Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Robiąc ten przepis wzorowałem się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła myśl, aby zrobić takie same cieniutkie plasterki ziemniaka nie ze śmietanką, a z sosem beszamel. Wyszła naprawdę dobre! Składniki: 1 kg ziemniaków 3,5 szklanki mleka 3 łyżki mąki 100 g masła sól, pieprz(...)sera parmezan Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną wodą. Następnie odsączamy i za pomocą tarki lub malaksera kroimy w cieniutkie plasterki. Ziemniaczane plasterki przemywamy w ciepłej wodzie 3-4 razy i następnie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy
Kuchnia ŁukaszaPlacki ziemniaczane podpatrzone u Magdy Gessler, którą darzę szczególną sympatią. Swoje wykonałam na wsi u babci, z młodych ziemniaków, które musiałam sobie sama motyczką ukopać. Nie powiem jaka masakrę w polu zrobiłam ! Będą nam potrzebne -1 kg ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec Obrać ziemniaki(...)cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana
Z Kuchni Do Kuchniśliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić ! Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;) Składniki: * 750 g ziemniaków * 2 jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka masła * 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone. Do wnętrza każdej śliwki włożyć troszkę cukru pudru, zamknąć owoc. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Można użyć ziemniaków pozostałych z dnia wczorajszego. Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki
kolorowotorcikowoRösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek tłuszcz(...)smażenia Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć, dodać pieprz , sól, posiekany szczypiorek, pokrojony ser żółty i pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni
Moje domowe kucharzenienadzieje, że już nic nie stanie mi na przeszkodzie by kontynuowac swoją przygode z gotowaniem i bloggowaniem... Ostatnio na Święta zamiast tradycyjnych ziemniaków trzeba było przygotować coś odświętnego i dziś postanowilam przygotować Babkę Ziemniaczaną Składniki(...)oleju 100 g. Sera białego 2 łyżki skrobi ziemnaczanej 2 łyżki mąki pszennej Gotowa mieszanka ziół do ziemniaków 200g. Szpinaku rozdrobnionego Sól, pieprz 1 łyżka masł a 2 jajka Ziemniaki obieramy, i gotujemy. Ugotowane ziemnaki odcedzamy, rozdrabniamy tłuczkiem
NaKońcuJęzykawiem ja Wy, ale ja uwielbiam ziemniaki z grilla, a w szczególności młode ziemniaki! Przyprawiam je "po naszemu" i już możemy grillować! Podaję je z sałatka warzywna z kawałkami chrupiącego kurczaka;) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach(...)były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę zmieszać z wszystkimi przyprawami, posypać ziemniaki. Ułożyć na tacce do grillowania i piec ok. 20 min, przewrócić na drugą stronę w połowie pieczenia. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Można także pominąć etap gotowania ziemniaków i grillować je surowe, tylko trwa to znacznie dłużej
Z miłości do słodkościjest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie(...)dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni biedoty zwanej
Chilli Czosnek i Oliwarównież grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki(...)plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJacek i nawet przez chwile mi nie przyszło do głowy, że będą aż tak dobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj . Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula boczek i cebula na skwarki Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i wyrabiamy(...)Dodatkowo warto dodać troszkę zimnej wody aby spulchnić masę. Ziemniaki dzielimy na 3 części. 1 część gotujemy, pozostałe 2 ścieramy na najdrobniejszej tarce (aby powstała pulpa ziemniaczana. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę z kolei starte kładziemy na sitku wyłożonym gazą i odciskamy (odciśnięty sok zbieramy do miski). Łączymy ziemniaki odciśnięte i ugotowane. Zlewamy sok z ziemniaków tak aby pozostała tylko
Brzuszki Łakomczuszkiciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami. Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę mąki. Pyzy(...)niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:) Składniki: ugotowane ziemniaki: 0,5 kg surowe ziemniaki: 1 kg mąka pszenna – 5 łyżek cebula – 2 szt. olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz Czytaj dalej
Gotuj z Misiemsmak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, majeranek Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy np. w półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku
Ratunku obiadNikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. No i osolona woda do gotowania :) Nie podaję konkretnej ilości ziemniaków, bo sama zazwyczaj wykorzystuję takie, które zostały po obiedzie albo gotuję "na oko". W każdym razie na około kilogram ziemniaków spokojnie wystarczy jedno jajko. Ziemniaki(...)potłuczone" też się nadadzą, choć kluchy nie będą takie ładne. Te które widzicie też były przygotowane "na leniucha", czyli właśnie potłuczone ;) Składniki: - ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki - mąka ziemniaczana (ilość opisana dalej) - 1 jajko - duży garnek wrzącej, osolonej wody Przygotowanie: 1. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ziemniaków kulkę i spłaszczamy ją z wierzchu. Następnie
Kraina Tysiąca Smakówdomieszką drożdży i pięknego rumianego odcieniu, kruchości i niecodziennych połączeń smakowych w postaci farszu. A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy(...)szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo
Symfonia Smakówpapryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry szczypta cukru odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w misce i zalewamy ją zimną wodą w proporcji 1:3. Ciecierzycę namaczamy minimum 12godzin(...)preferuję moczyć ją całą dobę. Kolejno namoczoną już ciecierzycę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C. Ziemniaki myjemy i obieramy lub nie, wedle gustu - te w mundurkach będą bardziej chrupiące niż te pozbawione skórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych ulubionych przyprawach (u mnie
Symfonia Smakówpierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :) Ps Nawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy(...)ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy. Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki Edyty