Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności(...)zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. • Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować z kaszą gryczaną. • Połączyć z resztą zupy. • Zupę podawać z kawałkami żeberek

To co kocham
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 127

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko

ale Pysznie
Krem z pomidorów z mozzarellą 120

Jesienią i zimą, gdy nie ma smacznych świeżych pomidorów robię pyszny krem z mozzarellą. Jest naszpikowany smakiem, bo pomidory występują w nim aż w 4 postaciach! Polecam! :) W tej zupie znaleźć można pomidory z puszki, pomidory przetarte, pomidory suszone oraz przecier/koncentrat pomidorowy. Wszystko to sprawia, że to jedna z najbardziej aromatycznych zup jakie jadłam. Podaję go z kawałkami mozzarelli, które(...)miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :) Zupa krem z pomidorów: 3 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki przecieru pomidorowego 700 ml passaty pomidorowej

Cooking Monster
Krem dyniowo-marchewkowy 167

Dynia w zupie to jest to! Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi   albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach(...)kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek

Grunt to przepis!
Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 173

Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda pani domu(...)Polsce ma swoją wersję tej zupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa koperkowa 148

Październik w tym roku jest wyjątkowo zimny , mokry i ponury brr... Organizm domaga się wobec takiej pogody ciepłego jedzenia. Dla mnie najlepsze w takie dni są zupy. O dziwo, mimo tak nie sprzyjającej aury, na moim ogródku rośnie piękny, zielony koperek. Jest znacznie ładniejszy i aromatyczniejszy niż latem. Dlatego postanowiłam go wykorzystać do   pożywnej zupy koperkowej. To ostatnia okazja(...)aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię

Kulinarne przemyslenia
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 181

mocno mięsna, mocno paprykowa i bardzo aromatyczna zupa. Żadnych pieczarek i kiszonych ogórków – to dwa typowo polskie dodatki, którymi prawie wszyscy z uporem maniaka psują i wypaczają smak tej zupy. Żadnego przecieru pomidorowego! To nie pomidorowa z mięsem i warzywami – pomidor używany jest tu do lekkiego zakwaszenia, a nie do budowania głównego smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto – zobaczcie(...)oryginale węgierskie gulyasleves, czyli gulasz (nasz ‘gulasz’ to węgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama

Karo in the Kitchen
Zupa szczawiowa na żeberkach z makaronem 116

Zupa przygotowana na bazie warzyw, żeberek i kurczaka. Aromatyczna z dodatkiem lubczyku. Na bazie takiego smacznie brzmiącego wywaru powstała zupa szczawiowa. Lekko kwaskowata przełamana słodyczą marchewki i smakiem mięsa. Polecam także wersję z ugotowanymi w całości małymi ziemniakami. Składniki: 700g żeberek wieprzowych 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki połowa pora 2 pietruszki połowa selera 1 opalana cebula 2 słoiczki(...)szczawiu po 280 g (lub świeży, wtedy podsmażcie go na maśle i dodajcie do zupy) 150 ml słodkiej śmietany + 2 żółtka jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek i cukier wedle uznania, do smaku 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe pęczek szczypiorku szklanka - dwie makaronu nitki ugotowanego al dente Przygotowanie: 1. Umyte

Zasmakuj Kuchni
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 180

rozgrzewających potraw.  Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm. Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich(...)zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą

Codziennik Kuchenny
Zupa serowo - cebulowa. 143

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)taka mega cebulowa w smaku, w złym słowa tego znaczeniu. Kiedy ją zrobiłam, okazała się taka delikatna, wytrawna, smaczna i kremowa, że od razu pojawiła się na liście ulubionych zup. I tak robią ją dość często w okresie jesienno-zimowym. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje. Dodatek dobrej jakości francuskiego sera, dodatkowo nada jej charakteru, zaostrzy smak i sprawi, że będzie

SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa na chłodne dni 202

rodzin, tyle przepisów na zupy. Jedni lubią zupy kremy, a inni tzw. wodniste. Moja dzisiejsza propozycja ucieszy tych drugich. Ja sama uwielbiam wszystkie zupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym(...)można zjeść zupę, która korzystnie działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się. Dlaczego warto? Brokuł jest rośliną jednoroczną i warto wiedzieć, że nazywany jest inaczej kapustą szparagową. Jego prozdrowotne właściwości cenili sobie już starożytni Rzymianie i Grecy. Zawierają sulforafan-silny przeciwutleniacz, który może chronić przed rozwojem nowotworów. Brokuły powinny

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 128

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 155

Uwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam.  Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę i prawie nic nie zmieniłam w jej przepisie. Wyszła pyszna, niczego jej nie brakowało. Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor. To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz(...)warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki - smażyć 3 minuty. Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki

Codziennik Kuchenny